17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ κόσμος με μια ματιά: εθνικό ή ιδιοτελές συμφέρον;

Ο κόσμος με μια ματιά: εθνικό ή ιδιοτελές συμφέρον;


Της Σπυριδούλας Βαλασιάδου,

Ο ενεργειακός πλούτος βρίσκεται στον πυρήνα των διεθνών σχέσεων, καθιστώντας το κράτος που τον διαθέτει ισχυρό διεθνή δρώντα. Στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου οι διαμάχεις συνεχίζονται.  

Η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε εκ μέρους της ένωσης «μεγάλη ανησυχία» για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα κάλεσε: «επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο». 

Η Τουρκία απαντά προκλητικά διαμηνύοντας εκ νέου – αυτή τη φορά διά στόματος του υπουργού Άμυνας της, Χαλουσί Ακάρότι θα προβεί σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ παράλληλα προειδοποιεί πως «δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της». «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο». Παρουσιάζοντας το τουρκικό κράτος ως «εγγυήτρια δύναμη, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις εξαγγελίες του αναζητώντας υποστηρικτές του τούρκικου εθνικού συμφέροντος.   

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Λευκωσία θέτει ως στόχο τηδιεθνοποίησητης τουρκικής παραβατικότητας, αναζητώντας συμμάχους με κοινά συμφέροντα στην ευρωπαϊκή ζώνη.Ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει στο επερχόμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου, ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσει ενδελεχώς το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Κοινή γραμμή πλέυσης παρουσιάζει και η Αίγυπτος, ως παραδοσιακός ενεργειακός σύμμαχος της Κύπρου στην περιοχή της Μεσογείου. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες». 

Το ενεργειακό παιχίδι συνεχίζεται με δύο αντίπαλα στρατόπεδα να επωφθαλιμούν τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Θα συνεχιστεί η λεκτική διαμάχη δημιουργώντας διπολικές συνθήκες ή θα προβούν σε βίαιες διεκδικήσεις;  

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα (5/5/2019) οι πολίτες της Β. Μακεδονίας για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα θα πρέπει η συμμετοχή να φτάσει τουλάχιστον στο 40%. Εάν δεν εξασφαλιστεί αυτό το ποσοστό η διαδικασία θα ακυρωθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. Για τον Πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ιότι επιθυμεί την εκλογή του Στέβο Πεντάροφσκι υποψηφίου του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος κατεβαίνει απέναντι στη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποστηριζόμενη από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE. Στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 21 Απριλίου, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε μόλις στο 41,67%, δηλαδή ψήφισαν 753.520 από τους συνολικά 1.808.131 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Ο Στέβο Πεντάροφσκι  έλαβε 323.709 ψήφουςοσοστό 42,84%) και κονταροχτυπήθηκε με την συνυποψήφιά του, η οποία έλαβε 319.224 ψήφουςοσοστό 42,24%). Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI υποστηρίζει, όπως είναι φυσικό, τον Πεντάροφσκι. Ωστόσο, εντυπωσιακό θεωρείται το γεγεονός της παρέμβασης της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας της Β. Μακεδονίας που απηύθυνε και αυτή έκκληση για προσέλευση των πολιτών στις εκλογές αναφερόμενη στην «ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ». Το αποτέλεσμα θα κρίνει και την έκβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών που έχει διχάσει τη γείτονα χώρα, καθώς ο Πεντάροφσκι υποστηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών και η πιθανή εκλογή του θα λογιστεί ως αποδοχή του διπλωματικού έργου του Ζόραν Ζάεφ.  

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα (5/5/2019) την δοκιμή πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και κατευθυνόμενων τακτικών όπλωνΤο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA διευκρίνισε ότι οι δοκιμές των εκτοξευτήρων πυραύλων πραγματοποιήθηκαν χθες Σάββατο υπό την επίβλεψη του ηγέτη της χώρας Κιμ ΓιονγκΟυν. «Στόχος των γυμνασίων αυτών ήταν να ελεγχθούν οι επιχειρησιακές ικανότητες και η ακρίβεια βολής των πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών μεγάλου διαμετρήματος και βεληνεκούς καθώς και των κατευθυνόμενων τακτικών όπλων», πρόσθεσε το πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε βέβαιος για την επιθυμία του Κιμ Γιονγ-Ουν να καταλήξει σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του. «Πιστεύω ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντιλαμβάνεται τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας και δεν θα κάνει τίποτα για να παρέμβει ή να τις τερματίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter. 

Οι υποστηρικτές του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό μετέβησαν «ειρηνικά»  προς τα στρατόπεδα για να ζητήσουν για μια ακόμη φορά από τον στρατό της χώρας να πάψει να στηρίζει τον πρόεδρο Νικολάς Μδούρο, ο οποίος κάλεσε τα στρατεύματα να είναι «έτοιμα» σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζήτησε από τους Βενεζουελάνους να δώσουν ένα φυλλάδιο στους στρατιώτες προκειμένου να τους παρακινήσουν να αντιταχθούν στον Μαδούρο, λίγες ημέρες αφότου προσπάθησε χωρίς επιτυχία να προκαλέσει στρατιωτική εξέγερση. Μέχρι στιγμής ο στρατός της Βενεζουέλας παραμένει πιστός στον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη το πρωί δύο στρατώνες για να διαβεβαιώσει την κοινή γνώμη για τη στήριξη που έχει από τον στρατό. Τι μέλλει γενέσθαι για τηχώρα των Παθών”; Ιδιοτελές ή εθνικό συμφέρον χαρακτηρίζει τους διεκδικητές τηςάρχουσας θέσης”; Οι μάχες συνεχίζονται εις βάρος του λαού για μία φορά ακόμα… 


Σπυριδούλα Βαλασιάδου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα προσφέρει εθελοντική εργασία. Στόχος της; Η αέναη εξέλιξη της προσωπικότητάς της. Η συγγραφή άρθρων και ποιημάτων αποτελεί το πάθος της. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας του OffLine Post. Για να μοιράζεται τη γνώση και να συζητάει με τους αναγνώστες μας τα θέματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Από τις αρχές Απριλίου 2019 αποτελεί την αρχισυντάκτρια των διεθνών θεμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ