25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ απόφαση που άργησε χρόνια και η επόμενη μέρα στο Κίνημα Αλλαγής

Η απόφαση που άργησε χρόνια και η επόμενη μέρα στο Κίνημα Αλλαγής


Του Χρήστου Τσολάκη,

Το άκουσμα της είδησης αποχώρησης του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Προσωπικά εμένα μου ήρθε κατευθείαν στο μυαλό μια σύγκριση. Η σύγκριση αυτή ήταν η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ αρνούμενος την σίγουρη βουλευτική του έδρα, ως πρώην πρωθυπουργός, και δημιουργώντας το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, μη αποδεχόμενος την συμπόρευση του ιστορικού κόμματος της κεντροαριστεράς με τον ιδεολογικό της αντίπαλο, την Νέα Δημοκρατία, αλλά και τον τρόπο που ανατράπηκε η κυβέρνηση του, με χαρακτηριστική μια συνέντευξη του στο Κρήτη TV. Σε αυτή τη συνέντευξη είχε πει χαρακτηριστικά «Οι εταίροι τελικά αποδέχτηκαν την πρότασή μου για δημοψήφισμα, αλλά η υποστήριξη που δεν είχα από ένα μικρό αλλά καθοριστικό μέρος του ΠΑΣΟΚ έκοψε το σχέδιο» προσθέτοντας «ο Βενιζέλος δε με στήριξε. Συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης». Τότε ο ίδιος αποκαλέστηκε αποστάτης.

Σήμερα βλέπουμε την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, δηλαδή γιατί δεν πήρε την εγγύηση από την αρχηγό του ΠΑΣΟΚ της σίγουρης κοινοβουλευτικής έδρας που δίνει η 1η θέση στο Επικρατείας. Γίνεται δηλαδή διασπαστής του χώρου γι’ αυτήν την θέση.

Εδώ είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι το Επικρατείας είναι ένας χώρος για στελέχη που δεν έχουν έντονη πολιτική παρουσία και χρειάζεται να είναι στο Κοινοβούλιο. Πως λοιπόν ένας πολιτικός με μακραίωνη πορεία στο κοινοβούλιο, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός πολλά χρόνια, να απαιτεί αυτήν την θέση;

Προσωπικά θεωρώ υποχρέωση του κάθε πολιτικού να απευθύνεται στους πολίτες και να διεκδικεί την εκλογή του. Δεν μπορεί μια κομματική ηγεσία να παρακάμψει τους πολίτες και να δώσει σε έναν μεγάλο πολιτικό το εισιτήριο για την Βουλή, το οποίο δεν του δίνουν αυτοί.

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ έχει πολύ ενδιαφέρον. Πρώτα απ’ όλα η απόφαση αυτή της κ. Φώφη Γεννηματά να βάλει στην άκρη τον κ. Βενιζέλο την αναδεικνύει σε σοβαρό πολιτικό «παίχτη» της πολιτικής σκηνής της χώρας, αφού φαίνεται η οξυδέρκεια της. Γνώριζε ότι με επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν θα ερχόταν ποτέ ο κόσμος ο οποίος φεύγει απογοητευμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν θα συνέβαινε μόνο λόγο του παρελθόντος του Βενιζέλου, αλλά και από το ότι ακόμα και σήμερα υπέσκαπτε την πολιτική του κόμματος, την πολιτική του «όχι άλλο δεξιά το τιμόνι» με την κ. Γεννηματά να έχει τονίσει πολλές φορές ότι το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται απέναντι στην δεξιά της ΝΔ και την «νέα» δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον το Κίνημα Αλλαγής θα οδηγηθεί σε έναν πολύ πιο καυτό προεκλογικό Ιούνιο με αυτήν την απόφαση, με τις εκλογές του Ιουλίου να είναι υψίστης σημασίας για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.


Χρήστος Τσολάκης

Γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1998 και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Σεπτέμβριο του 2017. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Είναι γνώστης αγγλικών και γαλλικών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.