16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤο παρελθόν δεν παραγράφεται

Το παρελθόν δεν παραγράφεται


Της Μαρία – Λίζα Καλλονιάτη,

Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τότε που οι  Γερμανοί αποχώρησαν από την Ελλάδα, ηττημένοι και ταπεινωμένοι μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως τα θύματα και τα ερείπια που άφησαν πίσω τους δεν μπορούν να ξεχαστούν από τις συνειδήσεις και τις καρδιές του ελληνικού λαού, που βίωσε την αγριότητα των Ναζί. Πως μπορεί κάποιος να ξεχάσει τον αφανισμό ολόκληρων χωριών, όπως τα Καλάβρυτα, τις λεηλασίες στις περιουσίες του ελληνικού λαού, τους βανδαλισμούς σε μνημεία ύψιστης ιστορικής σημασίας και την αρπαγή τους από την Ελλάδα. Μπορεί η χώρα μας να καταστράφηκε ολοσχερώς και το μέλλον της να υπονομεύθηκε βίαια όμως η μεταπολεμική Γερμανία ουδέποτε ανέλαβε εμπράκτως την ευθύνη όπως όφειλε.

Ποτέ όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν αλλά να προσπαθούμε διαρκώς να του αποδώσουμε την δικαιοσύνη που του αξίζει. Αυτή η δικαιοσύνη παίρνει σάρκα και οστά μετά από την ρηματική διακοίνωση, στην οποία προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση προς τη Γερμανική, η οποία αφορά τις ελληνικές αξιώσεις ως προς την βίαιη δράση των Ναζί στον ελληνικό λαό κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για τις ζημιές που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποζημιώσεις για τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής κατοχής, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, που είχε επιβάλλει το τρίτο Ράιχ στην Αθήνα επί κατοχής, και την επιστροφή των 8.500 λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών.

Παρά την ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, η Γερμανία παραμένει ακλόνητη στην θέση ότι περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 μετά από την συνθήκη για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας, το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής  όσο και από πολιτικής άποψης. Η πάγια θέση της Γερμανίας στα τόσα χρόνια διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων της Ελλάδας ήταν ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης και της οδύνης που προκάλεσε κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα αλλά το  ζήτημα  των πολεμικών επανορθώσεων έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί. Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φίτς το δίδαγμα από αυτό είναι να κάνουμε το πάν ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα να έχουν ως φίλοι και εταίροι καλές σχέσεις και να αλληλοϋποστηρίζονται προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Αυτό ισχύει επί της αρχής, επί  του νομικού σκέλους η γερμανική θέση έχει αποσαφηνιστεί. Επίσης, την ίδια θέση ασπάζεται και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών, Ράινερ Μπροιλ, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτό που μας είναι σημαντικό είναι να τονίσουμε την παράμετρο ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει πολιτικά και νομικά  κλείσει. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να δημιουργήσουμε μια κοινή κουλτούρα αναμνήσεων και για εμφανή δείγματα συμφιλίωσης, όπως για παράδειγμα η ίδρυση του γερμαν-ελληνικού ταμείου για το μέλλον, με το οποίο θέλουμε να προωθήσουμε προγράμματα τα οποία στοχεύουν στο καλό κοινό μέλλον και των δύο χωρών.

Εκτός από αυτή την αμετακίνητη πλευρά του γερμανικού λαού, η οποία θεωρεί ότι τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί στην Ελλάδα έχουν παραγραφεί νομικά και πολιτικά, υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που προέρχεται από τον πολιτικό και επιστημονικό γερμανικό χώρο, η οποία αντιτίθεται σε αυτή την πάγια γερμανική θέση. Ένας από αυτούς είναι ο συμπρόεδρος της γερμανικής αριστεράς, Μπέρντ Ρίξινγκερ, οποίος θεωρεί ότι η Γερμανία είναι υπεύθυνη για τα εγκλήματα που διέπραξε και υποστηρίζει ότι ως γερμανοί έχουμε μια ιστορική ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράξαμε στην Ελλάδα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από νομικές λεπτομέρειες αλλά πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι  επίσης και ζήτημα σεβασμού των θυμάτων. Οι απαιτήσεις των Ελλήνων είναι δικαιολογημένες αλλά είναι πρόωρο να μιλήσουμε για ποσά τώρα θα πρέπει  να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι. Παρόμοια θέση υποστηρίζει σθεναρά και ο Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο, διαπρεπής Γερμανός νομικός,  ο οποίος αναφέρει ότι είναι ντροπή το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί με μια τόσο ασθενή επιχειρηματολογία να εμποδίσει τον διάλογο  σχετικά με τις νομικές και πολιτικές συνέπειες της ιστορικής αδικίας και είναι δόλιο να ζητάει η Γερμανία την αναβολή του διακανονισμού πληρωμών και να κηρύσσει μονομερώς το θέμα ως διευθετηθέν νομικά και πολιτικά.

Μπορεί η Γερμανία να θεωρεί το θέμα πολιτικά και νομικά λήξαν αλλά η Ελλάδα το χαρακτηρίζει ως ένα ζήτημα ηθικό και υλικό. Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση έχει την ιστορική ευθύνη να προχωρήσει μεθοδικά, αποφασιστικά και ενωμένα στην διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών Πρόκειται για ένα ζήτημα διεθνούς δικαίου, ιστορικής μνήμης, εθνικής  κυριαρχίας, δημοκρατίας, ειρήνης και  δικαιοσύνης. Ήρθε η ώρα για την  επίλυση του…


Μαρία-Λίζα Καλλονιάτη
Γεννημένη το 1995 και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, στο κλάδο των Διεθνών Σχέσεων. Λόγω της αγάπης της για αυτό τον τομέα αρθρογραφεί για τα διεθνή θέματα στο Offline Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ