20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

7η Ιουνίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1942: Γεννιέται στο Κασρ Άμπου Χάντι της ιταλικής Λιβύης ο Μουαμάρ Μοχάμεντ Άμπου Μίνγιαρ Γκαντάφι, ευρύτερα γνωστός ως Μουαμάρ Γκαντάφι, Λίβυος στρατιωτικός και πολιτικός. Σπούδασε βραχύβια Ιστορία στη Βεγγάζη και το 1963 γράφτηκε στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία, όπου και οργάνωσε μία επαναστατική ομάδα στρατιωτικών, η οποία ανέτρεψε τον φιλοδυτικό βασιλιά Ιντρίς με πραξικόπημα το 1969. Στη συνέχεια, ίδρυσε με τους συνεργάτες του τη Λιβυκή Αραβική Δημοκρατία και προώθησε τον αραβικό εθνικισμό και τον ισλαμικό σοσιαλισμό. Το κράτος αυτό εξελίχθηκε το 1977 στη Λιβυκή Αραβική Τζαμαχιρίγια, η οποία διέθετε περισσότερο αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς. Ο Γκαντάφι παρέμεινε επικεφαλής του λιβυκού κράτους μέχρι την Αραβική Άνοιξη, όταν και ανετράπη από το επαναστατικό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το οποίο υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2011 πιάστηκε αιχμάλωτος και θανατώθηκε.


1944: Λήγει η αεροναυμαχία του Μίντγουεϊ, μία εκ των σημαντικότερων πολεμικών αναμετρήσεων στο μέτωπο του Ειρηνικού Ωκεανού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Ιάπωνες είχαν σχεδιάσει να παραπλανήσουν τους Αμερικανούς με μία παράλληλη επίθεση στις Αλουέτιες Νήσους και σημειώνοντας διπλή επιτυχία, να κινηθούν νοτιότερα προς την Αυστραλία και ανατολικότερα προς τις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα σχέδια του γιαπωνέζου ναυάρχου, Γιαμαμότο, θα αποκρυπτογραφηθούν από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες και το τέχνασμά του θα αποτύχει. Το ναυτικό των ΗΠΑ με επικεφαλής τον ναύαρχο Νίμιτς θα κινηθεί προς την ατόλλη του Μίντγουεϊ και θα αιφνιδιάσει τους Ιάπωνες από τον βορρά. Στη σύγκρουση που θα ακολουθήσει, οι Ιάπωνες θα χάσουν 4 αεροπλανοφόρα, 1 θωρακισμένο καταδρομικό, 248 αεροσκάφη, ενώ παράλληλα, 3.057 Ιάπωνες θα χάσουν τις ζωές τους. Στον αντίποδα, οι Αμερικανοί θα απωλέσουν 1 αεροπλανοφόρο, 1 αντιτορπιλικό, 150 αεροσκάφη και 307 άντρες. Το πλήγμα που θα δεχθεί ο Αυτοκρατορικός Στόλος θα αποδειχθεί καίριο και σε συνδυασμό με την εκστρατεία στο Γκουανταλκανάλ θα αναγκάσει τους Ιάπωνες να περιοριστούν για το υπόλοιπο του πολέμου σε μία κυρίως αμυντική στάση.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ