20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήO παλιός δικομματισμός ζει: στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων...

O παλιός δικομματισμός ζει: στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων και Δυτικός Τομέας Αθηνών


Tου Μίνωα Ράπτη,

Τα αποτελέσματα από τον δεύτερο γύρο εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση ήρθαν και είναι καυτά.

Μεγάλη νίκη για τη Νέα Δημοκρατία, η έως τώρα εκτίμηση αποτελέσματος για την μεγαλύτερη Περιφέρεια και τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, έναν μόλις μήνα πριν τις πρόωρες εθνικές εκλογές. Με συντριπτικό προβάδισμα άνω των 30 ποσοστιαίων μονάδων φαίνεται να επικρατούν οι επίσημοι υποψήφιοι Γιώργος Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής και Κώστας Μπακογιάννης στον Δήμο Αθηναίων αντίστοιχα.

Και οι δύο υποψήφιοι θεωρούνταν εξαρχής τα φαβορί για τις αντίστοιχες θέσεις. Στην περίπτωση του κ. Μπακογιάννη, κυρίως λόγω της συντριπτικά μεγαλύτερης αναγνωρισιμότητας γύρω απ’ το άτομό του σε σχέση με τον αντίπαλό του, κ. Νάσο Ηλιόπουλο. Στην Αττική δε, η νυν Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου συνάντησε μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, όπου βρέθηκε να απολογείται για τα τραγικά συμβάντα σε Μάτι και Μάνδρα, με αποτέλεσμα να περάσει την πλειοψηφία της προεκλογικής περιόδου προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Οι δύο υποψήφιοι της ΝΔ ανέδειξαν μεγάλη δυναμική  από τον πρώτο κι ολας γύρο. Ο Γιώργος Πατούλης οριακά δεν άγγιξε το 40%, το οποίο πέρασε με άνεση στον Δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης.

Στον δυτικό τομέα της Αθήνας, στις κάλπες οδηγήθηκαν σε επίπεδο Δήμων οι 6 από τους 7 δήμους. Θριάμβευσε από την πρώτη Κυριακή ο από το 2002 Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, που συγκέντρωσε ποσοστό-ρεκόρ για τα προσωπικά του δεδομένα, της τάξεως του 74% και κέρδισε αυτοδύναμα την πέμπτη του θητεία.

Στον Δήμο Ιλίου ο νυν Δήμαρχος Νίκος Ζενέτος έχασε την εκλογή του από τον πρώτο γύρο για ποσοστό μικρότερο του 1%, εξασφαλίζοντας όμως μια άνετη και ευρεία νίκη σήμερα με ποσοστό της τάξεως του 70% (ενσωμάτωση 80%).

Άνετη επικράτηση στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας φαίνεται να εξασφαλίζει και ο Λάμπρος Μίχος με διαφορά μεγαλύτερη των 15 μονάδων από τον νυν Δήμαρχο Γιώργο Καπλάνη. (ενσωμάτωση 80%)

Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού με τον Νίκο Σαράντη να χάνει από τον υποψήφιο που προέρχεται από τη ΝΔ, Γιώργο Τσίρμπα με άνετη μάλιστα επικράτηση των 10 ποσοστιαίων μονάδων (ενσωμάτωση 96%).

Διατηρεί το κάστρο του στο Χαϊδάρι το ΚΚΕ και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον Δήμαρχο Βαγγέλη Ντηνιακό με ενσωμάτωση στο 81% να επικρατεί με κάτι λιγότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Πετρούπολη αντίθετα, έταιρο «κάστρο» του Κομμουνιστικού Κόμματος, παρότι τα ποσοστά είναι ακόμη και τώρα με την ενσωμάτωση στο 90% πολύ κοντά, ο νεώτερος Δήμαρχος της Ελλάδας, Βαγγέλης Σίμος φαίνεται να χάνει από τον πρώην Δήμαρχο Στέφανο Βλάχο και την ανεξάρτητη ΑΔΕΚ. Η διαφορά σε επίπεδο ποσοστών είναι μικρότερη του 3% (51% έναντι 49%). Ο Στέφανος Βλάχος είναι ο μοναδικός στην πρόσφατη ιστορία του Δήμου, που κατάφερε να «σπάσει» την κόκκινη επικράτηση το 2002 και το 2006 και μέχρι στιγμής φαίνεται πως θα το καταφέρει και σήμερα.

Μεγάλο ντέρμπι που μοιάζει και με θρίλερ και στον Δήμο Αιγάλεω, με την ενσωμάτωση στο 90% και την διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων μικρότερη του 1,5%. Προηγείται αυτή τη στιγμή ο εκ της ΝΔ προερχόμενος υποψήφιος, κ. Γιάννης Γκίκας, έναντι του Δημάρχου Δημήτρη Μπίρμπα. Βάσει του τι φαίνεται ως τώρα, τα περιθώρια ανατροπής στην Πετρούπολη είναι σχεδόν ανύπαρκτα ενώ στο Αιγάλεω, ισχνά αλλά υπαρκτά.

Ένα γενικό συμπέρασμα για τους δήμους Αθηναίων και δυτικής Αθήνας είναι ότι παρά τα όποια αποτελέσματα στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να δομήσει επαρκώς έναν αποτελεσματικό και νικηφόρο μηχανισμό σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι που γίνεται πλέον ξεκάθαρο με τους επικρατέστερους υποψηφίους πανελλαδικά να προέρχονται κυρίως από τον χώρο του τέως δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και από το πάγεια οργανωμένο ΚΚΕ. Μεγάλη νικήτρια στη σημερίνη διαδικασία υπήρξε και η αποχή αφού η γενική συμμετοχή δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 45%. Ο χάρτης του Υπουργείου Εσωτερικών για τις Περιφερειακές εκλογές πάντως, δεν αφήνει αμφισβήτηση περί αυτού: η Ελλάδα βάφτηκε μπλε.


Μίνωας Ράπτης

Γεννημένος και μεγαλωμένος από το 1998 στην Αθήνα, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Κομοτηνή, στην κατεύθυνση της Πολιτικής Επιστήμης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.