18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Ευρωεκλογές: Το άνοιγμα της ΝΔ στο κέντρο και το μεγάλο στοίχημα για...

Ευρωεκλογές: Το άνοιγμα της ΝΔ στο κέντρο και το μεγάλο στοίχημα για τον Κ.Μητσοτάκη


Του Δημήτρη Χαμπαίου,

Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής. Οι μεγαλύτερες εκλογικές επιτυχίες της ΝΔ ήρθαν από αυτές τις τρεις ιστορικές προσωπικότητες της παράταξης. Και οι τρεις θέλησαν να βγουν πέρα από ιδεολογικές προκαταλήψεις, θέλησαν να ανοιχτούν προς το κέντρο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη ανθρώπων που μπορεί να μην ανήκαν ποτέ ως τότε στην μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όντας θιασώτης αυτής της πολιτικής δίνει τη δική του μάχη για ένα άνοιγμα προς το κέντρο, άνοιγμα το οποίο θα τον φέρει πιο κοντά σε μία ευρεία νίκη τόσο στις Ευρωεκλογές, όσο και στις βουλευτικές εκλογές.

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα στις επικείμενες ευρωεκλογές, που είναι και αυτές με την πιο κομβική σημασία τούτη τη στιγμή, η ΝΔ αποφάσισε να έχει στο πλάι της άτομα όπως ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, που έχει περάσει από το Ποτάμι, ο Παύλος Ελευθεριάδης που αποτέλεσε ένα εκ των ιδρυτικών στελεχών  του Ποταμιού, ο Γιώργος Αμυράς με πέρασμα επίσης από το Ποτάμι, η Κατερίνα Μάρκου με πέρασμα από ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι, όπως και άλλα στελέχη που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο για τις εθνικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι δεν μένει μόνο στα λόγια όταν αναφέρετε στην ανάγκη συνεργασίας με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά αντίθετα θέλει και επιδιώκει τη συνεργασία με έμψυχο δυναμικό, τόσο όσο να διατηρήσει το κεντροδεξιό πρόσωπο της παράταξης, αλλά ταυτόχρονα να δείξει την ανανέωση και την διάθεση να υπάρξει την επόμενη ημέρα ένας δίαυλος επικοινωνίας με τα υπόλοιπα κόμματα.

Η σημασία των Ευρωεκλογών είναι μεγάλη. Δεν διακυβεύεται μονάχα το αν θα γίνουν σύντομα ή όχι εθνικές εκλογές, αλλά πολύ περισσότερο το αύριο της χώρας στην Ευρώπη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα δεν είχε μία ισχυρή θέση, δεν μπόρεσε να προβάλλει ή να διεκδικήσει περισσότερα για τη χώρα και αυτό ασφαλώς συνέβη, γιατί υπάρχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ),  το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του και με τις αρχές που τάχα έχει σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με ένα κεντροδεξιό κόμμα με ιδεολογία που βασίζεται στο φιλελευθερισμό και τον συντηρητισμό. Αυτό από μόνο του φράζει τους δρόμους με την Ευρώπη, που συν τοις άλλοις ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταφέρει ήδη να έχει κλειστές ίσως και για την επόμενη τετραετία, καθώς δεν χαίρει καθόλου της εκτίμησης του υποψήφιου και φίλου του προέδρου της ΝΔ για την προεδρία του ΕΛΤ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων που έβαλαν τη χώρα στην Ευρώπη. Το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πάρει στις Ευρωεκλογές μία μεγάλη νίκη, μία νίκη που θα δείξει στην κυβέρνηση και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ότι η παράταξη της ΝΔ είναι έτοιμη για το αύριο, πως η ώρα της αλλαγής έχει ήδη έρθει  και πως η ΝΔ θα διεκδικήσει μέσω και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την θέση που αξίζει η χώρα να έχει μέσα στην Ευρώπη.  Το άνοιγμα στο κέντρο είναι μια απόδειξη ότι δεν υπάρχουν προκαταλήψεις, δεν υπάρχει καμία εσωστρέφεια και πως η ΝΔ θέλει τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο εσωτερικό της χώρας μία ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό να βγάλει την χώρα από αυτό το αδιέξοδο. Το σημαντικότερο είναι η συμμετοχή. Όπως είχε πει ο Γκάντι «Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει». Πρέπει λοιπόν να είσαι παρών και να μην αφήσεις κανέναν άλλον να επιλέξει για σένα.


Δημήτρης Χαμπαίος
Ο Δημήτρης Χαμπαίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998.Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.Λατρεύει την Ιστορία,ενώ σε θέματα Πολιτικής η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που του κεντρίζει το ενδιαφέρον.Είναι γνώστης της Αγγλικής και της Γερμανικής γλώσσας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.