14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

28η Μαΐου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1908: Γεννιέται στο πλούσιο προάστιο Μέιφαιρ του Λονδίνου, ο Ian Lancaster Fleming, ο οποίος ήταν συγγραφέας. Ο Fleming είχε υπηρετήσει στην αντικατασκοπεία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού. Εμπνεόμενος από την αντικατασκοπευτική υπηρεσία του, συνέγραψε κατασκοπευτικά μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον γνωστό πράκτορα James Bond. Το πρώτο τού βιβλίο ήταν το Casino Royale, το οποίο κυκλοφόρησε το 1953. Μέσα σε 13 χρόνια (1953 – 1966) συνέγραψε 14 μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον James Bond.


1952: Οι Ελληνίδες αποκτούν, με το νόμο 2159, το δικαίωμα του «εκλέγειν» αλλά και το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» στις δημοτικές και τις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, δε μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Όμως, στις επαναληπτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης στις 19 Ιανουαρίου 1953, οι γυναίκες ψήφισαν και εξελέγη η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα.


1979: Υπογράφεται η Συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) και είχε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 1980. Ο, τότε, πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε στο Ζάππειο Μέγαρο τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει από το 1976 και ολοκληρώθηκαν το Μάιο του 1979. Ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουνίου, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη Συμφωνία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε, πως η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ θα έδινε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, όπως ήταν η οικονομική υπανάπτυξη, η ανασφάλεια, η τότε πολιτική ανωμαλία, ενώ θα συνέβαλε στην σταθεροποίηση της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα εξάλλου θα μπορούσε ως ευρωπαϊκή χώρα να είναι «παρούσα» και να επηρεάζει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτή είναι η εμβληματική ομιλία τού αμέσως μετά την υπογραφή: «Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με την βεβαιότητα, ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με την συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος».


1997: Η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν δολοφονεί το ενδέκατο θύμα τής, τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό. Στις 17:15, ο Κώστας Περατικός εξερχόμενος από τα γραφεία της εταιρείας του στον Πειραιά και κατευθυνόμενος προς το  που έχει σταθμεύσει το όχημα του. Έξω από το «Σινέ Ολύμπικ», στη συμβολή των οδών Φίλωνος και Φιλελλήνων, κοντά στο λιμάνι, τον πλησίασαν τρεις ένοπλοι άνδρες, τον περικύκλωσαν και τον πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση. Ο 42χρονος εφοπλιστής μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν τέσσερις κάλυκες και δύο βολίδες από 45άρι πιστόλι, το όπλο – σήμα κατατεθέν της «17Ν», που μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ