20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚαμία ανοχή σε κανέναν Στεφανίδη

Καμία ανοχή σε κανέναν Στεφανίδη


Του Θάνου Ι. Κουλουβάκη,

Είναι ορισμένα σχόλια τα οποία όχι μόνο μας αφήνουν όλες και όλους άφωνους, αλλά παράλληλα μάς προκαλούν απέχθεια· υπάρχουν σχόλια που φέρνουν στην επιφάνεια τη σήψη που υφίσταται εν γένει στη σημερινή κοινωνία και αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά το επίπεδο ορισμένων ανθρώπων, που θέλουν χαριστικά να αποκαλούνται άνθρωποι. Σήμερα, λοιπόν, γράφω για ένα σχόλιο το οποίο μου προκάλεσε τρομερή αηδία και αποστροφή· για ένα σχόλιο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνει κρυμμένο, εκεί που ορισμένοι, εσκεμμένα, προσπαθούν να το κρύψουν.

Για να γίνω πιο σαφής, αναφέρομαι στην ανάρτηση – σχόλιο του συντονιστή ετεροδημοτών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Στεφανίδη, ο οποίος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ανάρτησε την παρακάτω δημοσίευση:

«Τώρα που η Κούνεβα του Σύριζα δεν εξελέγη Ευρωβουλευτής, ξέρει κανείς αν θα γυρίσει στη δουλειά; Ψάχνω γυναίκα για γενική το Σάββατο και δεν έχω βρει ακόμα!»

Πραγματικά αισθάνομαι πλήρη απογοήτευση γι’ αυτόν τον άνθρωπο αλλά και τόσους ακόμα ανθρώπους που έσπευσαν να αντιδράσουν με γέλια στη συγκεκριμένη ανάρτηση· πραγματικά απορώ τι ακριβώς βρίσκουν τόσο αστείο!

Πέραν του γεγονότος ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος που ανάρτησε την εν λόγω δημοσίευση ασκεί κοινωνικό ρατσισμό, υπονοώντας ότι το επάγγελμα του καθαριστή/καθαρίστριας είναι κάτι γελοίο και αξίζει να το χλευάζει, δεν είχε τη στοιχειώδη νοημοσύνη προκειμένου να αναλογιστεί ποια γυναίκα προσπάθησε να υποτιμήσει, σαφώς αποτυχημένα.

Διότι ο συγκεκριμένος κύριος προφανώς δεν γνωρίζει τον αγώνα της αξιότιμης Κωνσταντίνας Κούνεβα, την αξία της και το σύμβολο που αποτελεί για άλλους ανθρώπους· ένα σύμβολο που κανένας δε μπορεί να υποτιμήσει! Διότι για εμένα, και πολλούς άλλους σαν εμένα, η κυρία Κούνεβα αποτελεί σύμβολο αγώνα, δύναμης, σεβασμού.

Μόλις λίγες ώρες μετά το εν λόγω σχόλιο, με εντολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριακού Μητσοτάκη, ο κύριος Στεφανίδης ετέθη εκτός του κόμματος· βέβαια, μην απορήσετε αν τον δείτε να κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής, ή δημοτικός σύμβουλος, με κάποιο άλλο κόμμα στο κοντινό μέλλον.

Σαφώς, η κίνηση του κυρίου Μητσοτάκη ήταν αναμενόμενη – ιδίως ένα μήνα πριν τις εκλογές. Ήταν αναμενόμενη η προσπάθεια του να ανάδειξη τη δημοκρατική βάση (;) που διακατέχει το κόμμα του. Ωστόσο, ποιος αλήθεια ευθύνεται για την ύπαρξη τέτοιων σεξιστικών και ρατσιστικών απόψεων εντός του κόμματος του; Ποιος έχρισε τον κύριο Στεφανίδη συντονιστή ετεροδημοτών του κόμματος; Είναι, άραγε, ο μοναδικός με αυτές τις θέσεις;

Μάλλον, σε αυτό το σημείο, οι ερωτήσεις είναι πολλές και οι απαντήσεις ανύπαρκτες. Για ακόμη μία φορά, το φασίζον πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας έκανε την εμφάνισή του με τον χειρότερο τρόπο και μας έδειξε τα δόντια του. Σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία, δε δίστασε να πετάξει από πάνω του τη «δημοκρατική μάσκα» και να αφήσει το ρατσισμό να ξεχυθεί.

Έφτασε η ώρα να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να συντηρούμε το πραγματικό πρόσωπο της σαπισμένης κοινωνίας στην οποία ζούμε· διότι – κατά τη γνώμη μου – δεν έχουμε χρόνο για να εθελοτυφλούμε. Σήμερα στο στόχαστρο μπήκε η κυρία Κούνεβα, αύριο ίσως μπούμε εμείς!

Ας μην κλείνουμε τα μάτια, διότι όταν τα ανοίξουμε μπορεί το φίδι να μας έχει ήδη πνίξει.


Θάνος Κουλουβάκης

Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ