22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΜαρίνα Γραμματικοπούλου: «Πρόοδος είναι να υπερασπίζεσαι τις ιδέες του δύσκολου αύριο, όχι...

Μαρίνα Γραμματικοπούλου: «Πρόοδος είναι να υπερασπίζεσαι τις ιδέες του δύσκολου αύριο, όχι να μένεις προσκολλημένος στο εύκολο χθες»


Συνέντευξη στον Νικόλαο Ερμή,

Στο OffLine Post πιστοί στις αξίες του δημοσιογραφικού πλουραλισμού και στις δημοκρατικές αξίες του τόπου μας, ξεκινήσαμε από την πρώτη ημέρα έναρξης του προεκλογικού αγώνα και συνεχίσαμε μέχρι και το πέρας αυτής, δηλαδή σήμερα, μία συζήτηση με υποψήφιους ευρωβουλευτές από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα του πολιτικού στερεώματος. Διαπιστώσαμε τόσο την αγωνία των νέων αναγνωστών, που παρακολούθησαν μια προς μια τις συνεντεύξεις, βρίσκοντας απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα τους, όσο και την ευδιάθετη κατάσταση των ερωτώμενων υποψηφίων προς την εκλογική διαδικασία και τις ανησυχίες και απορίες των νέων.

Με την Κυριακή των Ευρωεκλογών να πλησιάζει και την προεκλογική εκστρατεία να λήγει σήμερα, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την Μαρίνα Γραμματικοπούλου, μάχιμη δικηγόρο και υποψήφια Ευρωβουλευτή του Ποταμιού. Μία γυναίκα που παρά τις περιπέτειες τις οποίες αντιμετώπισε, έδειξε δύναμη και κατάφερε να πετύχει μία σειρά αξιοθαύμαστων επιτυχιών.

  • Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να κατέλθετε με το ΠΟΤΑΜΙ στις Ευρωεκλογές του 2019; Σε μία περίοδο στην οποία το ΠΟΤΑΜΙ δεν είναι -τουλάχιστον δημοσκοπικά- και στα «πάνω» του…

Πρώτα πρώτα το ΠΟΤΑΜΙ τόλμησε, κόντρα σε ότι μας έχουν συνηθίσει τα παλιά κομμάτια να δώσει φωνή σε αυτούς που η κρίση έδιωξε, στους Έλληνες που κατοικούν σε 15 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης. Κανένα μεγάλο κόμμα δεν το έκανε γιατί δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τον κόσμο που αναγκάστηκε να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό. Τουλάχιστον, μας επέτρεψαν να ψηφίσουμε, αλλά βέβαια, έπρεπε να το δηλώσουμε δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα στα προξενεία. Το ΠΟΤΑΜΙ πάλεψε για το δικαίωμα των Ελλήνων να ψηφίζουν από όπου κι αν βρίσκονται δίχως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά οι κομματικοί στρατοί δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Ευτυχώς ο νέος κόσμος φαίνεται να αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια κι από εκεί που όλοι είχαν καθηλωμένο το ΠΟΤΑΜΙ, ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι ναι, ένας στους τρεις νέους μπορεί να ψηφίσει ΠΟΤΑΜΙ και βλέπουμε ανεβασμένα τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

«Το ΠΟΤΑΜΙ τόλμησε, κόντρα σε ότι μας έχουν συνηθίσει τα παλιά κομμάτια να δώσει φωνή σε αυτούς που η κρίση έδιωξε»

  • Στην περίπτωση εκείνη που το ΠΟΤΑΜΙ εκλέξει Ευρωβουλευτές, παίρνοντας το εισιτήριο εισόδου για την Ευρωβουλή, τι μορφή θα λάβουν οι διεκδικήσεις πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα;

Όταν τέθηκε ζήτημα ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στη Βουλή, ακόμα και για μια μειοψηφία συμπολιτών μας, το ΠΟΤΑΜΙ ποτέ δεν κρύφτηκε, αλλά ψήφισε υπέρ τους και προάσπισε τα δικαιώματά τους. Ίσως να μην κατάφερε όσα πρέπει να γίνουν, λόγω μιας άτολμης κυβέρνησης και μιας συντηρητικής αντιπολίτευσης, αλλά συνεχίζει να αγωνίζεται για το δίκιο του ενός, αυτής της μειοψηφίας για την οποία τα μεγάλα κόμματα απαξιούν. Γιατί δεν είναι συντεχνίες που τους αποφέρουν ψήφους. Το ΠΟΤΑΜΙ έχει δείξει ότι έχει πρώτη προτεραιότητα τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, όλων των ανθρώπων. Στη Ευρωβουλή θα συνεχίσουμε τη μάχη να μπορεί κάθε άνθρωπος να είναι πραγματικά ελεύθερος και μόνο το ΠΟΤΑΜΙ μπορεί με περηφάνια και σιγουριά να πει ότι δήλωνε και θα δηλώνει πάντα παρόν.

  • Ποια η γνώμη σας για το σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας; Σε τι υστερεί και υπολείπεται των Βορειοευρωπαϊκών συστημάτων σωφρονισμού και τι θα αλλάζατε;

Το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας σχεδιάστηκε από άνδρες για άνδρες σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν εγκληματούσαν. Για τον λόγο αυτόν για τις γυναίκες μόλις πέρυσι λειτούργησαν αγροτικές φυλακές. Δηλαδή, τόσο χρόνια οι άντρες κρατούμενοι είχαν δικαίωμα να μειώνουν τον χρόνο της ποινής τους δουλεύοντας στις αγροτικές φυλακές, ενώ οι γυναίκες όχι. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ξεχωριστό κατάστημα κράτησης για τις μητέρες με βρέφη, ούτε ψυχιατρική μονάδα για κρατούμενες και φυσικά το χειρότερο από όλα, ενώ λειτουργεί στον Αυλώνα σχολείο με Γυμνάσιο και Λύκειο για τους άνδρες εφήβους, οι έφηβες παρακαλούν να έρθει κάποιος εθελοντής για να κάνουν λυκειακά μαθήματα. Αυτές οι ανισότητες πρέπει να σταματήσουν.

Δεν πρέπει όμως να θεωρούμε ότι οι ανδρικές φυλακές επιτελούν τον σκοπό τους. Αντιθέτως, ακούμε συχνά πυκνά για δολοφονίες κρατουμένων. Ο συμμορίες των εγκληματιών φαίνεται να έχουν τέτοια δύναμη στις φυλακές. Μια σύγχρονη πολιτεία οφείλει να φροντίσει ώστε να μην κινδυνεύει κανένας κρατούμενος και να προστατεύει τη ζωή τους. Δεν πρέπει να είναι η φυλακή αρένα με λιοντάρια όπου επιβιώνει ο ισχυρότερος.

Επίσης, χρειάζεται ανάδειξη και ενίσχυση η αντεγκληματική πολιτική της χώρας. Όλα αυτά τα θέματα εάν αντιμετωπιστούν σωστά θα αλλάξει η εικόνα των φυλακών και θα μοιάσουν περισσότερο με σωφρονιστικά καταστήματα, όπως ο νόμος τα ορίζει.

  • Ποια θα είναι η κομματική Ευρωπαϊκή προσχώρηση (Eυρωομάδα) του Ποταμιού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εφόσον εκλεγεί και για ποιόν λόγο;

Η φλόγα που άναψε ο Εμμανουέλ Μακρόν εδώ στην Πνύκα φαίνεται να συσπειρώνει σημαντικές δυνάμεις στην Ευρώπη, όπως τελευταία είδαμε και τον φιλελεύθερο Γκι Φερχοφσταντ να εμπνέεται από τη διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης, όπως κι εμείς βέβαια. Το Ποτάμι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για να φτιάξουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης!

  • Πως οριοθετείται ο «προοδευτικός» χώρος σήμερα;

Η σύγχρονη εποχή χρειάζεται νέο τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. Όσο μαλώνουμε για το ποιος είναι αριστερός ή δεξιός παρατηρούμε ότι ενισχύονται τα άκρα. Το ποιος είναι προοδευτικός σήμερα το δείχνουν οι πράξεις, όχι μόνο τα λόγια του. Πρόοδος είναι να υπερασπίζεσαι τις ιδέες του δύσκολου αύριο, όχι να μένεις προσκολλημένος στο εύκολο χθες.

  • Η υποστήριξη του κόμματος Μακρόν “Δημοκρατία Εμπρός!” θεωρείτε ότι θα βοηθήσει περαιτέρω το ΠΟΤΑΜΙ; Δύναται, πιστεύετε, ο Μακρόν να συσπειρώσει ψηφοφόρους και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;

Η στήριξη του Γάλλου Προέδρου στο Ποτάμι είναι πολύ σημαντική, παρά το γεγονός ότι δεν προβλήθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια, θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμά του θα φτάσει και στους Έλληνες πολίτες. Όσο κι αν τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούν να καταστήσουν τις Ευρωεκλογές προμαχώνα τον βουλευτικών εκλογών ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι Ευρωβουλή είναι κάτι το ξεχωριστό. Όπως ο Ε. Μακρόν κατάφερε να εμπνεύσει τους πολίτες πέρα από κόμματα και διαχωριστικές γραμμές, έτσι και το Ποτάμι μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη αυτών των Ευρωεκλογών.

«Το Ποτάμι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για να φτιάξουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης!»

  • Ποιες είναι οι προσωπικές σας προτεραιότητες συγκριτικά με το brain drain και το brain gain;

Η ενίσχυση της Παιδείας, η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, η ενίσχυση των επιχειρήσεων των ερευνητικών προγραμμάτων, η στοχοθέτηση της ανάδειξης των ελληνικών προϊόντων, η δημιουργία αναγνωρίσιμων ετικετών, η ενίσχυση των καινοτόμων χρηματοδοτήσεων, των startups, η μείωση της φορολογίας, η αξιολόγηση στο Δημόσιο, η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμάτων, η ανάπλαση των αστικών κέντρων, η ενίσχυση του τουρισμού, η προστασία της μητρότητας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ένταξη των προσφύγων σε μια κανονική ζωή. Κι όμως όλα αυτά εάν αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και προσήλωση τότε θα έχουμε σταθερά αναπτυξιακή οικονομία, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, κοινωνική δικαιοσύνη και πολύ μα πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε τους νέους μας, τους δημιουργούς και τους επιστήμονες και πάλι στην πατρίδα τους. εδώ, στην παραδεισένια γωνιά του κόσμου που εμείς οι ίδιοι παραμελούμε.

  • Τέλος, απαριθμήστε μας 5 λόγους που ένας νέος ψηφοφόρος, που ψηφίζει για πρώτη φορά λόγω των τεσσάρων ετών που πέρασαν δίχως κάλπες, θα πρέπει να ψηφίσει Μαρίνα Γραμματικοπούλου και ΠΟΤΑΜΙ.

Οι νέες και οι νέοι έχουν πολύ καλούς λόγους να μας ψηφίσουν.

Γιατί έχω αγωνιστεί μέσα από τη δουλειά μου και την επιστήμη μου για τα δικαιώματα όλων των νέων στην Ελλάδα.

Γιατί είμαι έμπρακτα δίπλα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ειδικά τις νεότερες ηλικίες αυτών.

Γιατί αναζητώ τρόπους για την χρηματοδότηση των ιδεών των νέων γιατί αυτές οι ιδέες είναι το μέλλον.

Γιατί είναι προτεραιότητα να διασφαλίσουμε ένα υγιές περιβάλλον τα τα παιδιά που θα γεννηθούν.

Γιατί δεν είμαι πολιτικός, αλλά μια νέα γυναίκα που αγωνίζεται καθημερινά για ένα καλύτερο σήμερα! Για όλους μας, μα περισσότερο για τους αδύναμους.

«Δεν είμαι πολιτικός, αλλά μια νέα γυναίκα που αγωνίζεται καθημερινά για ένα καλύτερο σήμερα!» 

Την ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Ερμής, Ιδρυτής
Νικόλαος Ερμής, Ιδρυτής
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, Κρήτης και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες προσομοιώσεις, συνέδρια και σεμινάρια της νέας γενιάς. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο ελεύθερο του χρόνου ασχολείται με την ιστορία ως ακαδημαϊκό αντικείμενο και την μελέτη του ελληνικού τραγουδιού.