23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

9η Ιουνίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1672: Γεννιέται στη Μόσχα ο Πιότρ Α’ Αλεξέγιεβιτς, γνωστός ως Πέτρος Α’ και Μέγας Πέτρος, τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ο Πέτρος συμβασίλευσε αρχικά με τον αδελφό του, Ιβάν Ε’ υπό την επίβλεψη της αδελφής τους Σοφίας και μετέπειτα της μητέρας του, Ναταλίας. Ο Ιβάν απεβίωσε το 1696 και ο Πέτρος ανέλαβε την εξουσία. Στα πρώτα χρόνια της περιόδου του, ταξίδεψε στην Ευρώπη και μελέτησε τις εκεί ανεπτυγμένες χώρες, αποσκοπώντας αργότερα στην εισαγωγή μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρόνιζαν τη Ρωσία. Ο στόχος του επετέυχθη σε μεγάλο βαθμό, καθότι η Ρωσία αναδείχθηκε στο διεθνές στερέωμα ως μία αναδυόμενη δύναμη, μετά και τη νίκη εναντίον της Σουηδίας στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του status quo στη Βόρεια Ευρώπη και στη Βαλτική. Ο Πέτρος απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 1725 στην Αγία Πετρούπολη, πόλη που ίδρυσε το 1703 και μετέτρεψε σε πρωτεύουσα το 1712.


1815: Λήγει το Συνέδριο της Βιέννης. Είχε συγκληθεί από τον Νοέμβριο του 1814 με σκοπό την επιστροφή της ευρωπαϊκής ηπείρου σε μία ειρηνική κατάσταση και την αναδιαμόρφωση των συνόρων μετά και τις αλλαγές που προκλήθηκαν από τους Πολέμους της Γαλλικής Επανάστασης και τους Ναπολεόντειους. Οι συντηρητικές ηγεσίες των κρατών που συμμετείχαν αποφάσισαν να στερήσουν από τη Γαλλία όλες της τις κατακτήσεις, ενώ παράλληλα ευνοήθηκαν εδαφικά η Ρωσία, η Πρωσία και η Αυστρία. Το κλέισιμο του συνεδρίου υπέγραψαν αντιπρόσωποι της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας, της Ρωσίας, της Πρωσίας, της Σουηδίας-Νορβηγίας και της Πορτογαλίας.


1917: Γεννιέται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Έρικ Τζον Έρνεστ Χομπσμπάουμ, Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας. Λόγω της οικογενειακής του κατάστασης, σε μικρή ηλικία βρέθηκε αρχικά στη Βιέννη και αργότερα στο Βερολίνο. Το 1933, άμα τη ανόδω του Χίτλερ στη γερμανική καγκελαρία μετακόμισε στο Λονδίνο και τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησε να σπουδάζει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με υποτροφία. Το 1947 έγινε λέκτορας Ιστορίας στο Κολλέγιο του Μπέρμπεκ, θέση που κράτησε μέχρι το 1982. Υπήρξε μαρξιστής διανοούμενος και μέλος του Κοννουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας. Απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2012 στο Λονδίνο.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ