22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκδηλώσειςΜιλώντας για το Δίκτυο Νέων Βοιωτίας

Μιλώντας για το Δίκτυο Νέων Βοιωτίας


Της Δήμητρας Κοϊτσάνου,

Το Δίκτυο Νέων Βοιωτίας έχει καταφέρει μέσα σε χρονικό διάστημα υπόστασής του, μόλις επτά μηνών να πραγματοποιήσει άκρως ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, με αθρόα προσέλευση κόσμου και να διευρύνει την ομάδα του, αυξάνοντας σημαντικά των αριθμό των βασικών του μελών. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και σε νέες δημιουργικές δράσεις, ολοκλήρωσε αυτήν την εβδομάδα τις ενημερώσεις του σε Λιβαδειά και Θήβα, όπου και αναλύθηκαν οι στόχοι, η λειτουργία και η δομή του. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να μάθουν λεπτομερώς την ιστορία, τις βλέψεις και την οργάνωση του δικτύου, καθώς και να έρθουν σε πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία με τα μέλη του δικτύου, να λύσουν προσωπικές τους απορίες και να εκθέσουν ιδέες και προβληματισμούς.

Λιβαδειά

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Γιώργο Τσέτσο να μιλά για τον λόγο σύστασης του δικτύου. Μέσα από μια παρακινητική ομιλία, ανέφερε πως σκοπός της ομάδας είναι η δικτύωση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των νέων -και όχι μόνο- και τόνισε πως η αλλαγή έρχεται από τον κάθε ένα μας ξεχωριστά σε προσωπικό επίπεδο. Ακολούθησε ο Γιάννης Πούλος, ο οποίος ανέλυσε την δομή του Δικτύου, τον δημοκρατικό τρόπο λήψης αποφάσεων για τη λειτουργία όλων των τομέων και τις ανάγκες που καλύπτει ο καθένας. Διευκρίνισε πως το Δίκτυο αποτελείται από πέντε βασικούς και δύο επικουρικούς τομείς: Φαινόμενα Κοινωνικής Παθογένειας, Σύγχρονη Πόλη και Καινοτομία, Πολιτική Ενεργοποίηση Νέων, Πολιτισμός και Τουρισμός, Τέχνη και Αθλητισμός, Προώθηση και Κοινωνικά Δίκτυα και Χορηγίες. Ακολούθησε ο Βασίλης Τσεμπερλίδης, ο οποίος αφηγήθηκε την διαδικασία οργάνωσης της πρώτης δράσης της ομάδας “Levadia Youth Event” , κατά την οποία τα μέλη της ομάδας βρέθηκαν αντιμέτωπα με πολλές δυσχέρειες, αλλά το  φινάλε ήταν ενδεικτικό του αγώνα, δίνοντας ένα παράδειγμα σε όλους. Στο τέλος, υπήρξε ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, με σημαντικούς ομιλητές να αφηγούνται τις προσωπικές τους εμπειρίες και καθημερινές μάχες, ενώπιον  μίας κατάμεστης αίθουσας.

Την πρώτη δράση, η οποία αφορούσε την επαγγελματική κατάρτιση και το μέλλον, ακολούθησε μια δράση αφιερωμένη στο παρελθόν. Η Δήμητρα Κοϊτσάνου μίλησε για την πρόσφατη εκδήλωση “Ζωντανεύοντας την Ιστορία”, η οποία ήταν μια έκθεση φωτογραφίας με ιστορικά μνημεία της Βοιωτίας, που οι παρευρισκόμενοι έβλεπαν μέσω της εικονικής πραγματικότητας. Τόνισε πως σε μια εποχή που όλοι βιάζονται να προχωρήσουν μπροστά, δεν πρέπει να ξεχνάμε να κοιτάμε πίσω και πως η ιστορία είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι πράξεις μας. Έπειτα, ο Βασίλης Κουτσούμπας απαρίθμησε τους νέους τομείς/ομάδες που θα δημιουργηθούν και παρότρυνε το κοινό να συμμετέχει ενεργά σε μια προσπάθεια για ανανέωση, αλλαγή και ανάδειξη του τόπου μέσω των ενεργοποιημένων νέων. Το Δίκτυο δε, θα δέχεται πλέον νέα μέλη τα οποία θα στελεχώσουν τις εξής ομάδες: Δημοσιογραφική Ομάδα Νέων, Γραφιστικά και Σχεδιασμός, Δημόσιες Σχέσεις, Προώθηση και Κοινωνικά Δίκτυα και Ομάδα Κατάρτισης και Σχεδιασμού Μελλοντικών Δράσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες και να κάνουν αίτηση στα social media του Voiotia Youth Network. Τέλος, ο Γιώργος Γούλας έδωσε έμφαση στο πολυδιάστατο πρόσημο του δικτύου, το οποίο, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς τρόπους, δεν περιορίζεται σε έναν τομέα, αλλά διοργανώνει δράσεις διαφορετικού κάθε φορά χαρακτήρα. Μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας, με την επόμενη δράση ήδη να βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Δήλωσε πως οι νέοι πλέον θα έχουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο και πως από τη συζήτηση και τη θεωρία θα περάσουν στην πράξη και σε ουσιαστικές ενέργειες, με την ελπίδα της αλλαγής. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τους ειδικούς συνεργάτες και τους εθελοντές να μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες από το δίκτυο, τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ενταχθούν στην ομάδα και τα οφέλη που αποκόμισαν από μια τέτοια διαδικασία. Αξιοσημείωτα στοιχεία που αναφέρθηκαν είναι το εξαιρετικά φιλικό κλίμα και η πολυφωνία που επικρατεί στην ομάδα. Οι δεξιότητες που αναπτύχθηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες, όπως για παράδειγμα η οργανωτικότητα, ο συντονισμός, η διαχείριση καταστάσεων και προβλημάτων προσδίδουν ακόμη περισσότερα θετικά στην προσπάθεια του Δικτύου. Κοινό χαρακτηριστικών όλων των ατόμων ήταν η έντονη ανάγκη για αλλαγή του περιβάλλοντος και ενεργοποίηση.

Θήβα

Η εκδήλωση έληξε διαδραστικά, με το κοινό να απευθύνει ερωτήσεις στα μέλη του δικτύου και να εκφράζει προβληματισμούς και απορίες σχετικά με τους στόχους και τη λειτουργία του. Έντονη ήταν η ανταλλαγή ιδεών αλλά και ο διάλογος, στοιχεία που η ομάδα προωθεί και θεωρεί αναγκαία για την οποιαδήποτε πρόοδο. Υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με τις πόλεις, τα όνειρα, τις βλέψεις και τις επιθυμίες των παρευρισκόμενων και έτσι το δίκτυο νέων ήρθε σε άμεση επαφή με τους νέους, έλαβε ανατροφοδότηση και ανέπτυξε μελλοντικούς στόχους.

Πλέον, το Voiotia Youth Network περνάει στο επόμενο στάδιο και επιθυμεί να διευρύνει ακόμη περισσότερο την βασική του ομάδα. Βασικό στόχο αποτελεί η παράλληλη διεξαγωγή δράσεων και για τον λόγο αυτό αναζητά νέα άτομα που θα στελεχώσουν την ομάδα του και θα προσφέρουν ιδέες, απόψεις, γνώσεις και όρεξη για δράση! Όπως μας λέει η ομάδα, τα όνειρα και οι στόχοι είναι πολλοί και πλέον ήρθε η ώρα να μετατραπούν σε πράξεις. Στα social media του δικτύου μπορείτε να βρείτε τις αιτήσεις για να γίνεται μέλη της ομάδας αυτής, αποτελώντας κι εσείς μέρος της αλλαγής!


Δήμητρα Κοϊτσάνου

Είναι τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου Νέων Βοιωτίας και ασχολείται ενεργά με εθελοντικές δράσεις, όπως tedx, thinkbiz, ethelon κα. Εργάζεται ως market analyst στην εταιρεία Mediastalker και εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα και τον χώρο των startups, συμμετέχοντας ενεργά σε αντίστοιχες δράσεις.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ