19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣτην Ευρώπη σκοτάδι, στην Ελλάδα φως!

Στην Ευρώπη σκοτάδι, στην Ελλάδα φως!


Του Βασίλη Χρίστογλου,

Την επομένη των Ευρωεκλογών, ο αέρας πάνω από την Ευρώπη δεν θα είναι ένας αέρας αισιοδοξίας. Η ακροδεξιά διπλασιάζει τις έδρες της, στη Γαλλία πλέον είναι πρώτη δύναμη, χωρίς να αποτελεί έκπληξη, σε Πολωνία και Ουγγαρία παραμένει κυρίαρχη ενώ σε χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία σημειώνει μια σταθερή άνοδο. Και ενώ το σκοτάδι απλώνεται στην Ευρώπη, η Ελλάδα δικαιολογεί τη σημασία του ονόματος της και η επόμενη μέρα φαίνεται πολύ λαμπερή.

Η κυριαρχία της Λεπέν δυστυχώς ήταν αναμενόμενη. Προσωπικά δεν καταλαβαίνω το σοκ που υπάρχει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πριν από δύο χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο-προειδοποίηση πως σε περίπτωση που αποτύχει ο Μακρόν, τότε η άνοδος της Λεπέν θα είναι αναπόφευκτη. Είναι αυτά τα αποτελέσματα ικανά να της δώσουν τα κλειδιά της Γαλλίας; Όχι. Αλλά δείχνει πως η ακροδεξιά είναι η πρώτη δύναμη στη Γαλλία έστω και με αυτή τη μικρή διαφορά. Στη Πολωνία και η Ουγγαρία δυναμώνει περισσότερο και θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να αλλάξει. Αυτή η αλλαγή φωνάζει εδώ και καιρό και δεν μπορούμε πλέον να εθελοτυφλούμε. Αν τα πράγματα πήγαιναν καλά στην Ευρώπη, αυτή την εικόνα δεν θα τη βλέπαμε.

Στην Ελλάδα από την άλλη, η εικόνα είναι πιο καθαρή αλλά και παράλληλα πιο δημοκρατική. Ο καταποντισμός των νεοναζί της Χρυσής Αυγής είναι λόγος γιορτής. Σίγουρα πολλοί είμαστε προβληματισμένοι με την είσοδο της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου. Όμως το γεγονός ότι τα ποσοστά και των δύο ακροδεξιών κομμάτων είναι κάτω του 5%, μόνο αισιοδοξία μπορεί να φέρει στη χώρα μας. Η κοινωνία μας έδειξε αντοχή όλα αυτά τα χρόνια που η ακροδεξιά κέρδιζε συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη και ακόμα και στις πιο σκοτεινές εποχές την τελευταία δεκαετία, δεν άφησε ποτέ να υπάρξει έστω και η παραμικρή σκέψη ότι οι νεοναζί θα πάρουν την εξουσία. Χρειάστηκε να χυθεί αίμα, χρειάστηκε η κοινωνία να δεχθεί τραμπουκισμό από αυτούς τους αχρείους αλλά σιγά σιγά η Χρυσή Αυγή, με την ελπίδα πως αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι απλά ένα πυροτέχνημα, αρχίζει να επιστρέφει εκεί που ανήκει: στον πάτο.

Ο μόνος μαύρος αστερίσκος σε μία κατά τα άλλα λαμπρή μέρα είναι τα ποσοστά των νέων ψηφοφόρων σύμφωνα με τα exit polls. Το 13% είναι ένα μεγάλο ποσοστό. Δεν θα μιλήσω κατευθείαν για νέα γενιά νεοναζί. Πολλά από αυτά τα παιδιά κακά τα ψέματα είναι μπερδεμένα, είναι απογοητευμένα με το πολιτικό τοπίο και πάνω από όλα κατά τη γνώμη μου με λάθος καθοδήγηση. Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά από αυτή που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Δεν μπορούμε να τους παρατήσουμε και να τους σπρώξουμε στην άβυσσο αυτή. Ας κάνουμε την προσπάθεια μας και ας τους κερδίσουμε πίσω. Αυτός είναι ο αληθινός αγώνας μας.

Υ.Γ: Εκλογές λοιπόν. Πάμε για ακόμα μια φορά σε εκλογές σε κλίμα μεγάλου διχασμού. Ο δικομματισμός επέστρεψε και μάλιστα για τα καλά.


Βασίλης Χρίστογλου
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ. Ασχολείται με την αρθρογραφία από το 2016 και κυρίως με κοινωνικά και αθλητικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ