13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

3η Ιουνίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1865: Γεννιέται στο Marlborough House, ο Γεώργιος Ε΄, βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας και αυτοκράτορας των Ινδιών. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά Εδουάρδου Ζ΄, τον οποίο διαδέχθηκε το Μάιο του 1910 και διατήρησε τη θέση του ως τις 20 Ιανουαρίου 1936, οπότε και πέθανε. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου επισκέφθηκε περίπου 400 φορές βρετανικά στρατεύματα και πραγματοποίησε 300 επισκέψεις σε νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι, πως το 1917, αποποιήθηκε το όνομα της δυναστείας τού, καθώς ήταν γερμανικό (Σαξονίας – Κόμπουρκ & Γκότα) και την ονόμασε “Ουίνδσορ”.


1940: Λήγει η Μάχη της Δουνκέρκης, με νίκη των δυνάμεων του Άξονα. Η μάχη δόθηκε μεταξύ των γερμανικών στρατευμάτων από τη μία και από την άλλη βρίσκονταν τα γαλλικά, βελγικά και βρετανικά στρατεύματα. Η μάχη ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου, στη Δουνκέρκη, το βορειότερο λιμάνι της Γαλλίας, στο Στενό της Μάγχης. Είναι εντυπωσιακό, ότι αν και οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις του Άξονα, κατάφεραν, μετά από μία ακατανόητη, ως σήμερα, διαταγή ακινητοποίησης των γερμανικών δυνάμεων, δίνοντας χρόνο στις συμμαχικές δυνάμεις να ανασυγκροτηθούν και να καταφέρουν να διαφύγουν δια θαλάσσης.


1941: Συντελείται ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου των Ναζί στην Ελλάδα, με την ολοκληρωτική καταστροφή – εξαφάνιση της Κανδάνου στα Χανιά. Εκεί, οι κατοχικές δυνάμεις εκτέλεσαν τους 180 κατοίκους, που είχαν απομείνει, σε αντίποινα για τη συμμετοχή των ντόπιων στις μάχες για την κατάληψη της Κανδάνου στο πλαίσιο της Μάχης της Κρήτης. Η επιχείρηση εκτελέστηκε από τη δύναμη του 3ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών υπό τον λοχαγό Χορστ Τρέμπες, οι οποίοι έπαιρναν εντολές από τον στρατηγό Κούρτ Στούντεντ, ο οποίος, την προηγούμενη μέρα, έδωσε εντολή για να ξεκινήσουν τα αντίποινα στην Κρήτη, με τη σφαγή στο Κοντομαρί.


1967: Με τη δημοσίευση σχετικής υγειονομικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθιερώνεται στην Ελλάδα το αλκοτέστ.  


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ