24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη«Αφήσαμε τις ντουντούκες και πιάσαμε τα κότερα, σύντροφοι»

«Αφήσαμε τις ντουντούκες και πιάσαμε τα κότερα, σύντροφοι»


Του Πελοπίδα- Παναγιώτη Κουλούρη,

Ο τίτλος αυτός θα μπορούσε να είναι και το συμπέρασμα κάποιου ψηφοφόρου του κυβερνώντος κόμματος, καθώς βλέπει πως εκείνοι, που κάποτε τον καλούσαν να διαδηλώσει στα πεζοδρόμια, ξεκουράζονται σε κότερα.

Στις 23 Ιουλίου η Ελλάδα θρηνούσε τους νεκρούς, που άφησε πίσω η πυρκαγιά, που ξέσπασε στο Μάτι. Το γιατί υπήρξαν τόσα θύματα – εκατό ήταν τελικά – , και το ποιοι ευθύνονται έχει συζητηθεί και αναλυθεί. Υπήρξαν και παραιτήσεις όπως του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη, ενώ δε ξέφυγαν και οι αρχηγοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής από την αποστρατεία, λίγες μέρες μετά την τραγωδία. Επιπλέον, ακούσαμε, στις 27 Ιουλίου, τον Πρωθυπουργό να δηλώνει πως αναλαμβάνει, πλήρως, την πολιτική ευθύνη. Σε μία άλλη χώρα, στην οποία θα υπήρχαν 100 θύματα από πυρκαγιά, θα υπήρχε η ευθιξία να παραιτηθεί σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, ή τουλάχιστον ο αρμόδιος Υπουργός και ο Πρωθυπουργός. Στην Ελλάδα, φυσικά, δεν παραιτήθηκε κανείς, πλην του κυρίου Τόσκα.

Φυσικά, δεν πιστεύει κανείς, πως αν βρισκόταν άλλο κόμμα στην εξουσία θα παραιτούνταν ο πρωθυπουργός, αλλά εν προκειμένω συνέβη το εξής παράδοξο. Ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξανόταν καθημερινά, καθώς κατέληγαν οι τραυματίες στα νοσοκομεία, οι κάτοικοι της πληγείσας περιοχής δεν ήξεραν τι “μέλλει γενέσθαι”, ο κόσμος συγκέντρωνε καθημερινά ρουχισμό και φάρμακα για τους πυρόπληκτους, ο πρωθυπουργός, προφανώς, λόγω της τεράστιας πίεσης των ημερών, αποφάσισε να πάει διακοπές. Εννοείται, ότι αυτό δεν είναι μεμπτό. Μεμπτό είναι, ότι, πρώτον, δεν ενημέρωσε ότι θα λείψει για οικογενειακές διακοπές, ως οφείλει ένας πρωθυπουργός και το κυριότερο, ότι δεν ενημέρωσε το που θα βρίσκεται, ως όφειλε ξανά. Ναι, ο πρωθυπουργός μίας χώρας πρέπει να ενημερώνει για το που βρίσκεται. Δεν είναι ένας απλός πολίτης.

Πριν από δέκα, περίπου μέρες, δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα από ένα ιδιωτικό κότερο. Η χώρα μετρούσε τις πληγές της και ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε κότερο, το οποίο ήταν της κ. Παναγοπούλου, με την οποία ο πρωθυπουργός έχει άριστες σχέσεις, καθώς είναι – αμισθί – σύμβουλός του για θέματα, που αφορούν τον ελληνισμό της διασποράς. Ο αρχηγός του κόμματος, που, κατά δήλωση, μάχεται τις «ελίτ», συνδιαλέγεται μαζί τους; Τελικά, μετά από 4, σχεδόν, χρόνια διακυβέρνησης, ακόμα και οι έχοντες το ηθικό πλεονέκτημα της «Αριστεράς», λύγισαν μπροστά σε όσα μπορεί να τους προσφέρει η εξουσία. Μεγάλο το δέλεαρ..

Το πρόβλημα δε σταματά εδώ. Οι περισσότεροι εξ ημών περιμέναμε τον πρωθυπουργό να απολογηθεί για το ότι πρώτον δεν είχε ενημερώσει και τηρήθηκε «σιγήν ιχθύος», κάτι, που επικρίνεται και από Μέσα φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κανελλόπουλος, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών» άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας, ο Πορτοσάλτε και οι διακοπές σε ένα κότερο», το οποίο αναφέρεται στα γεγονότα και αφού παραθέτει τις δηλώσεις της κυρίας Παναγοπούλου καταλήγει ως εξής: «Θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να είχε αποφύγει τις διακοπές σε μία θαλαμηγό ενός εφοπλιστή έστω και με τις παραπάνω (κατανοητές) προϋποθέσεις, που ανέφερε η κυρία Παναγοπούλου;» – δικαιολόγησε τον πρωθυπουργό, θεωρώντας πως δε θα πρέπει να συνδέονται οι διακοπές αυτές με το Μάτι, καθώς αυτό συνέβη 25 μέρες μετά την πυρκαγιά – . «Εννοείται πως ναι, ούτε συζήτηση για αυτό». Στο άρθρο του,  ο δημοσιογράφος επικρίνει τη σύνδεση των διακοπών του Αλέξη Τσίπρα με την τραγωδία στο Μάτι, ωστόσο αναφέρεται στην  «ακατανόητη σιωπή του Μαξίμου» σ.σ. μετά την δημοσίευση των φωτογραφιών και σημειώνει ότι: «Όλα θα είχαν αποφευχθεί αν το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα είχε ανακοινώσει, τότε ή τώρα, τις διακοπές του πρωθυπουργού».

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη, που παραχώρησε στον Alpha, στις 14/5, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Προφανώς, επειδή ανησυχεί, μήπως, δημοσιευθούν φωτογραφίες κυβερνητικών στελεχών να περνούν τις διακοπές τους πάνω σε κάποια πολυτελή θαλαμηγό, ο πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει, πως δε θα είχε κανένα πρόβλημα αν κάποιος υπουργός του βρισκόταν πάνω σε ένα κότερο. «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», λοιπόν.

Το πρόβλημα δεν είναι αν ο πρωθυπουργός της χώρας πέρασε τις διακοπές του σε ένα κότερο. Η ουσία είναι, πως συνέβη, έστω και 25 μέρες μετά από το Μάτι και ότι το Μαξίμου δε προχώρησε σε καμία ανακοίνωση ούτε τότε ούτε αργότερα για τις διακοπές του πρωθυπουργού. Έτσι λοιπόν, αναμένουμε, κατά πάσα πιθανότητα, φωτογραφίες και άλλων κυβερνητικών στελεχών «εν πλω…», μιας και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, υποθέτουμε, ότι δεν έγινε τυχαία.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.