19.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΟ β’ γύρος των εκλογών στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο δήμο...

Ο β’ γύρος των εκλογών στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο δήμο Πατρέων


Του Νίκου Βασιλόπουλου,

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί με την συμμετοχή των πολιτών να φαίνεται από νωρίς ιδιαιτέρως ισχνή. Όπως και στην υπόλοιπη χώρα, οι πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν. Οι δύο άνδρες που διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών για το ανώτατο αξίωμα της Περιφέρειας, ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης ο οποίος στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας προερχόμενος από το Κίνημα Αλλαγής με την στήριξη και από το κυβερνών κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ).

Λίγο μετά τις 7 έκλεισαν οι κάλπες με τον Ν. Φαρμάκη να συγκεντρώνει το 54,44% των ψήφων και τον Α. Κατσιφαρα να έρχεται δεύτερος συγκεντρώνοντας το 44,58% των ψήφων. Σημαντικό στοιχείο, η μεγάλη αποχή που υπερέβη το 55%.

Σε κάποια ποιοτικά στοιχεία ο κ. Κατσιφάρας διετέλεσε επί 9 χρόνια περιφερειάρχης, γεγονός που όπως ήταν  φυσικό συνέβαλε σε μία – κάποια φθορά λόγω χρόνου στην εξουσία, λειτουργώντας υπέρ του κυρίου Φαρμάκη που εμφανίστηκε ως νέος άνθρωπος με το σύνθημα «όλα από την αρχή”.

Δήμος Πατρέων

Στον επαναληπτικό γύρο των δημοτικών εκλογών στην Πάτρα, δήμαρχος εξελέγη με συντριπτική διαφορά ο κ. Κώστας Πελετίδης, νυν δήμαρχος και υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, που είχε απέναντι του τον κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλο υποστηριζόμενο από το Κίνημα Αλλαγής. Ο κ. Πελετίδης κατέβηκε με επιχειρήματα στα έργα της θητείας του, ενώ ο κύριος Αλεξόπουλος ζήτησε να αλλάξουν τα τεκταινόμενα στην Πάτρα.

Στον δήμο Πατρεών τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα με τον κ. Πελετίδη να τερματίζει πρώτος με ποσοστό 70,98%, την ώρα που ο κύριος Αλεξόπουλος ήρθε δεύτερος με μόλις 29,8% των ψήφων. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρούμε ότι ο κ. Πελετίδης, που ήταν ήδη 5 χρόνια δήμαρχος δεν είχε φθορά, το αντίθετο μάλιστα. Κατάφερε να κρατήσει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό το οποίο δεν επιδέχεται ουδεμίας αμφισβήτησης. Παρόλα αυτά και ο συνδυασμός του κυρίου Αλεξόπουλου συγκέντρωσε ένα αξιοσέβαστο ποσοστό που του επιτρέπει να δηλώνει παρών στην επόμενη μέρα.

Ένας προεκλογικός αγώνας ολοκληρώθηκε με την πολιτική αντιπαράθεση τόσο στην περιφέρεια όσο και στον δήμο να κυμάνθηκε σε ήπιους, πλην όμως όχι αδιάφορους τόνους. Πρέπει να αναφερθεί όμως ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν έντονο ιδεολογικό περιεχόμενο, με την πρόοδο να αντιμετωπίζει την συντήρηση. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες εκφράστηκαν και μένει να δούμε τα προσεχή έτη, εάν και κατά πόσο έκαναν την σωστή επιλογή.


Νίκος Βασιλόπουλος

Είναι πρωτοετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ασχολείται ενεργά με το φοιτητικό κίνημα και αποτελεί  μέλος του Κινήματος Μαθητών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.