24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

3η Μαΐου


Του Παντελή Ζηβόντση

1469: Γεννιέται στη Φλωρεντία ο Νικολό ντι Μπερνάρντο ντι Μακιαβέλι. Θεωρείται ως ο πατέρας της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης, ενώ από άλλους έχει χαρακτηριστεί ως κυνικός, ταυτίζοντας το όνομά του με τη διαφθορά και τον αυταρχισμό. Από μικρός ο Μακιαβέλι ένιωσε μια έντονη έλξη για την πολιτική και παρακολουθούσε από κοντά τον μεταρρυθμιστή και δικτάτορα της Φλωρεντίας Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα. Ο Μακιαβέλι  συνδύασε τις εμπειρίες και τα διαβάσματά του και συνέγραψε σειρά βιβλίων πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου, αλλά και θεατρικά έργα. Ένα από τα έργα που ξεπέρασε κατά πολύ τις επιδιώξεις και τις προσδοκίες του συγγραφέα και του χάρισε την αθανασία ήταν ο «Ηγεμόνας» (Il principe), που γράφτηκε το 1513. Επρόκειτο,  να καταστεί το εγκόλπιο αμέτρητων πολιτικών ανδρών αλλά και στοχαστών γενικότερα και να ασκήσει βαθιά επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις όλων των εποχών. Ο Ηγεμόνας απέκτησε θερμούς θαυμαστές, μεταξύ των οποίων πολλές ιστορικές προσωπικότητες όλων των εποχών, όπως ο Ερρίκος H’ ή ο Ζαν Ζακ Ρουσό, αλλά και ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι. Επέσυρε όμως και σφοδρές επικρίσεις για κυνισμό, καιροσκοπισμό και πανουργία, και οι κατακριτέες απόψεις αυτού του βιβλίου συμπυκνώνονται στον τόσο αρνητικό όρο «μακιαβελισμός», τον οποίο έπλασαν οι Γάλλοι και με τον οποίο κανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να τον συσχετίζουν. Ο «Ηγεμόνας» περιλήφθηκε στον Κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Νικολό Μακιαβέλι πέθανε στις 21 Ιουνίου του 1527.


1808: Ισπανοί πατριώτες εκτελούνται στη Μαδρίτη από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα που έχουν εισβάλλει στην Ιβηρική. Με αφορμή το γεγονός, ο Γκόγια ζωγραφίζει τον περίφημο πίνακά του «Οι Εκτελέσεις της 3ης Μαΐου».


1837: Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ιδέα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκε στον Ιωάννη Καποδίστρια και η υλοποίηση της στον βασιλιά Όθωνα. Πρωτοστεγάστηκε στην κατοικία του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, επί της οδού Θόλου, στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης. Ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο, όχι μόνο του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου.


2009: Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ, για πέμπτη φορά στην ιστορία του. Ο τελικός διεξήχθη στην Ο2 Arena στο Βερολίνο, όπου νίκησε 73 – 71 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Ομπράντοβιτσ γίνεται ο πιο πολυνίκης προπονητής στην ιστορία του θεσμού με 7 τίτλους (4 με τον Παναθηναϊκό) και ο Βασίλης Σπανούλης ανακηρύχθηκε πολυτιμότερος παίκτης (MVP).


Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ