25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

10η Μαΐου


Του Παντελή Ζηβόντση,

1905: Γεννιέται στο συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας της Σύρου ο Μάρκος Βαμβακάρης. Θεωρείται ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου, καθώς έκανε γνωστό το είδος λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχαν τα δισκογραφημένα τραγούδια του. Καθιέρωσε την ορχήστρα με μπουζούκια και μπαγλαμάδες, η οποία παραμέρισε την προηγούμενη λαϊκή ορχήστρα των σαντουροβιολιών.


1940: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ διορίζεται πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την παραίτηση του Νέβιλ Τσάμπερλεν. Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων ξεκαθαρίζει στους συμπατριώτες του: «Δεν έχω τίποτε να σας προσφέρω, εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα». Και θέτει ως μοναδικό στόχο της κυβέρνησής του την ολοκληρωτική νίκη επί του εχθρού.


1981: Ο Φρανσουά Μιτεράν κερδίζει τον Ζισκάρ ντ’ Εσταίν στις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 51,75% των ψήφων και γίνεται ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας.


Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ