16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟ πολιτικός χαμαιλέοντας που λέγεται ελληνική Ακροδεξιά

Ο πολιτικός χαμαιλέοντας που λέγεται ελληνική Ακροδεξιά


Του Γιώργου Κωστόπουλου,

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 είναι παρελθόν και τα αποτελέσματα τους είναι στο προσκήνιο για περαιτέρω ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων. Όλοι οι πολιτικοί χώροι υπέστησαν αλλαγές, άλλα κόμματα ανέβηκαν, άλλα έπεσαν, άλλα έμειναν στάσιμα. Στον χώρο της Λαϊκής έως και Άκρας Δεξιάς η μάχη για την κατάληψη αυτού του πολιτικού- ιδεολογικού τοπίου χαρακτηρίστηκε από ένταση και ανατροπές, μιας που άλλαξαν οι φορείς εκπροσώπησης εθνικιστικών και ακραίων ιδεολογιών και οι πολιτικοί συσχετισμοί, με κύριο χαρακτηριστικό την αναδιανομή ψηφοφόρων.

Συγκεκριμένα, η πτώση του ακροδεξιού- νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής από την 3η θέση, σήμανε παράλληλα την άμεση αντικατάσταση του από νέους πολιτικούς παίκτες που έσπευσαν να μαζέψουν τους πρώην ψηφοφόρους της. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αποτέλεσε αυτό τον πολιτικό φορέα που συγκέντρωσε τους πρώην υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, επιτυγχάνοντας ένα εντυπωσιακό 4,18% στη πρώτη της εκλογική απόπειρα, σε σχέση με το ποσοστό της Χρυσής Αυγής που συγκέντρωσε μόλις 4,88% σε σχέση με το σχεδόν διψήφιο ποσοστό της πριν από πέντε χρόνια.

Ουσιαστικά αν αθροίσουμε τα δύο ποσοστά θα βγάλουμε ένα αποτέλεσμα που έρχεται αρκετά κοντά στο ποσοστό της Χρυσής Αυγής στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2014, όταν και κατέλαβε την 3η θέση. Είναι προφανές ότι το νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα έχει χάσει το έρεισμα του στην κοινωνία, ακόμα και στους απογοητευμένους πολίτες, μιας που η αντισυστημική δράση του και τα λαϊκιστικά- εθνικιστικά του τσιτάτα δεν πείθουν το πρώην κοινό του να ανανεώσει τη στήριξη του. Ο εθνικιστικός αυτός χώρος καταλήφθηκε όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το κόμμα- έκπληξη των εκλογών, την Ελληνική Λύση, του πρώην βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. και πρώην στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο κ. Βελόπουλος, γνωστός για τις τηλεπωλήσεις γιατροσοφιών, μαντζουνιών και ακροδεξιών βιβλίων με τις οποίες ασχολείται επαγγελματικά και διαδίδοντας ένα έντονα λαϊκιστικό ύφος, αποτέλεσε την έσχατη λύση για το κοινό που θέλει να χαρακτηρίζεται ως πατριωτικό- εθνικιστικό.

Οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης, μπορεί να μην έχουν καμιά σχέση με το νεοναζιστικό στυλ της Χρυσής Αυγής, ωστόσο δεν αποτελούν θετική εξέλιξη στη διαμόρφωση σοβαρών πολιτικών προτάσεων. Η νομιμοποίηση της θανατικής ποινής για ορισμένα βαριά εγκλήματα, αποτέλεσε μια τέτοια πρόταση από πλευράς της Ελληνικής Λύσης, που σκόρπισε ανησυχία και ερωτηματικά στην κοινωνία για την κατάπτωση κάθε ανθρωπιστικής αξίας από πλευράς ορισμένων πολιτικών που έχουν δημόσιο λόγο. Με λίγα λόγια ο κ. Βελόπουλος, αν και όπως δηλώνει αντιστρατεύεται τη βία και τις μεθόδους της Χρυσής Αυγής, ουσιαστικά υποκαθιστά την άμεση άσκηση βίας με τακτικές που θυμίζουν αυταρχικά καθεστώτα, μιας που τόσο ο ίδιος όσο και μέλη του κόμματος του χαρακτηρίζουν και στολίζουν με θετικά λόγια την απριλιανή δικτατορία και τις μεθόδους της.

Ωστόσο, ο εθνικιστικός χώρος δεν είχε μόνο αυτούς τους δύο αντιπάλους. Κόμματα όπως αυτό του πρώην ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη συνεργαζόμενος με την πολιτική κίνηση Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση του πρώην ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελευθέριου Συναδινού, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, και η Νέα Δεξιά του πρώην στελέχους της Νέας Δημοκρατίας Φαήλου Κρανιδιώτη, έδωσαν τη μάχη για την κατάληψη του ακραίου χώρου στο ιδεολογικό φάσμα, αν και οι ελπίδες τους ήταν σαφώς λιγότερες σε σχέση με τα κόμματα Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση.

Τα πολύ μικρά ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη (ΛΑ.Ο.Σ.) έφεραν άμεσες εξελίξεις, με τον ίδιο να παραιτείτε από την ηγεσία και να προαναγγέλλει διαδικασία για την ανάδειξη διαδόχου στην προεδρεία του κόμματος. Ταυτόχρονα, η πολιτική σταδιοδρομία του πάλαι ποτέ συγκυβερνώντος κόμματος στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, έφτασε στο τέλος της σύμφωνα με τα τραγικά ποσοστά που απέσπασε από την ευρωκάλπη. Το 0,80% αποτελεί ουσιαστικά την εξαΰλωση των ΑΝ.ΕΛ. που πλήρωσαν βαρύ το τίμημα της συμμετοχής του στην κυβέρνηση, καθώς και την ανάγκη του προέδρου τους να παραμείνει στον υπουργικό θώκο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι παραπάνω εξελίξεις θα διαμορφώσουν μια νέα κατάσταση στο χώρος της Άκρας Δεξιάς κατά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η απουσία του ΛΑ.Ο.Σ. και άλλων μικρών δεξιών κομμάτων που δεν θα συμπληρώσουν πανελλαδικά ψηφοδέλτια, θα οδηγήσουν τους υποστηρικτές τους είτε στη Χρυσή Αυγή, είτε στην Ελληνική Λύση, με την δεύτερη να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αναδειχθεί ακόμα και πρώτη δύναμη του ακροδεξιού- εθνικιστικού χώρου.

Η Ελλάδα αν και βίωσε μια έντονη, μακροχρόνια και βαθιά κρίση, κατάφερε να μείνει μακριά από ακραίες πολιτικές εκδηλώσεις. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής από το 2012 έφτασε στο τέλος της, δείχνοντας πως αποτέλεσε απλά μια αντίδραση ενός ακροατηρίου που δεν είχε ουσιαστική εκπροσώπηση. Πλέον, το μόρφωμα αυτό αρχίζει και ξεφουσκώνει, μοιράζοντας τη δύναμη του σε αδελφά κόμματα (Ελληνική Λύση) και ουσιαστικά ξεκινάει μια διαδικασία αναδιανομής των ψηφοφόρων της.

Παρά όλα αυτά η Ελληνική Λύση δεν είναι η λύση. Ωστόσο, είναι ένα πρώτο στάδιο που μαρτυρά πως ο εθνικιστικός χώρος μικραίνει και περιορίζεται. Η ζωή του κόμματος του κ. Βελόπουλου δεν προβλέπεται μακρά, αποτελεί μόνο μια σανίδα σωτηρίας για κάποιους που θέλουν να ξεπλύνουν το ακραίο παρελθόν τους. Ο ελληνικός λαός, σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) δεν ανέδειξε ποτέ πρώτη κάποια ακραία πολιτική δύναμη, δείχνοντας πως η νοοτροπία των Ελλήνων δεν είναι το μίσος αλλά η ουσιαστική στήριξη της Δημοκρατίας.

Το πρώτο βήμα για την εξαφάνιση των άκρων έγινε πριν λίγες μέρες. Ας ελπίσουμε πως τα επόμενα κοινοβούλια μας δεν θα στελεχώνονται πια από την άκρα δεξιά, είτε αυτή λέγεται Χρυσή Αυγή, είτε Ελληνική Λύση. Η Ελλάδα μίλησε, η Δημοκρατία θα νικήσει. Τα άκρα και ο φασισμός θα συντριβούν.


Γιώργος Κωστόπουλος

Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το διάστημα αυτό σπουδάζει Δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε ιδιωτικό Ινστιτούτο εκπαίδευσης. Έχει προηγούμενη εμπειρία στην αρθρογραφία καθώς την περίοδο 2016-2017 υπήρξε αρθρογράφος για διάφορα site ποικίλης ύλης, ενώ από τις αρχές του 2018 είναι ιδρυτής και διαχειριστής ενημερωτικού group αθλητικού περιεχομένου στα social media. Από ξένες γλώσσες γνωρίζει αγγλικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.