17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

6η Ιουνίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1923: Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Λωζάννης, καθορίζονται οριστικά τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ως σύνορο καθορίζεται το μέσου του ρου του ποταμού Έβρου. Κατόπιν αυτού, η Τουρκία ανακαλεί, πλήρως, τις αντιρρήσεις τής για την παραχώρηση του Καστελόριζου στην Ιταλία.


1931: Γεννιέται στην Αθήνα η ποιήτρια Κική Δημουλά, η οποία είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης. Το πραγματικό τής όνομα είναι Βασιλική Ράδου. Το επίθετό είναι του συζύγου τής Άθου Δημουλά. Την περίοδο 1949 – 1973 εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το 1972 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβεία Ποίησης για τη συλλογή «το Λίγο του Κόσμου», το 1989 για τη συλλογή «Χαίρε ποτέ» και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης». Αρκετά ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, πολωνικά, βουλγαρικά, γερμανικά και σουηδικά.


1933: Συντελείται η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, μετά από εκείνη στο σταθμό Λυών στο Παρίσι, στις 30 Ιουλίου / 12 Αυγούστου 1920. Επιστρέφοντας από το σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα, το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο δέχθηκε επίθεση, στο ύψος του Παραδείσου στο Μαρούσι. Η απόπειρα ήταν απόρροια του πολωμένου πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα ανάμεσα στους βασιλόφρονες και τους βενιζελικούς. Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης καταδίκασε το γεγονός και ζήτησε τη σύλληψη των υπευθύνων και την αποστρατεία των διευθυντών και των αστυνομικών, παραδεχόμενος, ουσιαστικά, την εμπλοκή μέρους του κρατικού μηχανισμού.


1944: Ξεκινάει η επιχείρηση Operation Overlord ή αλλιώς η Απόβαση της Νορμανδία. Επρόκειτο για την απόβαση των Συμμάχων στα παράλια της Γαλλίας. Η επιχείρηση αυτή έκρινε σε μεγάλο βαθμό και την έκβαση του πολέμου. Στόχος της επιχείρησης ήταν η δημιουργία ενός προγεφυρώματος από την Καν έως το Χερβούργο, μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη. Επικεφαλής της επιχείρησης είχε τεθεί ο Αμερικανός αρχιστράτηγος και μετέπειτα πρόεδρος των Η.Π.Α., Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Η αρχική επίθεση έγινε σε δυο φάσεις: Κατά τα μεσάνυχτα 5ης προς 6η δυο αμερικανικές αερομεταφερόμενες μεραρχίες και μια βρετανική έπεσαν στα μετόπισθεν και την αυγή ακολούθησε αμφίβια απόβαση Συμμαχικών δυνάμεων, που ξεκίνησε στις 6:30. Η απόβαση απαιτούσε τη μεταφορά στρατευμάτων και υλικού από την Αγγλία και την Ουαλία με μεταγωγικά αεροπλάνα και πλοία, καθώς και υποστήριξη πυρών από αέρος και θαλάσσης. Έγιναν, επίσης, ναυτικές επιχειρήσεις αντιπερισπασμού και παρενόχλησης προκειμένου να μην επέμβει το γερμανικό Ναυτικό στις περιοχές, όπου θα γινόταν η απόβαση, ενώ η θάλασσα της Μάγχης αποναρκοθετήθηκε από τις γερμανικές νάρκες και τοποθετήθηκαν νέες. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων οι 195.700 ήταν το προσωπικό των συμμαχικών σκαφών. Η απόβαση έλαβε χώρα στη χερσόνησο Κοταντέν, στην ανατολική όχθη του ποταμού Ορν και στον κόλπο του Σηκουάνα, σε πέντε παραλίες με τα “κωδικά ονόματα” Gold Beach, Juno Beach, Omaha Beach, Sword Beach και Utah Beach. Θεωρήθηκε, ότι ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 1944, όταν πια είχε εδραιωθεί το προγεφύρωμα των Συμμάχων. Μέχρι τότε είχαν συνολικά μεταφερθεί 850.000 άνδρες, 148.000 οχήματα και 570.000 τόνοι προμηθειών στις γαλλικές ακτές από 7.000 πλοία, από τα οποία μόλις 59 βυθίστηκαν.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ