23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤα άγρια ζώα είναι τελικά τα θηρία;

Τα άγρια ζώα είναι τελικά τα θηρία;


Της Αναστασίας Παπαδά,

Θυμάμαι σαν χθες όταν κάναμε ταξίδια στην επαρχία με τους γονείς μου και βλέπαμε συχνά αφίσες από κάποιο περιφερόμενο τσίρκο που θα έδινε παραστάσεις για μια συγκεκριμένη περίοδο σε κάποιο μέρος. Μάλιστα, μια φορά τους είχα ρωτήσει γιατί δεν έχουν πάει εμένα και τον αδερφό μου να δούμε μια παράσταση στο τσίρκο και η απάντησή τους ήταν γιατί εκμεταλλεύονται τα ζώα. Ήμουν μικρή για να διανοηθώ τι σήμαινε αυτό, το μόνο που ήθελα ήταν να δω από κοντά ζώα που έβλεπα μόνο σε ταινίες ή σε βιβλία. Μεγαλώνοντας και βλέποντας πώς (κακο)μεταχειρίζονται τα ζώα στο τσίρκο το μόνο που έχω να πω στους γονείς μου είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ που δεν με έκαναν μάρτυρα και συνένοχη στη διαιώνιση αυτού του εγκλήματος.

Όλοι έχουμε πάνω κάτω μια εικόνα του τσίρκου: άγρια ζώα να κάνουν διάφορα κόλπα, ακροβάτες, ταχυδακτυλουργοί και κλόουν. Για να κάνουν όμως αυτά τα κόλπα τα ζώα έχουν υποστεί διάφορα βασανιστήρια, από ηλεκτροσόκ μέχρι ασιτία, καθώς αποτελούν μέρος της εκπαίδευσής τους. Οι χώροι όπου ζουν είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και πρόκειται ουσιαστικά για κελιά. Τα καλά νέα είναι ότι η χώρα μας αποφάσισε να πρωτοστατήσει και εδώ και λίγα χρόνια έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα, ενώ πιο πρόσφατα το παράδειγμα της Ελλάδας ακολούθησαν η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία.

Οι ζωολογικοί κήποι και τα θαλάσσια πάρκα δεν αποτελούν εξαίρεση. Αν και οι συνθήκες που επικρατούν εκεί είναι σαφώς καλύτερες από αυτές του τσίρκου, δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον. Και στους ζωολογικούς κήπους και στα θαλάσσια πάρκα οι χώροι που ζουν τα ζώα είναι μικροί, με κλουβιά και μικρές πισίνες αντίστοιχα . Δυστυχώς, υπάρχουν διάφορα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και για τις δύο περιπτώσεις. Το 2004 στο Dallasτων ΗΠΑ , ο Jabari, ένας γορίλας 13 ετών κατάφερε να βγει από το κλουβί του και να επιτεθεί σε τέσσερα άτομα, αφού πρώτα τέσσερα παιδιά τον πείραζαν. Τελικά ο Jabariέπεσε νεκρός από τις σφαίρες των υπαλλήλων. Στα θαλάσσια πάρκα δελφίνια και φάλαινες εκπαιδεύονται για να κάνουν νούμερα προκειμένου να επιβραβευτούν με φαγητό. Τα θηλαστικά αυτά όμως, πεθαίνουν πολύ νωρίτερα από το φυσιολογικό ή πολλές φορές αυτοκτονούν γιατί περνούν όλη τους τη ζωή σε σκοτεινές μικρές δεξαμενές.

Ένα βάναυσο έθιμο είναι και οι Ταυρομαχίες. Το έθιμο αυτό που αναβιώνει ακόμα στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου και χρησιμοποιείται ακόμα και ως πηγή τουριστικών εσόδων. Αν και οι φωνές των ακτιβιστών κατά των ταυρομαχιών έχουν πληθήνει, η χώρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να λάβει μέτρα και να σταματήσει αυτό το έθιμο. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω τι διασκέδαση μπορεί να προσφέρει ο αργός θάνατος ενός περήφανου ζώου, που προηγουμένως, πριν βγει στην αρένα, έχει βασανιστεί. Οι πηγές των εσόδων από τις ταυρομαχίες είναι πολλές: τηλεοπτικές προβολές, διαφημίσεις, στοιχήματα και φυσικά τα εισιτήρια.

Όμοια και οι ελέφαντες οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τουριστικούς σκοπούς στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα βασανιστήρια που υπόκεινται αυτά τα ζώα είναι φρικτά: βάζουν τους μικρούς ελέφαντες σε ένα μικρό κλουβί, τους ασκούν βία καθημερινά και τους αφήνουν χωρίς τροφή και νερό για μέρες, ακόμα και για μήνες προκειμένου να υπακούν τις ανθρώπινες εντολές. Τέλος, στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη, τα γαϊδουράκια χρησιμοποιούνται καθαρά και μόνο για τουριστικό σκοπό, κουβαλώντας όλη μέρα τουρίστες στις πλάτες τους στα σοκάκια, όσα κιλά και αν ζυγίζουν.

Θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε την έννοια των θηρίων και στα λεξικά αντί για τα άγρια ζώα να βάλουμε ως συνώνυμο τον άνθρωπο, ο οποίος στο βωμό του χρήματος θυσιάζει οποιαδήποτε μορφή ζωής αυτού του πλανήτη και οποιαδήποτε ηθική. Άνθρωπε, πρέπει να καταλάβεις επιτέλους ότι δεν είσαι ανώτερος από κανένα άλλο είδος της γης και δε γυρνούν τα πάντα γύρω από σένα και το χρήμα σου.Επειδή τα ζώα δεν μπορούν να μιλήσουν δε σημαίνει ότι δεν υποφέρουν από τα βασανιστήρια σου.Στην τελική, αν θες να δεις ένα άγριο ζώο υπάρχουν και τα ντοκιμαντέρ, όπου μπορείς να δεις πώς διαβιοί ένα άγριο ζώο στο φυσικό του περιβάλλον.Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, έχεις τα πρωτεία και του πιο έξυπνου αλλά και του πιο επικίνδυνου είδους που έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στη Γη.


Πηγές

Ο Χαράμπε και πέντε συγκλονιστικά περιστατικά σε ζωολογικούς κήπους (pics), CNNGreece, 31/5/2016 (https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/34180/o-xarampe-kai-pente-sygklonistika-peristatika-se-zoologikoys-kipoys-pics)

Will Spain ever ban bullfighting?, BBC News, 3/12/2016 (https://www.bbc.com/news/world-europe-38063778)

PETA

(https://www.peta.org/issues/animals-in-entertainment/zoos-pseudo-sanctuaries/aquariums-marine-parks/

https://www.peta.org/features/zoo-animal-abuse/)


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Παπαδά
Αναστασία Παπαδά
Γεννημένη το 1996 και μεγαλωμένη στην Αθήνα, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε συντάκτρια Κοινωνικών και Ιστορικών Θεμάτων του OffLine Post.