21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΖούμε ιστορικές στιγμές…

Ζούμε ιστορικές στιγμές…


Της Γιώτα Κοσκινά,

Ανέκαθεν οι περιφερειακές -παλαιότερα νομαρχιακές- εκλογές αποτελούσαν μια εκλογική μάχη ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συλλήβδην τα πολιτικά κόμματα της χώρας έθεταν ζητήματα κομματικής πειθαρχίας και έθεταν στη μάχη του σταυρού των νομαρχιών –σημερινών περιφερειών- στελέχη από τα σπάργανα της κομματικής τους οργάνωσης. Η επιλογή τους αυτή, και βέβαια, δεν ήταν και δεν είναι ακόμη και σήμερα τυχαία. Οι περιφέρειες αποτελούν τον δεύτερο βαθμό οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), έχουν άμεση συνεργασία με τα υπουργεία και κατ’ επέκταση με τις ίδιες τις κυβερνήσεις της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο τα κόμματα προκειμένου να μπορούν να βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τους περιφερειάρχες της χώρας και να μπορούν να υλοποιούν το προεκλογικό πρόγραμμά τους προσπαθούν κάθε φορά να «κατεβάζουν» πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από την κομματική τους οργάνωση, αφού αποτελεί καθοριστικής σημασίας η συνεργασία Κυβέρνησης και Περιφερειών.

Από τα πρώτα κιόλας αποτελέσματα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών φαινόταν η υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας καταφέρνει ένα κόμμα να εκλέξει από τον πρώτο γύρο των εκλογών πέντε από τους δεκατρείς υποψήφιους περιφερειάρχες του. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 26 Μαΐου η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και το Νότιο Αιγαίο βάφτηκαν μπλε στον εκλογικό χάρτη. Για πρώτη φορά ένα κόμμα που κυβερνά δεν καταφέρνει να εκλέξει ούτε έναν υποψήφιο περιφερειάρχη από τη παράταξή του. Στην Αττική η Ρένα Δούρου προερχόμενη από το κυβερνών κόμμα και έως τώρα περιφερειάρχης Αττικής, κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο ως δεύτερη και με σημαντική διαφορά από τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Πατούλη, χάνοντας τη περιφέρεια στο δεύτερο γύρο. Στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας οι  υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν καν να περάσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ στη περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πέμπτος.

Η Νέα Δημοκρατία σήμερα μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών κατάφερε να κερδίσει 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Αριθμό ρεκόρ για την πολιτική ιστορία της χώρας, καθώς κανένα κόμμα έως σήμερα δεν έχει καταφέρει να εκλέξει ένα τόσο μεγάλο αριθμό υποψήφιων περιφερειαρχών που να προέρχονται από τις τάξεις του. Μάλιστα, η δωδέκατη περιφέρεια αυτή του Βορείου Αιγαίου εξέλεξε περιφερειάρχη προερχόμενο από τη παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο την επίσημη υποστήριξη. Ενώ η περιφέρεια της Κρήτης εξέλεξε περιφερειάρχη προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ και με την επίσημη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να κερδίσει περιφέρειες που εκλογικά υστερούσε, όπως είναι η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και η περιφέρεια της Αττικής, όπου μετά από περίπου μία εικοσαετία κατάφερε να εκλέξει περιφερειάρχη προερχόμενο από την ευρύτερη παράταξη της.

Ποτέ μέχρι σήμερα ένα κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει υποστεί μία τέτοιου μεγέθους ήττα στο σύνολο της επικράτειας. Για πρώτη φορά στήθηκαν παράλληλα τέσσερις κάλπες στη χώρα και προκάλεσαν θυελλώδης πολιτικές αντιδράσεις. Μέχρι σήμερα δεν είχαν προκηρυχτεί πρόωρες εθνικές εκλογές εξαιτίας των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η σημερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε με τα πρώτα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της Κυριακής 26 Μαΐου εθνικές εκλογές και σύντομα θα γνωρίζουμε την ημερομηνία τους.

Μετά την πρώτη φορά αριστερά λοιπόν, ζούμε ιστορικές στιγμές …


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.