20.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΤα πρώτα αποτελέσματα: Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, Δυτικός Τομέας Αθηνών

Τα πρώτα αποτελέσματα: Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, Δυτικός Τομέας Αθηνών


 Του Μίνωα Ράπτη,

Σήμερα διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές στην Ελληνική επικράτεια εδώ και σχεδόν 4 χρόνια. Το 2019 θα είναι το έτος που όλες οι αιρετές θέσεις θα κριθούν από τους πολίτες. Τετραπλές κάλπες λοιπόν, για Περιφέρεια, Δήμους, Κοινότητες και Ευρωβουλή.

Λόγω και του ασυνήθιστα μεγάλου χρονικού διαστήματος – για τα ελληνικά δεδομένα – που έχουν να γίνουν εκλογές, οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο απέκτησαν ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτήρα σε εθνικό επίπεδο.

Ας κάνουμε όμως για αρχή μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης

Πρώτη εφαρμογή του Κλεισθένη

Είναι οι πρώτες εκλογές ΟΤΑ που εφαρμόζεται ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται η ψήφος σε επίπεδο κοινότητας (τοπικό συμβούλιο) κάτι το οποίο ταλαιπώρησε τους εκλογείς λόγω των πολλαπλών ψηφοδελτίων. Λίγη σημασία δόθηκε κατά τ’ άλλα στις συγκεκριμένες κάλπες.

Άλλος βασικός πυλώνας του Κλεισθένη είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην κατανομή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που αναμένεται να δυσκολέψει την «κυβερνησιμότητα» του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Δυτικός Τομέας Αθηνών

Μεγάλο φαβορί για το Δήμο Περιστερίου φέρεται να είναι ο επί 17 χρόνια Δήμαρχος, Ανδρέας Παχατουρίδης. Τον έχουν χαρακτηρίσει Τσάρο τον Δημάρχων  λόγω της σταθερής παρουσίας του και φέτος διεκδικεί την πέμπτη συνεχόμενη εκλογή του. Αν και προερχόμενος από τον χώρο της ΝΔ ήταν ένας από τους πρώτους δημάρχους στη χώρα που εξελέγη ως ανεξάρτητος. Έχει κερδίσει τις 2 από τις 4 εκλογές του από την πρώτη Κυριακή, ενδεχόμενο που παραμένει σχεδόν σίγουρο και για φέτος καθώς η αμφισβήτηση που δέχθηκε από άλλους υποψηφίους στο Περιστέρι δεν ήταν τέτοια που να δημιουργήσει αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα σε πιθανό δεύτερο γύρο και ως τώρα φαίνεται να εξασφαλίζει μια άνετη εκλογή με ποσοστό της τάξεως του 70% (ενσωμάτωση 21%).

Στον Δήμο Πετρούπολης παρατηρούμε μια άνθιση υποψηφιοτήτων –λόγω απλής αναλογικής- καθώς κατατέθηκαν 9 συνδυασμοί για μια πόλη με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο των 60.000, γεγονός που κάνει δύσκολη την όποια πρόγνωση τόσο νωρίς στην εσνωμάτωση. Δήμος με αριστερή ιδεολογικά παράδοση. Πολυθρόνα για τρεις μέχρι στιγμής φαίνεται η εκλογή με το νυν Δήμαρχο Βαγγέλη Σίμο να προηγείται με έναν ποσοστό λίγο πάνω από το 20% και την ενσωμάτωση στο 10%. Ο Σίμος είναι ο νεώτερος εν ενεργεία Δήμαρχος στην Ελλάδα και έχει εκλεγεί με τη στήριξη του ΚΚΕ. Διεκδικούν την είσοδο τους στον δεύτερο γύρο ο Θανάσης Σκαλιστήρας που προσώρας είναι τρίτος με ποσοστό μόλις μικρότερο του 20%, ανήκει κομματικά στη ΝΔ και οφείλει το καλό εκλογικό του αποτέλεσμα στη συσπείρωση της συντηρητικής ψήφου που δεν έχει άλλο εκφραστή. Φαβορί θεωρούταν και ο πρώην Δήμαρχος Στέφανος Βλάχος, ένας απ’τους λίγους που κατάφεραν επιτυχώς στο παρελθόν να σπάσουν την παντοκρατορεία του ΚΚΕ στο Δήμο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ποσοστιαία αμέσως μπροστά απ’ τον Θανάση Σκαλιστήρα.

Ο Δήμος Ιλίου εκλέγει συνεχόμενα από το 1982 Δήμαρχο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ζενέτος, εξελέγη πρώτη φορά το 2006 και αποτελεί το φαβορί και για τη σημερινή βραδιά. O Ζενέτος διαδέχθηκε στη δημαρχεία τον Βασίλη Κουκουβίνο, έναν από τους πιο αγαπητούς δημάρχους στα Λιόσια, (διετέλεσε συνεχόμενα από το 1982 έως το 2006) και με ονόματα στο συνδυασμό του όπως τον Δημήτρη Κουκουβίνο (γιο του πρώην δημάρχου και νυν Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου) λίγα είναι τα περιθώρια για την ανατροπή του, με την ενσωμάτωση στο 11,5%, βρίσκεται στο όριο του να κερδίσει τη δημαρχεία από τον πρώτο γύρο.

Σχεδόν δεδομένη θεωρείται και η επανεκλογή του Νίκου Σαράντη στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Άλλος ένας δήμαρχος προερχόμενος από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ που έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία του στη δημοτική αρχή χωρίς να έχει απέναντί του συνδυασμούς που του δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα για την εκλογή του. Βασικός του αντίπαλος που μπορεί να φέρει πονοκεφάλους σε μια αναμέτρηση β’ γύρου είναι ο προερχόμενος από τη ΝΔ, Γιώργος Τσίρμπας. (η ποσοστιαία διαφορά τους βρίσκεται στο 7% με ενσωμάτωση στο 24%).

Στον Δήμο Χαϊδαρίου ξεκινάει με προβάδισμα ο Βαγγέλης Ντηνιάκος έναντι του συνδυασμού που στηρίζεται από το ΚΚΕ, του οποίου ηγείται ο νυν δήμαρχος, Μιχάλης Σελέκος. Η διαφορά τους βρίσκεται στις 8 μονάδες (ενσωμάτωση μικρότερη του 6%) οπότε όλα είναι ανοιχτά, ενώ ο Δήμαρχος παραμένει φαβορί για τον β’ γύρο.

Στο Αιγάλεω, προβλέπεται «κοκορομαχία» ανάμεσα στο νυν Δήμαρχο προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, κύριο Δημήτρη Μπίρμπα, τον στηριζόμενο από τη ΝΔ, Γιάννη Γκίκα και τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ Λάμπρο Σκλαβούνο. Με ενσωμάτωση στο 21% και οι τρεις υποψήφιοι κινούνται γύρω από το 25% και όλα είναι ανατρέψιμα.

Στην Αγία Βαρβάρα φαίνεται να προηγείται άνετα ο Λάμπρος Μίχος έναντι του νυν Δημάρχου Γιώργου Καπλάνη με τη διαφορά τους να αγγίζει σχεδόν το 20% (ενσωμάτωση 22%).

Σε γενικές γραμμές οι δήμοι του Δυτικού Τομέα εξακολουθούν να κινούνται ιδεολογικά στον ευρύ χώρο της (Κέντρο)Αριστεράς, ενώ κατά πλειοψηφία υπάρχει έντονη τάση διατήρησης στους ήδη εκλεγμένους Δημάρχους που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια (Περιστέρι, Ίλιον, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Χαϊδάρι), ενώ ακόμα και στους δήμους που δέχονται έντονη αμφισβήτηση δεν παύουν να διατηρούν μεγάλη μερίδα ισχύος (Πετρούπολη, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα).

Στον Δήμο Αθηναίων, το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών περιμένει με αγωνία τα πρώτα αποτελέσματα. Οι 3 βασικοί υποψήφιοι του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» (Μπακογιάννης από ΝΔ, Ηλιόπουλος από ΣΥΡΙΖΑ και Γερουλάνος από ΚΙΝΑΛ) έλαβαν τις τελευταίες μέρες πολλά συγχαρητήρια για τον υποτυπώδη προεκλογικό αγώνα που διεξήγαγαν, με πολιτικά επιχειρήματα και πολιτικό πολιτισμό. Ο Μπακογιάννης διεκδικεί τη δημαρχεία από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 40% και την ενσωμάτωση επίσης άνω του 40%. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η είσοδος του Ηλιόπουλου στον δεύτερο γύρο, ενώ φόβοι που υπήρχαν για πιθανή είσοδο του Κασιδιάρη έμειναν διαψεύστηκαν καθώς φαίνεται καθηλωμένος στην τέταρτη θέση.

Στην Περιφέρεια Αττικής θεωρείται εξασφαλισμένη η πρωτιά του Γιώργου Πατούλη, για τον πρώτο τουλάχιστον γύρο, με άνετο μάλιστα προβάδισμα έναντι της Ρένας Δούρου που αναμένεται να είναι μεν στον δεύτερο γύρο, αλλά όχι μακριά από το αποτέλεσμα του πρώην Περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού.  Λογικά ο Γιώργος Πατούλης δεν θα λάβει ποσοστό που θα του εξασφαλίσει μια σίγουρη νίκη, παρότι πλησιάζει το 40% με ενσωμάτωση στο 20% (η Ρένα Δούρου βρίσκεται πίσω του κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες). Αυτό καθιστά άνθρωπο – κλειδί τον Γιάννη Σγουρό, αφού όποιος «δείξει», έστω και ανεπίσημα, από τους δύο υποψηφίους που θα φτάσουν στη δεύτερη αναμέτρηση, θα μετατραπεί αυτόματα και σε φαβορί για την περιφερειακή αρχή.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί προάγγελο και γενικότερα για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι αυτοδιοικητικές αρχές με την αναλογική, καθώς όσοι εξασφαλίσουν την εκλογή ενός ικανοποιητικού ποσοστού συμβούλων θα αποκτήσουν αυτόματα ρόλο ρυθμιστή ανάμεσα στους εκάστοτε δύο «μεγάλους».


Μίνωας Ράπτης

Γεννημένος και μεγαλωμένος από το 1998 στην Αθήνα, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Κομοτηνή, στην κατεύθυνση της Πολιτικής Επιστήμης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.