23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΑυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Η επόμενη μέρα για την Θεσσαλία

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Η επόμενη μέρα για την Θεσσαλία


Της Στεργιανής Μπιλιάλη,

Στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης της 26ης Μαΐου 2019, ολόκληρη η χώρα μπαίνει σε ένα πνεύμα αλλαγής. Αν και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ξεκάθαρο στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, σε πολλές περιφέρειες και δήμους, ο αγώνας δεν σταμάτησε την πρώτη Κυριακή. Υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες καλούν τους ψηφοφόρους, για δεύτερη φορά, να προσέλθουν στις κάλπες.

Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως σε ορισμένα μέρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην οποία από την προηγούμενη Κυριακή τα αποτελέσματα ανέδειξαν σε καθαρό νικητή τον Κωνσταντίνο Αγοραστό, με ποσοστό 55,75% του συνόλου. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο Νίκος Τσιλιμίγκας συγκεντρώνοντας το 25,15% των ψήφων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το συνολικό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, των πολιτών της Θεσσαλίας ανήλθε στο 62,54% με 442.213 από τους 707.111 πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην εκλογική διαδικασία. Το 94,46% των ψηφοδελτίων ήταν έγκυροι ψήφοι, με σχεδόν μικρό ποσοστό άκυρων (3,50%) και λευκών ψηφοδελτίων (2,04%), υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την σοβαρότητα και την αξία που έδωσαν στην ψήφο τους οι Θεσσαλοί.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές στους δήμους της Θεσσαλίας, ξεκινώντας απ’ την έδρα της περιφέρειας, την Λάρισα, είδαμε στον Δήμο Λαρισαίων οι περισσότερες ψήφοι να συγκεντρώνονται από τον νυν δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη (42,52%) ανεξάρτητος υποψήφιος με την υποστήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Στον Δήμο Αγιάς την πρώτη θέση έλαβε ο νυν δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας με 45,45% των συνολικών ψήφων. Εν συνεχεία, στον δήμο Ελασσόνας ο Νίκος Ευαγγέλου συγκέντρωσε το 41,98% του συνόλου, ενώ στον δήμο του Κιλελέρ ο Αθανάσιος Νασιακόπουλος με 54,04% εξασφάλισε την πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο και παρέμεινε στον δημαρχιακό θώκο για άλλη μία τετραετία. Στα Τέμπη ξεχώρισε με καθαρή νίκη ο Γιώργος Μανώλης με συνολικό ποσοστό 50,27%. Τέλος, στους Δήμους Τιρνάβου και Φαρσάλων η εκλογική αναμέτρηση συνεχίζεται καθώς οι πρώτοι υποψήφιοι του πρώτου γύρου, Ιωάννης Κόκκουρας και Ιορδάνης Εσκιόγλου συγκέντρωσαν 23,56% και 43,32% αντιστοίχως.

Στα Τρίκαλα και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Τρικκαίων πλειοψηφική νίκη γιόρτασε ο κύριος Δ. Παπαστεργίου, με ποσοστό 57,43%. Στον Δήμο Πύλης νικητής αναδείχθηκε ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Μαράβας συγκεντρώνοντας το 52,03% των ψήφων. Δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται την Κυριακή για τους δήμους Μετεώρων και Φαρκαδώνας αφού οι υποψήφιοι Χρήστος Σινάνης και Ιωάννης Σακελλαρίου συγκέντρωσαν αντιστοίχως το 43,79% και 34,77%.

Ο Δήμαρχος Τρικκαιών, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου

Μεταβαίνοντας στον νομό Μαγνησίας, στον Δήμο Βόλου την πλειοψηφία κέρδισε από τον πρώτο γύρο ο νυν δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος με συνολικό ποσοστό 57,59%. Καθαρή εκλογή υπήρξε και για τον Δημήτριο Νασίκα, ο οποίος συγκέντρωσε 56,56% στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Στην επόμενη φάση της εκλογικής αναμέτρησης θα βρεθεί ο δήμος Αλμυρού με τον πρώτο υποψήφιο Δημήτριο Εσερίδη να έχει συγκεντρώσει το 38,14% των ψήφων, ο δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου με τον Παναγιώτη Κουτσάφτη να λαμβάνει το 47,33% των ψήφων και ο δήμος Νοτίου Πηλίου με το ποσοστό του Μιχάλη Μιτζίκου να ανέρχεται στο 46,82%.

Στις Σποράδες, αναμένουμε δεύτερο εκλογικό αγώνα στο σύνολο των δήμων. Αρχικά στην Αλόννησο ο Πέτρος Βαφίνης κατάφερε να συγκεντρώσει το 37,88% των ψήφων. Στην Σκόπελο στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Σταμάτης Περίσσης με ποσοστό 40,08%, ενώ στην Σκιάθο ο Θοδωρής Τζούμας με το 45,25% του συνόλου.

Και τέλος, στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας πέντε από τους έξι δήμους θα πραγματοποιήσουν δεύτερο γύρο την προσεχή Κυριακή. Συγκεκριμένα, στον δήμο Αργιθέας το 53,15% συγκέντρωσε ο Ανδρέας Στεργίου και εξελέγη δήμαρχος. Στον δήμο Καρδίτσας πρώτος ανάμεσα στους υποψηφίους βρέθηκε ο Βασίλειος Τσιάκος με 40,72%. Προχωρώντας, στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα ο Παναγιώτης Νάνος συγκέντρωσε το 47,80% των ψήφων ενώ στον δήμο Μουζακίου ο Φάνης Στάθης κατέλαβε το 39,54% του συνολικού αριθμού των ψήφων. Στον Παλαμά και στις Σοφάδες, οι υποψήφιοι Γεώργιος Σακελλαρίου και Θάνος Σκάρλος διακρίθηκαν με ποσοστά 46,64% και 48,15% κατά σειρά.

Παρά του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των δήμων της Θεσσαλίας βρίσκεται ήδη σε πορεία προς τον δεύτερο εκλογικό γύρο, η επόμενη μέρα για την περιφέρεια είναι σταθερή. Η κατά μεγάλη πλειοψηφία επανεκλογή του Κωνσταντίνου Αγοραστού εκφράζει την στήριξη των πολιτών στα έργα που έχει πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια της θητείας του και του δίνει το πράσινο φως να συνεχίσει το πρόγραμμα του. Στους δήμους τώρα, παρατηρούμε το φαινόμενο επανεκλογής ή προβαδίσματος των νυν δημάρχων, γεγονός που υποδεικνύει την στήριξη και την ικανοποίηση μέρους των ψηφοφόρων. Η επόμενη μέρα για την Θεσσαλία δεν θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στην διοίκηση και στην κατάσταση των πραγμάτων.


Στεργιανή Μπιλιάλη

Γεννημένη το 1999 στα Τρίκαλα, σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Η κύρια ενασχόλησή της εντοπίζεται στην εκμάθηση ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά). Στον ελεύθερο της χρόνο παρακολουθεί ταινίες στον κινηματογράφο και πραγματοποιεί ταξίδια, που τόσο αγαπάει.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ