23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤο τελικό «σφύριγμα» της κάλπης στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Το τελικό «σφύριγμα» της κάλπης στον Δήμο Θεσσαλονίκης


Tου Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Το «Ντέρμπι» των δημοτικών εκλογών του 2019, φτάνει στο τέλος του.

Με την ενσωμάτωση να έχει ολοκληρωθεί ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και η παράταξη του «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» έλαβε το 66,79% των ψήφων με τον «εκλεκτό» της Νέας Δημοκρατίας Ν. Ταχιάο να μένει δεύτερος, λαμβάνοντας το 33,21% και χάνοντας την πολυπόθητη νίκη και τη δημαρχεία. Είδαμε ένα τελικό σφύριγμα της κάλπης στον Δήμο Θεσσαλονίκης με νικητή τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, σε ένα προεκλογικό αγώνα που εν πολλοίς κρίθηκε και από φιλάθλους του ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο στο «φιλικό» Ζέρβας-Ταχιάος. Η ποδοσφαιρική πιάτσα του ΠΑΟΚ πέριξ της Θεσσαλονίκης είχε στηρίξει τις υποψηφιότητες των Ζέρβα και Ορφανού, γυρνώντας ουσιαστικά την πλάτη στην υποψηφιότητα του Ν. Ταχιάου. Ο ίδιος ο Ρώσος μεγιστάνας της πόλης, Ιβάν Σαββίδης στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Ζέρβα, μιας και ο δεύτερος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ενός «master plan ανάπλασης της Τούμπας» με αθλητικά έργα ενταγμένα στον αστικό ιστό. Και ο Ζέρβας είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή «ανοιχτά ΠΑΟΚτσής» και πως κόλλησε το μικρόβιο του ΠΑΟΚ από τον πατέρα του.

Από την άλλη, ο Νίκος Ταχιάος είχε αρνηθεί να παίξει το παιχνίδι «ποδοσφαιροποίησης» στην προεκλογική περιόδο, κρατώντας ένα ήπιο και μετριοπαθές προφίλ χαμηλών τόνων. Ακόμα και την -διαφαινόμενη- στήριξη του απερχόμενου δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη δεν την έκανε σημαία του, αλλά τη δέχθηκε με ταπεινοφροσύνη και νηφαλιότητα. Επένδυσε στην πολιτική ωριμότητα, όμως δέχθηκε έναν ανελέητο πόλεμο κατά την προεκλογική του εκστρατεία, από τους αφανείς αλλά και τους φανερούς μηχανισμούς του ΠΑΟΚ λόγω της θέση του για το γήπεδο της ομάδας.

Το αποτέλεσμα πάντως θεωρείται ανατροπή! Η αλήθεια είναι πως πολύ κόσμος και εκτός της Θεσσαλονίκης είχε εξοφλήσει πως ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έπαιρνε την σκυτάλη διαδοχής από τον Γ. Μπουτάρη. Απ’ ότι φαίνεται στην Θεσσαλονίκη, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ασφάλεια δίχως τον «ξενοδόχο» τη πόλης, που φέτος πήρε και το Double, με αποτέλεσμα το απόλυτο outsider ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, να καταλαμβάνει το δημαρχικό θώκο.

Όλοι αναμένουν τώρα, από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο της Πρωτοβουλίας του Μπουτάρη, ως δήμαρχος, πλέον, να αναγάγει τη νίκη του σε δύναμη συνεννόησης ανάμεσα στις υπόλοιπες Δημοτικές δυνάμεις που εξελέγησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού με μόλις επτά έδρες το έργο του θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο… Ο Νίκος Ταχιάος ύστερα και από τηλεφώνημα που είχε με τον Κ. Μητσοτάκη δήλωσε πως είναι έτοιμος και πρόθυμος να συνεργαστεί για το καλό της πόλης με την παράταξη του κύριου Ζέρβα.

Η επόμενη ημέρα θα βρει άπαντες σε θέσεις μάχης. Όχι προεκλογικής αλλά εργασίας, μια κι η Θεσσαλονίκη καλείται να συντηρήσει όλα τα πλεονεκτήματα της Δημαρχίας Μπουτάρη: την εξωστρέφεια, την ανοιχτή πόλη και την ανάπλαση αλλά και να κάνει το επόμενο βήμα για να επουλώσει τις συνέπειες πολλών προβλημάτων που δυσχεραίνουν τη ζωή των πολιτών, όπως οι εργασίες του Μετρό και η παραβατικότητα στη ψυχή της πόλης.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.