17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

10η Ιουνίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1944: Γερμανικές κατοχικές μονάδες των SS πυρπολούν το Δίστομο και δολοφονούν 218 κάτοικους του. Οι Γερμανοί εκτελούσαν επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών του ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή. Κατά τη διάρκεια αυτών, έπεσαν σε ενέδρα και απώλεσαν 6 νεκρούς. Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύτηκε ως αποτέλεσμα πληροφόρησης των ανταρτών περί των γερμανικών κινήσεων από κατοίκους του Διστόμου και ο υπολοχαγός Χανς Ζάμπελ έδωσε εντολή για αντίποινα. Μεταξύ των νεκρών βρέθηκαν και 20 βρέφη.


1944: Στις 10 Ιουνίου 1944 καταστράφηκε το χωριό Oradour-sur-Glane στο Haute-Vienne στην κατεχόμενη Γαλλία, όπου 642 από τους κατοίκους της, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, σφαγιάστηκαν από τη Waffen-SS. Ένα νέο χωριό χτίστηκε κοντά μετά τον πόλεμο, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Charles de Gaulle διέταξε το αρχικό να διατηρηθεί ως μόνιμο μνημείο και μουσείο.



1967: Έπειτα από σχεδόν 133 ώρες επιχειρήσεων, λήγει με αραβική ήττα ο Πόλεμος των Έξι Ημερών. Είχε αρχίσει 5 ημέρες νωρίτερα, όταν οι αραβικές γειτονικές του Ισραήλ χώρες, η Αίγυπτος, η Συρία και η Ιορδανία, επιτέθηκαν στο νεοσύστατο σχετικά κράτος με σκοπό την κατάλυσή του. το Ισραήλ επέδειξε άριστους μηχανισμούς αντίδρασης και απάντησε με αριστοτεχνικά σχεδιασμένα χτυπήματα, με αποτέλεσμα να συντρίψει τους ελλιπώς προετοιμασμένους αντιπάλους του σε γρήγορο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, κατέλαβε τη χερσόνησο του Σινά και την Παλαιστίνη, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και τα υψίπεδα του Γκολάν. Συνολικά κινητοποιήθηκαν σχεδόν 265.000 Ισραηλινοί, μαζί με τις εφεδρείες τους, εναντίον 150.000 Αιγυπτίων, 75.000 Σύριων και 55.000 Ιορδανών. Από τους παραπάνω, 679 Ισραηλινοί έπεσαν νεκροί και 2.563 τραυματίστηκαν, ενώ ο αραβικός συνασπισμός μέτρησε 21.000 περίπου νεκρούς και 45.000 περίπου τραυματίες.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ