19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21η Μαΐου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1864: Πραγματοποιείται η πρώτη εδαφική επέκταση του νεοσύστατου ελληνικού βασιλείου, με την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, η οποία επέκταση ήταν αναίμακτη. Ο τελευταίος Βρετανός ύπατος αρμοστής σερ Χένρυ Νάιτ Στορκς παραδίδει, επίσημα, τα Επτάνησα στον έκτακτο απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαΐμη. Η εκλογή του Γεώργιου στον ελληνικό θρόνο είχε συνδυαστεί με τη ρητή υπόσχεση της Μεγάλης Βρετανίας να παραχωρήσει τα Ιόνια νησιά στην Ελλάδα, εφόσον προηγουμένως εξασφαλιζόταν η συναίνεση τόσο των ίδιων των κατοίκων τους, όσο και των υπόλοιπων Μεγάλων Δυνάμεων, δηλαδή της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αυστρίας και της Πρωσίας. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου (1/13 Ιουλίου 1863) έπρεπε να υπάρξει η συγκατάθεση της Ιονίου Βουλής για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος και έπρεπε να συμφωνήσουν και οι άλλες Μεγάλες Δυνάμεις. Εφόσον, τηρήθηκαν οι δύο αυτές προϋποθέσεις της Συνθήκης του Ιουλίου, στις 2/14 Νοεμβρίου 1863, οι αντιπρόσωποι των πέντε Μεγάλων Δυνάμεων συνυπέγραψαν στο Λονδίνο Συνθήκη, με την οποία αναγνώριζαν την προσάρτηση των Επτανήσων στο ελληνικό βασίλειο. Ταυτόχρονα, η Συνθήκη επέβαλλε σε όλα τα νησιά καθεστώς διηνεκούς ουδετερότητας, διάταξη που κάθε άλλο παρά ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά, η οποία επιθυμούσε να απαλλαγεί από ανάλογες διεθνείς δεσμεύσεις. Η Αθήνα προσπαθούσε να απαλειφθεί ο όρος της ουδετερότητας. Τις διαπραγματεύσεις ανέλαβε ως έκτακτος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Λονδίνο ο Χαρίλαος Τρικούπης. Ως αποτέλεσμα των συντονισμένων διπλωματικών προσπαθειών του, οι Δυνάμεις πείστηκαν να υπαναχωρήσουν από την αρχική τους θέση, αποδεχόμενες τον περιορισμό της ουδετερότητας μόνο στην Κέρκυρα και στους Παξούς. Αυτός ο διακανονισμός ενσωματώθηκε στην οριστική Συνθήκη Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, η οποία υπογράφηκε στη βρετανική πρωτεύουσα στις 17/29 Μαρτίου 1864.  μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μαρτίου του 1864.


1904: Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, γνωστή με τη συντομογραφία FIFA (Federation Internationale de Football Association). Είναι η ανώτατη αρχή και ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός. Αρχικά, αποτελούνταν από 7 ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, καθώς η ταχεία ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στις αρχές του 20ου αιώνα, επέβαλαν την ίδρυση ενός τέτοιου οργανισμού. Το 1909 εισήλθε η Νότιος Αφρική, το 1912 η Αργεντινή και η Χιλή και το 1913 οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα έγινε μέλος, το 1927, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της Ε.Π.Ο. Η έδρα της Ομοσπονδίας είναι στη Ζυρίχη και αποτελείται από 6 συνομοσπονδίες: UEFA (Ευρώπη), AFC (Ασία), CAF (Αφρική), COMENBOL (Νότιος Αμερική), CONCACAF (Βόρειος και Κεντρική Αμερική & Καραϊβική), OFC (Ωκεανία). Η FIFA διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών (Mundial), το αντίστοιχο των Γυναικών, Εφήβων, Νέων, Νεανίδων, Σάλας (Futsall) και Συλλόγων.


2005: Στο Κίεβο διεξάγεται ο 50ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision.  Νικήτρια αναδεικνύεται η Ελλάδα με την Έλενα Παπαρίζου και το τραγούδι «My Number One», σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Μετά από 31 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στον διαγωνισμό, αυτή ήταν η πρώτη νίκη.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ