18.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλον«Χλωμό» το μέλλον της φύσης εξαιτίας του ανθρώπου

«Χλωμό» το μέλλον της φύσης εξαιτίας του ανθρώπου

Της Στέλλας Γαβαλά,

Ο άνθρωπος εξαρτάται από την φύση και το περιβάλλον προκειμένου να συνεχίσει να ζει. Η ανθρωπότητα έχει εξελιχθεί σε αυτό το σημείο χάρη στα είδη πρώτης ύλης που υπάρχουν στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, χάρη στην ξυλεία του δάσους περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται για ενέργεια, ενώ τέσσερα δισεκατομμύρια χρησιμοποιούν φυσικά φάρμακα. Η γονιμοποίηση 75% των καλλιεργειών των ανθρώπων εξαρτούνται από την γύρη που μεταφέρουν τα έντομα, μεταξύ πολλών άλλων.

Ενώ η ανθρωπότητα εξαρτάται άμεσα από την φύση, την καταστρέφουμε μεθοδικά. Σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα, έως ένα εκατομμύριο είδη χλωρίδας και πανίδας αναμένεται να εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Ήδη απειλούνται σε μεγάλο βαθμό το πόσιμο νερό, δάση που σε μεγάλο βαθμό απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, συγκεκριμένα έντομα απαραίτητα για τις καλλιέργειες, καθώς και διάφορα είδη ψαριών. Ένα συνέδριο για την βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα θα λάβει χώρα στο Παρίσι από 29 Απριλίου μέχρι 4 Μαϊου, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παγκόσμια αποτίμηση των οικοσυστημάτων μέσα σε 15 χρόνια. Τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι ανησυχητικά όχι μόνο για την κατάσταση των τόπων βιοποικιλότητας αλλά και για την κλιματική αλλαγή. Αυτή η έκθεση είναι 1800 σελίδες, στην οποία εργάζονται 150 ειδικοί από 50 χώρες εδώ και τρία χρόνια, όπου σκοπεύεται να εκδοθεί και μια ανασκόπηση για «αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις», σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Έπειτα από εκτενή συζήτηση αναμένεται να υιοθετηθεί από 130 χώρες.

Τα επιστημονικά συμπεράσματα για τα είδη που σκοπεύεται να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια παραμένουν. Μεταξύ άλλων, μισό με ένα εκατομμύριο είδη θα απειληθούν με εξαφάνιση στα 8 εκατομμύρια είδη που υπολογίζονται. Αυτή η τεράστια απώλεια σημαίνει πως η Γη είναι στην αρχή της 6ης μαζικής εξαφάνισης ειδών, η οποία πρώτη φορά αποδίδεται στον άνθρωπο. Αυτό γιατί είμαστε η αιτία για την εξαφάνιση τουλάχιστων 680 σπονδυλωτών ζώων τα τελευταία 500 χρόνια.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο άνθρωπος εξαρτάται άμεσα από την φύση προκειμένου να ζει, οπότε η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της φύσης κλονίζει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την ανθρωπότητα, για οικονομικούς λόγους και ανάπτυξη. Κι όμως, συνεχίζουμε να είμαστε υπέθυνοι για τις καταστροφές, καταρχήν με την χρήση εδαφών από γεωργία, δασική εκμετάλλευση και ορυχεία, και άμεση εκμετάλλευση πόρων με την αλιεία και το κυνήγι. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν, ή δεν θέλουν να παραδεχτούν πόσο περιβαλλοντικά βλαβερή είναι η χρήση και η καταστροφή των εδαφών για την δημιουργία φαρμών και εργοστασίων, καθώς και τα αποτελέσματα αλιείας και κυνηγιού. Αυτό γιατί οι διατροφικές τους συνήθειες βασίζονται στην δημιουργεία αυτών των φαρμών (η προέλευση του κρέατος), και αισθάνονται ενοχή στη σκέψη του πόσο βλαβερή είναι η γεωργία και αλιεία στο περιβάλλον και το κλίμα, προκειμένου να συνεχίσουν να τρώνε αυτά που θέλουν. Μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα είναι σοβαρή αλλοίωση των τριών τετάρτων των χερσαίων εκτάσεων, το 40% του θαλάσσιου περιβάλλοντος και το ήμισυ των υδατορευμάτων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της WWF, Ρεμπέκα Σο, προκειμένου να ζήσουμε σε έναν βιώσιμο πλανήτη που να προσφέρει υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο και για την διάσωση του κλίματος, πρέπει να αλλάξουμε πορεία μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Στέλλα Γαβαλά

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, είναι απόφοιτη της Σχολής Μωραΐτη. Σπουδάζει Business Management στο Λονδίνο, όπου και μένει τα τελευταία χρόνια. Ευαισθητοποιημένη για περιβαλλοντικά ζητήματα, αρθρογραφεί σχετικά με αυτά στο Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ