16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

4η Ιουνίου


Του Παντελή Ζηβόντση,

1878: Υπογράφεται η Συνθήκη Κωνσταντινούπολης, φερόμενη και ως Σύμβαση Κωνσταντινούπολης. Ήταν μία διμερής μυστική συνθήκη – σύμβαση που συνομολογήθηκε μεταξύ Αγγλίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με χαρακτήρα περισσότερο “αμυντικής συμμαχίας”. Κατόπιν της παραπάνω συνομολόγησης, 24 ημέρες μετά, στις 28 Ιουνίου υψώνεται επίσημα στη Λευκωσία η αγγλική σημαία οπότε και σηματοδοτείται η έναρξη της Αγγλικής κατοχής της Κύπρου, εξ ου καλείται η συνθήκη αυτή και ως συνθήκη Κύπρου.


1975: Γεννιέται στο Λος Άντζελες η  ηθοποιός, σκηνοθέτρια και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί. Στα 25 της χρόνια είχε καταφέρει το εξής δύσκολο επίτευγμα: είχε κερδίσει τρεις Χρυσές Σφαίρες και ένα Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για το ανεξάρτητο δράμα ”Το κορίτσι που άφησα πίσω” όπου κατάφερε να επισκιάσει τη Γουαϊνόνα Ράιντερ και να καθιερωθεί σαν ηθοποιός. Η Τζολί κατάφερνε να παραμένει στην επικαιρότητα λόγω της εκρηκτικής της εμφάνισης και των προκλητικών επιλογών της σε προσωπικό επίπεδο. Έχει δηλώσει ότι είναι αμφιφυλόφιλη. Είναι πρέσβειρα καλής θέλησης και έχει προσφέρει πολύ σημαντική ηθική και οικονομική βοήθεια στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. To 2006 η Αντζελίνα τάραξε τη σόου μπιζ όταν έκανε δεσμό με τον Μπραντ Πιτ. Το 2009 προτάθηκε για Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία ”Η ανταλλαγή” (2008) το οποίο όμως δεν κέρδισε.


2006: Κινηματογραφική απόδραση από τον Κορυδαλλό. Υπό την απειλή όπλου και χειροβομβίδων, ελικόπτερο απογειώνεται από τον Άγιο Κοσμά, προσγειώνεται στο προαύλιο των φυλακών και παραλαμβάνει τους Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριτζάι.


Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ