20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΝέοι και πολιτική : Μία πλατωνική σχέση

Νέοι και πολιτική : Μία πλατωνική σχέση


Του Νίκου Βασιλόπουλου,

‘’Όχι δεν θα πάω να ψηφίσω’’,  ‘’Ξεκάθαρα δεν με ενδιαφέρει η πολιτική’’, ‘’Όλοι οι πολιτικοί είναι ψεύτες γιατί να ασχοληθώ;’’, Αυτές είναι μερικές από τις εκφράσεις που λέει κάποιος νέος όταν τον ρωτούν αν ενδιαφέρεται για την πολιτική. Οι νέοι σήμερα ταυτίζουν την πολιτική με τα κόμματα και τους εκφραστές τους και θεωρούν ότι η πολιτική δεν είναι κάτι το οποίο αξίζει προσοχής αγνοώντας ότι με αυτόν τον τρόπο πρακτικά επιτρέπουν σε κάποιον άλλον να πάρει τις αποφάσεις για αυτούς.  Γιατί κάθε φορά που ένας νέος δεν πάει στην κάλπη να ψηφίσει, κάθε φορά που δεν ενημερώνεται για το τι γίνεται γύρω του,  δίνει το δικαίωμα σε τρίτους να αποφασίσουν και στο τέλος της ημέρας να καθορίσουν το μέλλον του.

Όμως, η αποστροφή των νέων για την πολιτική και τα συνώνυμα της είναι εν μέρει δικαιολογημένη αν αναλογιστεί κανείς το επίπεδο απαξίωσης της πολιτικής από μερίδα πολιτικών το οποίο έχει φτάσει στο ζενίθ. Είναι λοιπόν λογικό κάποιοι νέοι ασυναίσθητα να ταυτίζουν την πολιτική με την απαξίωση και να μην την θεωρούν κάτι σοβαρό για να ασχοληθούν. Επιπρόσθετα, το σύστημα της κοινωνίας είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που δεν διδάσκει την κρητική σκέψη και δεν προάγει την πολιτική αγωγή με αποτέλεσμα για τους νέους  που ενηλικιώνονται και βγαίνουν στην κοινωνία να φαντάζουν έννοιες παντελώς άγνωστες έως ουτοπικές.

Η σχέση των νέων με την πολιτική είναι μία σχέση αμφίδρομη, αποτελεί υποχρέωση των νέων να ενημερώνονται για την πολιτική ώστε να μπορούν να την καθορίσουν και είναι αρμοδιότητα  της πολιτικής να τους παρέχει την ευκαιρία που αναζητούν  για να μετουσιώσουν τις αλλαγές από όραμα σε πράξη.

Συνεπώς, νέοι και πολιτική – πολιτική και νέοι είναι οι δύο πυλώνες που οδηγούν την κοινωνία, μέρη μίας δύσκολης  πλην όχι όμως ακατόρθωτης σχέσης. Για αυτό η θέση των νέων στις εκλογές της 26ης Μαΐου, αλλά και όλως των άλλων εκλογικών αναμετρήσεων που έπονται, είναι στις κάλπες για να στείλουν το δικό τους μήνυμα.


Νίκος Βασιλόπουλος

Είναι πρωτοετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ασχολείται ενεργά με το φοιτητικό κίνημα και αποτελεί  μέλος του Κινήματος Μαθητών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.