16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Η επόμενη μέρα. Ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Η επόμενη μέρα. Ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας


Του Άγγελου Μαρίνου,

Με διαφορά  9,44% στο 81% της ενσωμάτωσης και ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, ο Σύριζα (23,79%) έχει ήδη  αναγγείλει πρόωρες εκλογές, καθώς η Νέα Δημοκρατία (33,23%) του Κυριάκου Μητσοτάκη νίκησε κατά κράτος.  Το Κίνημα Αλλαγής έχει ικανοποιητική απόδοση, καθώς κέρδισε το 7,61% των ψήφων,  ωστόσο δεν πέτυχε την έκπληξη που δήλωναν προεκλογικά τα στελέχη του. Ακολουθούν το  ΚΚΕ (5,48%), η Χρυσή Αυγή (4,85%), η Ελληνική Λύση (4,12%) και  το κόμμα ΜΕΡΑ 25 (3,02%) του οποίου το μέλλον στην Ευρωβουλή ακόμα κρίνεται. Χωρίς βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο καταλήγουν το Ποτάμι (1,7%) και η Ένωση Κεντρώων με (1,5%).

Ελαφρώς εκτός έπεσαν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων, οι οποίες έβλεπαν τη ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων να μειώνεται, σε αρκετές από αυτές πιο κάτω μάλιστα και από το 6%. Ωστόσο, εάν λάβουμε υπόψη τη διακύμανση που προκλήθηκε από τους αναποφάσιστους και την υψηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με αυτή του Σύριζα, η αστοχία τους μετριάζεται.

Τα αποτελέσματα  έφεραν θλίψη στα μέλη και στελέχη του Σύριζα, ιδίως μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Ακριβώς αντίθετο είναι το κλίμα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο οι εορτασμοί για την επιτυχία του κόμματος ήταν σύντομοι, καθώς ήδη ξεκίνησε η προετοιμασία για την επομένη μέρα, καθώς ημιεπίσημα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Όπως έχει η παράδοση, το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές διευρύνει την διαφορά του στις εθνικές εκλογές που ακολουθούν. Αυτό συνέβη τόσο με το ΠΑΣΟΚ το 2009, όσο και με τον Σύριζα το 2014, όπου αμφότερες οι διαφορές τους από την Νέα Δημοκρατία διογκώθηκαν, και μάλιστα υπερδιπλασιάστηκαν στις εθνικές εκλογές.  Αυτή η σκέψη τροφοδοτεί τη Νέα δημοκρατία, η οποία δεν θα αφήσει αυτή την ευκαιρία να περάσει χαμένη, και στοχεύει για την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η κατάσταση στη Κουμουνδούρου όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του Σύριζα, είναι χείριστη. Τα πρώτα σημάδια διάβρωσης ήρθαν με την ολοκλήρωση των exit poll, όπου υπήρξε δυσπιστία για το μέγεθος της διαφοράς. Σύντομα άρχισαν και οι αλληλοκατηγορίες, με τον Τζανακόπουλο να βρίσκεται στο στόχαστρο για τις επιλογές του, οι οποίες κρίθηκαν ως κακή επικοινωνιακή πολιτική  ex post. Κριτική ασκήθηκε μεταξύ άλλων και στον Νίκο Πάππα, τον Παύλο Πολάκη, τον Μανώλη Πετσίτη, καθώς και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, για επιλογές και τοποθετήσεις οι οποίες αποδυνάμωσαν το κόμμα.  Εφόσον ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, ο διχασμός επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές του Σύριζα, ενώ για πρώτη φορά υπάρχουν βάσεις για αμφισβήτηση της θέσης ισχύος του Αλέξη εντός του κόμματος μακροπρόθεσμα.

Εν τέλει, η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε στις εκλογές, καθώς συντριπτικά ήταν τα αποτελέσματα για τον Σύριζα και στις Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Ένα ενδιαφέρον δεδομένο τον εκλογών, είναι  πως αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαφορά που έχει επιτευχθεί σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας μετά από χρόνια σε ποσοστά που ξεπερνούν το 30% , ενισχύει τη θέση του Κυριάκου εντός του κόμματος καθώς και συνολικά εντός της χώρας. Με ποσοστό άνω του 30% και με διαφορά άνω των 9 μονάδων, είναι βέβαιο πως θα υπάρχει θετικό αντίκτυπο στο πολιτικό κλίμα, το οποίο η Νέα δημοκρατία σκοπεύει να διατηρήσει μέχρι τις εθνικές εκλογές που πλησιάζουν.

Οι ευρωβουλευτές των κομμάτων είναι:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (7) Κυμπουρόπουλος Στυλιανός του Παναγιώτη, Μεϊμαράκης Ευάγγελος-Βασίλειος του Ιωάννη, Βόζεμπερκ- Βρυώνιδη Ελισσάβετ του Κυριάκου, Σπυράκη Μαρία του Λεωνίδα, Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ του Κωνσταντίνου, Ασημακοπούλου Άννα- Μισέλ του Παναγιώτη και Κύρτσος Γεώργιος του Χρήστου

ΣΥΡΙΖΑ (6) Παπαδημούλης Δημήτριος του Χριστόδουλου, Κουντούρα Ελένη του Αλεξάνδρου, Αρβανιτίδης Κωνσταντίνος του Μιλτιάδη, Κούλογλου Στυλιανός (Στέλιος) του Δημητρίου, Γεωργούλης  Αλέξανδρος του Ιωάννη και Κόκκαλης Πέτρος του Σωκράτη

ΚΙΝΑΛ (2) Ανδρουλάκης Νικόλαος του Μαρίνου και Καΐλη Ευδοξία-Εύα του Αλεξάνδρου

ΚΚΕ (2) Παπαδάκης Κωνσταντίνος του Αποστόλου και Νικολάου-Αλαβάνος Λευτέρης του Σταματίου

Χρυσή Αυγή (2) Λαγός Ιωάννης του Ευαγγέλου και Κωνσταντίνος Αθανάσιος του Παναγιώτη

Ελληνική Λύση (1) Βελόπουλος Ιωάννης  του Ιωσήφ

ΜΕΡΑ-25 (1) Σακοράφα  Σοφία του Ηλία

Σε περίπτωση που το ΜΕΡΑ 25 δεν καταφέρει να διατηρηθεί  στο 3% με το πέρας της καταμέτρησης,  η κατοχή της έδρας θα περάσει στη Νέα Δημοκρατίας , η οποία θα παραχωρηθεί στον Γιώργο Αμυρά.


Άγγελος Μαρίνος

Γεννηθείς το 1996 στη Κομοτηνή, είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση στην οικονομική ανάλυση. Διαθέτοντας ακόρεστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά, αρθρογραφεί στην κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.