21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 3/6 – 7/6

Financial Report: 3/6 – 7/6


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

03/06/2019: Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά και το Σαββατοκύριακο του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 836,84 μονάδες, από 830,24 μονάδες που έκλεισε την Παρασκευή. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 823,85 μονάδες, ενώ το υψηλότερο 837,88 μονάδες.

Μπορεί η αγορά να έριξε ρυθμούς στην ανοδική τάση που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, εντούτοις αυτό ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο. Το κλίμα, ωστόσο, παραμένει θετικό κι αυτό φαίνεται και από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που εξακολουθούν να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά, με το 10-ετές ομόλογο να βρίσκεται στο 2,88%. Συγχρόνως, το spread των 5-ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των 5-ετών ιταλικών έχει καταστεί αρνητικό στις -29 μονάδες βάσεις, κάτι που πιστοποιεί ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν επηρεάζονται έντονα από την πίεση που δέχεται η γειτονική χώρα. Ακόμη και στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, ο οίκος Moody’s επιβεβαίωσε το θετικό του outlook, αναμένοντας συνέχιση της βελτίωσης του προφίλ χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών.

04/06/2019: «Βουτιά» κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον δείκτη να αντιδρά περισσότερο διορθωτικά μετά τα εντυπωσιακά κέρδη των τελευταίων ημερών.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,81% στις 813,33 μονάδες, από τις 836,84 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο ήταν στις 811,13 μονάδες, ενώ στην υψηλότερη τιμή του άγγιξε τις 837,15 μονάδες.

Εκτός από την διορθωτική κίνηση του δείκτη εξαιτίας της πρόθεσης των επενδυτών να κεφαλαιοποιήσουν τα σημαντικά κέρδη που καταγράφηκαν, την πτώση ενέτειναν και τα απογοητευτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ της χώρας μας. Η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία κατέγραψε επιβράδυνση στο 1,3% το πρώτο τρίμηνο, ακολουθώντας την πορεία που είχε προδιαγραφεί από το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτος. Την ίδια στιγμή, οι καθυστερήσεις σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεπώς την τελική ανακοίνωση για προκήρυξη εκλογών έδειξαν να επηρεάζουν την αγορά, αφού παράγουν μια αχρείαστη ανασφάλεια.

Άνοδο, αντίθετα, κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, την ώρα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με άλμα ανόδου σε Dow Jones και Nasdaq, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed που ερμηνεύτηκαν ως μήνυμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων, σε περίπτωση ζημιάς της αμερικανικής οικονομίας από τις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα.

05/06/2019: Επέστρεψε στην ανοδική του πορεία το Χρηματιστήριο μετά την πτώση που καταγράφηκε την Τρίτη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,99% στις 821,40 μονάδες, από τις 813,33 μονάδες. Ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 808,93 μονάδων στο χαμηλότερο σημείο και των 822,68 μονάδων στο υψηλότερο.

Μπορεί ο τραπεζικός κλάδος να «έριξε» την προηγουμένη το ΧΑ, αλλά ήταν αυτός που κατάφερε την Τετάρτη να το οδηγήσει σε ανοδική πορεία πάνω από τις 820 μονάδες, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κομισιόν στην έκθεσή της που δημοσιεύτηκε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε αντίθεση, όμως, με τις εκτιμήσεις της για την πορεία των ελληνικών τραπεζών και της ρευστότητάς τους, που οδήγησαν σε αυτή την άνοδο των μετοχών του κλάδου, οι Ευρωπαίοι άσκησαν κριτική στην παροχολογία και τα επιδόματα που έδωσε προεκλογικά η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και οι αναλυτές επιβεβαιώνουν συνεχώς, ότι οι επικείμενες γενικές εκλογές αποτελούν θετική εξέλιξη για την οικονομία, με την Νέα Δημοκρατία να αναμένεται να εφαρμόσει φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων και χαμηλότερων φόρων.

06/06/2019: Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, ενώ η αποτίμηση στην αγορά των συστάσεων της Κομισιόν συνεχίζεται.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 816,95 μονάδες, από τις 821,40 μονάδες. Ο δείκτης κινήθηκε στη διάρκεια της ημέρας μεταξύ των 813,52 μονάδων και των 829,22 μονάδων.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πτώση του χρηματιστηρίου διαδραμάτισε, για δεύτερη μέρα, η αποτύπωση στην αγορά της πολυσέλιδης έκθεσης της Κομισιόν που αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που παραμένουν στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, η Κομισιόν διαπίστωσε 22 προαπαιτούμενα που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ εκτίμησε ότι αναστρέφονται κι όσα έχουν ήδη γίνει. Οι καθυστερήσεις, αλλά και τα εμπόδια που διαπίστωσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στις μεταρρυθμίσεις του τομέα της ενέργειας, έπληξαν σήμερα τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία σημείωσε σοβαρές απώλειες της τάξεως του 8,16%.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του ελληνικού 10-ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,92%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου στο 1,76% και διατηρείται αρκετά χαμηλά.

Τέλος, με μεικτά πρόσημα, παρά το άκρως ανοδικό ξεκίνημα της ημέρας, έκλεισαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι αναμένει τα επιτόκια της να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα έως και το πρώτο εξάμηνο του 2020, απογοητεύοντας όσους περίμεναν κάτι περισσότερο.

07/06/2019: Σταθεροποιητικά έκλεισε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με χαμηλούς συναλλακτικούς ρυθμούς και περιορισμένες κινήσεις, ενώ για τρίτη συναπτή μέρα κινείται πέριξ των 810- 820 μονάδων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 815,97 μονάδες, από τις 816,95 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 811,10 μονάδες και το υψηλότερο στις 820,96 μονάδες.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης προχώρησε σε μια μάλλον αναμενόμενη και ήπια διόρθωση, δεδομένης της ανόδου που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,72%. Ενισχυμένα βγήκαν την εβδομάδα που πέρασε συνολικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ συνεχίστηκε το άλμα στον Dow Jones οδηγούμενο από την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από την Fed.

Συγχρόνως, σε ιστορικά χαμηλά βρίσκονται οι αποδόσεις των ομολόγων πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου ουσιαστικά δεν απέκλεισε μέτρα τόνωσης της αγοράς έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία λόγω των εμπορικών εντάσεων, καθώς και οι ανησυχίες για τον βιομηχανικό κλάδο της Ευρώπης ο οποίος παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων φέρνει αισιοδοξία στην ευρωπαϊκή αγορά.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ