21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

30η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1893: Γεννιέται στο Βέζελ της Γερμανικής Αυτοκρατορίας ο Ούρλιχ Φρίντριχ Βίλι Γιοαχίμ φον Ρίμπεντροπ, Γερμανός στρατιωτικός και πολιτικός με μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό του Τρίτου Ράιχ, ως Υπουργός Εξωτερικών κατά το διάστημα 1938-1945. Εργάστηκε ως έμπορος κρασιού στον Καναδά από το 1910 μέχρι και το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου, για τον οποίον επέστρεψε στη Γερμανία με σκοπό να πολεμήσει. Η εμπειρία του από τον πόλεμο του αποδίδει έναν Σιδηρούν Σταυρό και τον βαθμό του υπολοχαγού. Το 1932 γίνεται μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος των Γερμανών Εργατών, στις τάξεις του οποίου αρχίζει να ανελίσσεται. Το 1936 γίνεται πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο για λογαριασμό της Γερμανίας και δύο χρόνια αργότερα Υπουργός Εξωτερικών. Το Σύμφωνο κατά της Κομουνιστικής Διεθνούς που συνήφθη με την Ιαπωνία, καθώς και το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ αποτελούν τα πιο γνωστά του διπλωματικά έργα. Εκτελέστηκε τον Οκτώβριο του 1946 μετά τις Δίκες της Νυρεμβέργης.


1943: Επιχείρηση «Κιμάς». Το βρετανικό υποβρύχιο Seraph αναδύεται κοντά στην ισπανική ακτή της Χουέλβα και αφήνει στη θάλασσα ένα πτώμα, το οποίο και έφερε απόρρητα έγγραφα, σχετικά με συμμαχικές αποβατικές επιχειρήσεις στη Σαρδηνία και την Πελοπόννησο. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για ένα τέχνασμα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, με στόχο την παραπλάνηση των Γερμανών και τη στροφή της προσοχής τους μακριά από τη Σικελία, όπου και οι Σύμμαχοι σκόπευαν να επιτεθούν για να ανοίξουν ένα δεύτερο ευρωπαϊκό μέτωπο επιχειρήσεων. Για τις ανάγκες τις επιχείρησης χρησιμοποιήθηκε το πτώμα ενός 30χρονου από το Λονδίνο, ο οποίος είχε πεθάνει απο πνευμονία. Οι Βρετανοί του απέδωσαν την πλαστή ταυτότητα ενός ταγματάρχη των Βασιλικών Πεζοναυτών, το αεροσκάφος του οποίου υποτίθεται πως θα είχε καταπέσει στη θάλασσα εν μέσω ταξιδιού προς τη Βόρειο Αφρική. Στο πτώμα είχαν τοποθετηθεί και άλλα έγγραφα και αντικείμενα, ώστε η ιστορία του να γίνει ακόμα πιο πιστευτή. Σκοπός ήταν αυτό να φτάσει στις ισπανικές ακτές και να μελετηθεί, μεταξύ άλλων, και από τους Γερμανούς πράκτορες που δρούσαν στο ουδέτερο ως προς τον πόλεμο, αλλά φιλικό προς τον Άξονα, ισπανικό κράτος. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και οι πληροφορίες έφτασαν στη γερμανική ηγεσία με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της συμμαχικής απόβασης στη Σικελία.


1975: Πτώση της Σαϊγκόν. Οι δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ και των Βιετ Κονγκ καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ και τερματίζουν τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Είχε προηγηθεί η απεμπλοκή των ΗΠΑ από τον πόλεμο, την οποία ακολούθησε η εκκένωση της Σαϊγκόν. Τους Αμερικανούς ακολούθησαν πολλοί πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν στενές σχέσεις με το καθεστώς του Νοτίου Βιετνάμ. Με το τέλος του πολέμου τα δύο κράτη ενοποιήθηκαν στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ και η πρωτεύουσα του Νότου μετονομάστηκε σε Πόλη του Χο Τσι Μινχ.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ