18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

9η Μαΐου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1936: Η ελληνική Χωροφυλακή ανοίγει πυρ εναντίον διαδηλωτών που συμμετείχαν στην απεργία των καπνεργατών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 και να τραυματιστούν 280 από αυτούς. Η απεργία είχε ξεκινήσει στις 29 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και είχε διευρυνθεί στις 8 του Μαϊου όταν και πολλοί συμμετέχοντες προσπάθησαν να πλησιάσουν στο Διοικητήριο της πόλης, όπου στεγαζόταν η Γενική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος. Την επόμενη ημέρα, η προσπάθεια αυτή επαναλήφθηκε (ενώ παράλληλα τη συνέδραμαν πλέον απεργοί και από άλλους κλάδους) και η καταστολή της κατέληξε σε αιματοχυσία. Η απεργία έληξε στις 12 του μηνός, με τα περισσότερα από τα αιτήματα των απεργών να γίνονται δεκτά.


1945: Υπογράφεται στο Βερολίνο το επίσημο έγγραφο της άνευ όρων παράδοσης της Ναζιστικής Γερμανίας, μεταξύ ανώτατων αξιωματικών της Ανώτατης Διοίκησης της Βέρμαχτ (OKW) και της συμμαχικής αντιπροσωπείας, η οποία απαρτιζόταν τόσο από το Εκστρατευτικό Σώμα των Συμμάχων, όσο και από την Ανώτατη Διοίκηση του Κόκκινου Στρατού. Οι υπογραφές έπεσαν στις 00:16 της τοπικής ώρας, αλλά η γερμανική παράδοση αποφασίστηκε να είναι αναδρομική για τις 23:01 της 8ης του μηνός. Οι δύο διαφορετικές ώρες, ωστόσο, άνηκαν στην ίδια ημερομηνία για τη ζώνη ώρας της Μόσχας. Ως αποτέλεσμα, ο «δυτικός κόσμος» γιορτάζει τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη στις 8 Μαϊου, ενώ η Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία γιορτάζεται την επόμενη.


1950: Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν, διατυπώνει την πρότασή του για τη θεσμοθέτηση μιας Αρχής που θα έθετε υπό τον έλεγχό της την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ παράλληλα θα ήταν ανοιχτή και ως προς τη συμμετοχή κι άλλων χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Το σχέδιο αυτό ονομάστηκε Διακήρυξη Σουμάν, αποσκοπούσε στη δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, με συνεκτικό στοιχείο μέσω τα κοινά οικονομικά συμφέροντα και αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, τον Απρίλιο του επομένου έτους. Η 9η Μαϊου ονομάστηκε αργότερα «Ημέρα της Ευρώπης».


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ