22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 27/5 - 31/5

Financial Report: 27/5 – 31/5


Της Μαριάννας Τζανέτου,

27/05/2019: Ούριος άνεμος στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε άνοδο από 732,02 (την Παρασκευή), στις 776,60 μονάδες (+6,09%).Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 733,72 μονάδες και το υψηλότερο στις 780,44 μονάδες.

Η σημαντική άνοδος του Γενικού Δείκτη αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί καθρέφτη των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων της χώρας.

Το Χρηματιστήριο υποδέχτηκε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με εντυπωσιακό ράλι. Μία νίκη με σημαντική ποσοστιαία διαφορά που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει πρόωρες εθνικές εκλογές, ενώ δεν είναι απίθανο η χώρα να καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από αυτές. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Η αλλαγή κυβέρνησης σηματοδοτεί αλλαγές στο χώρο της δημοσιονομικής πολιτικής, της οικονομίας και των επενδύσεων, αλλαγές που αναζητά η ελληνική αγορά. Η σημερινή εικόνα της αγοράς αποτελεί απόδειξη ότι το Χρηματιστήριο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων η απόδοση του δεκαετές σημειώνεται στο 3,005%, καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά. Η μείωση της απόδοσης του δεκαετές κρατικού τίτλου αποτελεί θετικό νέο καθώς ταυτόχρονα μειώνεται και το ρίσκο της χώρας.

28/05/2019: Η αγορά συνεχίζει για δεύτερη ημέρα να κινείται με γνώμονα το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 776,60 στις 794,63 μονάδες (+ 2,32%).Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 773,64 μονάδες και το υψηλότερο στις 796,53 μονάδες.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι η σημαντική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και οι πρόωρες εκλογές είχαν θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, γεγονός που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και γενικότερα θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προέβη στην αναβάθμιση της Eurobank, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την επίσπευση της αναβάθμισης του τίτλου της τράπεζας και την εισαγωγή του στον δείκτη MSCI. Όσον αφορά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας οι επόμενες προγραμματισμένες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολογήσεις είναι προγραμματισμένες για τον Αύγουστο, ωστόσο αν οι εξελίξεις το επιβάλλουν δεν είναι αδύνατη η έκδοση flash notes.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Εθνική Τράπεζα μετά το κλείσιμο της ημέρας ολοκληρώνει την αναβάθμιση και εισάγεται στον δείκτη MSCI Greece Standard.

Όσον αφορά την 3η μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης από τους θεσμούς, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου πρόκειται να αναβληθεί λόγω των πρόωρων εθνικών εκλογών, ώστε να μη θεωρηθεί η έκθεση παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης.

29/05/2019: Αναμενόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο, μετά την ιλιγγιώδη άνοδο των δύο προηγούμενων ημερών.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση από 794,63 στις 793,06 μονάδες (-0,20%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 785,17 μονάδες και το υψηλότερο στις 793, 12 μονάδες.

Η ελληνική αγορά κατάφερε να διατηρήσει το θετικό κλίμα που προέρχεται από την πολιτική σκηνή της χώρας και να αντίδραση στις πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό. Πιέσεις που προέρχονται από τη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι οποίες συνεχίζονται χωρίς να φαίνεται να υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό, γεγονός που σημαίνει ότι οι σχέσεις των δύο θα συνεχίσουν να απασχολούν για καιρό τους επενδυτές. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στη γειτονική Ιταλία επιστολή ζητώντας εξηγήσεις για την επιδείνωση των δημοσιονομικών της χώρας. Η ιταλική κυβέρνηση έχει διορία να απαντήσει έως την Παρασκευή. Η επιστολή αυτή ίσως αποτελέσει το εναρκτήριο των πειθαρχικών μέτρων από την Ευρώπη στην Ιταλία.

30/05/2019: Ανοδικά κινήθηκε για τρίτη ημέρα μέσα στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο, ξεπερνώντας τις 800 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο από 793,06 στις 818,33 μονάδες (+3,19%), το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 795,50 μονάδες και το υψηλότερο στις 819,74 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε μετά από έναν χρόνο να ξανά επανέλθει στις 800 μονάδες, γεγονός που φανερώνει την έντονη ανάγκη για αλλαγή που έχει η ελληνική αγορά. Η προσδοκία των επενδυτών ότι η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δεν αργεί έχει ως συνέπεια την στήριξη της ελληνικής αγοράς. Επιπλέον, το σενάριο σχετικά με το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου φαίνεται να είναι εφικτό. Αν το σενάριο καταφέρει να γίνει πραγματικότητα οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν είναι απίθανη η επίσπευση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολογήσεις.

31/05/2019: Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών και την τελευταία ημέρα της εβδομάδας.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε άνοδο από 725,56 στις 732,02 μονάδες (+0,89%).Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 726,02 μονάδες και το υψηλότερο στις 732,26 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν πτώση επηρεασμένες από την περαιτέρω όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας, έπειτα από τη δήλωση της δεύτερης ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των σπάνιων γαιών ως όπλο στη μεταξύ τους σύρραξη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να αντιμετωπίσει τις πιέσεις με το θετικό μετεκλογικό κλίμα που επικρατεί στην ελληνική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε μέσα στην εβδομάδα την εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 13,42%.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων τόσο το δεκαετές, όσο και το πενταετές ομόλογο σημείωσαν εντυπωσιακά ιστορικά χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα το δεκαετές κατάφερε για πρώτη φορά να αφήσει πίσω του την απόδοση του 3% και να διαμορφωθεί στο 2,980%, αλλά και το πενταετές διαμορφώνεται σε νέο ιστορικά χαμηλό 1,808%.


Μαριάννα Τζανέτου

Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ