20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη«Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω με λάδι»

«Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω με λάδι»


Του Νίκου Βασιλόπουλου,

Στο πέρασμα των χρόνων πολλές φράσεις έχουν καταγραφεί σχετικά με την καθημερινότητα της ζωής των ανθρώπων. Φράσεις που προέκυψαν από συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας των ανθρώπων  και έχουν γίνει σημείο αναφοράς για αποτύπωση συγκεκριμένων πρακτικών στο σήμερα. Μια από αυτές είναι η γνωστή σε όλους μας «Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι» μια φράση με τεράστιο ιστορικό αντίκτυπο που με ένα άκρως ειρωνικό τρόπο βρίσκει εφαρμογή στο σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση στην πορεία της θητείας της ψήφισε δύο μέτρα καταστροφικά για την κοινωνία. Την περικοπή μέσω επανυπολογισμού των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου. Το πρώτο  μέτρο που αφορά το σύνολο των συνταξιούχων θα οδηγούσε σε επιπλέον μείωση των ήδη μειωμένων συντάξεων οδηγώντας στην εξαθλίωση τα «περήφανα γηρατειά». Το δεύτερο μέτρο η μείωση του αφορολόγητου που αφορά το σύνολο των πολιτών, συνταξιούχων και εργαζόμενων, θα οδηγούσε σε μείωση κατά ένα μισθό του ετήσιου διαθέσιμου εισοδήματος με αποτέλεσμα μεγάλη κατηγορία πολιτών να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος του ρητού, η κυβέρνηση αφού ψήφισε πρώτα τα μέτρα αυτά έρχεται τώρα προεκλογικά να τα αποσύρει, ψηφίζοντας την τελευταία βδομάδα λειτουργίας της Βουλής πριν την τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου την άρση της περικοπής των συντάξεων και τη μη μείωση του αφορολόγητου. Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί πως οποίο μέτρο βοηθά τους πολίτες είναι σημαντικό, επιβάλλεται όμως να δούμε λίγο το παρασκήνιο των ενεργειών αυτών.  Η πρακτική αυτή είναι τουλάχιστον ύποπτη καθώς δείχνει ότι η κυβέρνηση σκέπτεται τους πολίτες μόνο όταν κρίνεται το μέλλον της από αυτούς. Τους έχει εξαθλιώσει  αναγκάζοντας τους να στήνονται στην ουρά για να πάρουν ένα επίδομα, «13 σύνταξη!!!», προκειμένου να μπορούν να ζήσουν και έρχεται τώρα προεκλογικά να τους επιστρέψει το 1 από τα 10 που τους πήρε έχοντας μάλιστα την απαίτηση  να την ξαναψηφίσουν.

Είναι αξιοθαύμαστο λοιπόν, πως αυτή η ρήση κουμπώνει τέλεια στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Αφού έκαψαν τον ελληνικό λαό θέλουν τώρα να τον αλείψουν με λάδι. Τώρα όμως είναι αργά. Το τρένο έφυγε και πίσω δεν γυρίζει.


Νίκος Βασιλόπουλος

Είναι πρωτοετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ασχολείται ενεργά με το φοιτητικό κίνημα και αποτελεί  μέλος του Κινήματος Μαθητών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.