20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

11η Μαΐου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

482: Γεννιέται στο Ταυρήσιο ο Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός, μετέπειτα Ιουστινιανός Α’, αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 518 ανέβηκε στον θρόνο ο θείος του, Ιουστίνος Α’ και ο Ιουστινιανός έγινε πατρίκιος, υπηρετώντας τον αυτοκράτορα ως σύμβουλος, έως και τον θάνατό του, το 527. Ο Ιουστινιανός, έχοντας ήδη λάβει τον τίτλο του συναυτοκράτορα, διαδέχθηκε τον θείο του στον θρόνο. Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από πληθώρα σημαντικών εξελίξεων για την αυτοκρατορία. Αφού βελτίωσε τα οικονομικά του βυζαντινού κράτους και αναδιαμόρφωσε τη νομοθεσία (κωδικοποίηση νόμων) επιδόθηκε στην εδαφική επέκταση. Έπειτα από 25 χρόνια συνεχών συγκρούσεων, κατάφερε να ανακαταλάβει απολεσθέντα ανατολικά, ιταλικά, ιβηρικά και βορειοαφρικανικά εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ παράλληλα προώθησε θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις (αντιμετώπιση Μονοφυσιτισμού) και ενίσχυσε το εμπόριο με την Ανατολή. Άξια αναφοράς είναι και τα γεγονότα της Στάσης του Νίκα, αλλά και η οικοδόμηση της Αγίας Σοφίας επί των ημερών του. Απεβίωσε τον Νοέμβριο του 565 στην Κωνσταντινούπολη και τον διαδέχθηκε ο ανηψιός του, Ιουστίνος Β’.


1771: Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη η Λασκαρίνα Πινότση, ευρύτερα γνωστή ως Μπουμπουλίνα, Ελληνίδα ηρωίδα της Επανάστασης του 1821. Η Μπουμπουλίνα γεννήθηκε περιπετειωδώς στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης όπου είχε μεταβεί η έγκυος μητέρα της για να επισκεφθεί τον σύζυγό της, ο οποίος είχε φυλακιστεί μετά τα Ορλοφικά. Η συνεισφορά της στον ελληνικό ένοπλο εθνοαπελευθερωτικό αγώνα υπήρξε καίρια. Η Μπουμπουλίνα αφού κληρονόμησε σημαντική περιουσία από τους δύο αποθανόντες συζύγους της, κατόρθωσε με συνετή επιχειρηματική δραστηριότητα να την αυξήσει αρκετά και να τη διαθέσει υπέρ της πολεμικής προσπάθειας των Ελλήνων, σχηματίζοντας μία χερσαία και μία ναυτική δύναμη, τις οποίες εξόπλιζε και συντηρούσε με τα χρήματά της. Συμμετείχε ενεργά στην κατάληψη της Τρίπολης και του Ναυπλίου, ενώ αργότερα, κατά την ενδοεπαναστατική εμφύλια διαμάχη τάχθηκε υπέρ του Κολοκοτρώνη, με αποτέλεσμα να εξοριστεί από το Ναύπλιο στις Σπέτσες, όπου και σκοτώθηκε τον Μάιο του 1825.


1904: Γεννιέται στη Φιγέρες της Καταλονίας ο Σαλβαδόρ Φελίπε Χακίντο Νταλί Ντομένεχ, Ισπανός ζωγράφος, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους της τέχνης του. Τα πρώτα του έργα παρουσιάστηκαν όταν ο ίδιος ήταν μόλις 15 ετών, το 1919, ενώ δύο χρόνια αργότερα μετέβη στη Μαδρίτη όπου και φοίτησε στην Ακαδημία Τεχνών. Τα έργα του Νταλί χαρακτηρίζονται από στοιχεία υπερρεαλισμού, κυβισμού, ντανταϊσμού και έχουν αποσπάσει αμφιλεγόμενες, αλλά και αποθεωτικές κριτικές ανά τους καιρούς. Ο ίδιος ο Νταλί, ωστόσο, υπήρξε ιδιαίτερα διαβόητος μεταξύ των συναδέλφων του, καθότι είχε εκφράσει αρκετές φορές τη στήριξή του στο δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο. Εκτός από τη ζωγραφική, ο Νταλί ασχολήθηκε επίσης με την παραγωγή ταινιών και τη γλυπτική. Απεβίωσε από ανακοπή τον Ιανουάριο του 1989 στη Φιγέρες.


1958: Ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Την εκλογική αναμέτρηση με Ενισχυμένη Αναλογική, που διεξήχθη από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Γεωργακόπουλου, κερδίζει η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) του Κωνσταντίνου Καραμανλή με ποσοστό 41,16% και 171 έδρες. Ακολουθεί απρόβλεπτα η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά του Ιωάννη Πασαλίδη με ποσοστό 24, 42% και 60 έδρες (+19 ανεξάρτητες), ενώ τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το, πλέον σταδιακά παρακμάζον, Κόμμα Φιλελευθέρων του Γεωργίου Παπανδρέου με ποσοστό 20,67% και 36 έδρες. Στη συνέχεια, ο Καραμανλής σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε 6 ημέρες αργότερα.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ