24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

26η Μαΐου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1770: Λήγει άδοξα η προσπάθεια των αδερφών Ορλώφ (Ορλωφικά), οι οποίοι προσπάθησαν να βοηθήσουν να ξεσηκωθούν οι υπόδουλοι Έλληνες ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα «Ορλωφικά» ήταν μία από τις εξεγέρσεις των υποδουλωμένων Ελλήνων, στην Πελοπόννησο, πριν από την Επανάσταση του 1821. Συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται η επανάσταση πριν από την Επανάσταση. Το σχέδιο της ρωσικής επέμβασης στην Ελλάδα ονομάστηκε «Ορλωφικά», καθώς σχεδιάστηκε από τους αδερφούς Αλέξιο και Θεόδωρο Ορλόφ, στο πλαίσιο του ρωσοτουρκικού πολέμου (1768 – 1774).


1896: Στέφεται τσάρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ο Νικολάι Αλεξάντροβιτς Ρομανώφ, γνωστός ως Νικόλαος Β’, ο οποίος ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ρωσίας, Βασιλιάς της Πολωνίας και Μεγάλος Δούκας της Φινλανδίας. Κυβέρνησε από το 1894 ως την αναγκαστική παραίτησή του, το 1917. Τελικά, ο Νικόλαος δεν κατάφερε να διαχειριστεί μία χώρα, που βρισκόταν σε πολιτική αναταραχή, ενώ δε διοίκησε σωστά το στρατό κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1917 και με την επικράτηση των Μπολσεβίκων, εκτελέστηκε από τους επαναστατημένους, παρόλο, που είχε παραιτηθεί, ενώ με το θάνατό τού έληξε η περίοδος της «Ρωσικής Αυτοκρατορίας» (1721 – 1917).


1897: Εκδίδεται το μυθιστόρημα του συγγραφέα Bram Stocker, ο Δράκουλας (Dracula). Το μυθιστόρημα είναι βασισμένο στο θρύλο του Κόμη Δράκουλα, που ήταν ένας ευγενής – βαμπίρ από την Τρανσυλβανία. Ανήκει στη γοτθική λογοτεχνία και είναι ένα επιστολικό μυθιστόρημα, καθώς η δράση εκτυλίσσεται μέσα από επιστολές. Ο συγγραφέας, προκειμένου να γράψει το εν λόγω μυθιστόρημα εμπνεύστηκε από άλλα μυθιστορήματα με βρικόλακες, όπως το Βαμπίρ του δρ. Τζον Πολιντόρι, από την Καρμίλα του Τζόζεφ Σέρινταν Λε Φανού και από τις Δεισιδαιμονίες Τρανσυλβανίας Έμιλυ Γκέραρντ.


1941: Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η «Μάχη της Κρήτης», ο Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων, στρατηγός Φρέιμπεργκ, διαπιστώνοντας τη δυσμενή θέση, στην οποία βρίσκονταν οι συμμαχικές δυνάμεις, διέταξε την εκκένωση της Κρήτης. Δύο λόχοι του ελληνικού 5ου Συντάγματος ανακατέλαβαν το χωριό Σταυρωμένος στο Ρέθυμνο, συλλαμβάνοντας 100 Γερμανούς αιχμαλώτους, ενώ οι γερμανικές δυνάμεις κατέλαβαν τις Μουρνιές Χανίων.  


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ