17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Θοδωρής Δουλουμπέκης υπόψηφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλάει εφ’ όλης της...

Ο Θοδωρής Δουλουμπέκης υπόψηφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλάει εφ’ όλης της ύλης στο OffLine Post για την υποψηφιοτητα του και σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα της χώρας


Συνέντευξη στο Νικόλαο Ερμή,

Ο Θοδωρής Δουλουμπέκης έχει γεννηθεί το 1981 στο Ρέθυμνο, ζει στην Κρήτη, είναι πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ κι έχει εργαστεί ως μελετητής και διαχειριστής κτηριακών και περιβαλλοντικών έργων σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Έχει υπάρξει επί χρόνια συντονιστής των Ελλήνων ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Πριν λίγους μήνες με μία επιστολή προς το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής και ως επικεφαλής των PES Activists Greece, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα και κατ’ επέκταση και από τους PES Activists. Στις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου θα δώσει τη μάχη του σταυρού με το ευρωψηφοδέλτιο της “Προοδευτικής Συμμαχίας“. Διαβάστε τι είπε στο offlinepost.gr και τον Νικόλαο Ερμή για τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ευρωσκεπτικισμό, την αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ και το κίνημα των PES Activists.

  • Και εγένετο «Προοδευτική Συμμαχία». Τι συμβολίζει για εσάς η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα, που κατατάσσεται ακόμη στα ριζοσπαστικά;

Πρώτα και πάνω απ’ όλα συμβολίζει την ενότητα. Αυτό στο οποίο πάντα πίστευα και για το οποίο αγωνίστηκα. Σήμερα υπάρχει μία μεγάλη ανάγκη όλες οι δυνάμεις της αριστεράς να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να διαμορφώσουν ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο που θα μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση από ένωση των ελίτ, σε ένωση των καθημερινών ανθρώπων. Από Ένωση των οικονομικών δεικτών σε ένωση των κοινωνικών δεδομένων. Από Ευρώπη των κλειστών αιθουσών σε μια Ένωση δημοκρατική συμμετοχική που η εξουσία θα πηγάζει πραγματικά από το λαό στον οποίο θα λογοδοτούν και όσοι παίρνουν τις αποφάσεις. Όλα αυτά μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις, ενωμένες, μπορούν να τα μετουσιώσουν σε πράξη.

Αυτή η αντίληψη υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη και είναι ζωντανή, στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και σε πολλές άλλες χώρες. Τώρα είναι η ώρα και της Ελλάδας. Στο μεγάλο διάλογο για την προοδευτική ατζέντα πρέπει να συμμετέχουν τόσο η ριζοσπαστική αριστερά όσο και η δημοκρατική αριστερά, οι πράσινοι και όλες οι δυνάμεις που πρεσβεύουν την κοινωνική Ευρώπη, που θα αναπτυχθεί στη βάση της διακρατικής, διακοινωνικής και διαγενεακής αλληλεγγύης.

  • Τελικά, ο κίνδυνος για την Ευρώπη, ποιος είναι πράγματι; Οι ευρωσκεπτικιστές, μέρος των οποίων αποτέλεσε κατά το παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ και εις εξ αυτών προέρχονται από τις τάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NCL), μαζί φυσικά με τους ακροδεξιούς του Σαλβίνι, της Λεπέν και του VOX ή “οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού”, όπως φωνασκεί το κυβερνών κόμμα;

Θεωρώ ότι ούτε καν ο πρώιμος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταταχθεί στις ευρωσκεπτικιστές δυνάμεις. Είναι μια λάθος αντίληψη που καλλιεργήθηκε κυρίως από συστημικά μέσα ενημέρωσης. Η επιθυμία όλων μας για μια αλλαγή της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μας κατατάσσει στους ευρωσκεπτικιστές, άλλα σε αυτούς που θέλουνε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, όπως οραματίζονται οι ακροδεξιοί του Σαλβίνι και της Λεπέν.

Μεγάλος αντίπαλος για όλους εμάς που επιθυμούμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι οι πολιτικά συντηρητικές και οικονομικά φιλελεύθερες δυνάμεις. Αυτές είναι τελικά οι οποίες «ταΐζουν» τους ακροδεξιούς και όσους ονειρεύονται μια Ευρώπη των φρακτών και όχι των λαών, αυτών που ονειρεύονται την επιστροφή στα απομονωμένα έθνη κράτη, αυτών που ονειρεύονται «αρείες φυλές», διακρίσεις και τελικά μίσος και πολέμους, από τους οποίους έχουμε απαλλαχθεί για πρώτη φορά για τόσο μεγάλη διάρκεια στη Γηραιά Ήπειρο.

  • Βλέπετε στο πρόσωπο του νυν πρωθυπουργό έναν νέο Ανδρέα Παπανδρέου;

Η εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου χρειαζόταν μεγάλους ηγέτες και ο Αντρέας ήταν ένας από αυτούς.Το έργο του, η δράση του και η πολιτική του παρακαταθήκη μας εμπνέει και μας οδηγεί ακόμη. Η σημερινή εποχή χρειάζεται μεγάλους σύνθετες και είναι προς τιμήν του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που το αντιλήφθηκε και το εφαρμόζει στην πράξη μέσα από την ιδεολογικά προσανατολισμένη «Προοδευτική Συμμαχία».

  • Μετά την φυγή του Πάνου Καμμένου και την διαφαινόμενη άρνηση του ΚΙΝΑΛ για μετεκλογική συνεργασία, που θα απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη εκ του συντάγματος αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και λάβει την δεύτερη εντολή;

Κανένας νέος Καμμένος, κανένας νέος Καρατζαφέρης, δεν πρέπει να είναι ξανά επιλογή συγκυβέρνησης για την Αριστερά.

Μέρος των δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ, οι οποίες δεν έχουν προαποφασίσει να συμπορευτούν με την συντηρητική παράταξη ή τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα , για όλους εμάς στην Προοδευτική Συμμαχία, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως στρατηγικού σύμμαχοι. Συνεπώς, είμαι πεπεισμένος, ότι θα μπορέσει να βρεθεί ένα modus operandi και μία κοινή προοδευτική ατζέντα, με αυτές τις δυνάμεις που ακόμη λένε ότι ιδεολογικά είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου η Ελλάδα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση που θα εκφράζει τους πολίτες.

Παρόλα αυτά η διάδραση μου έως τώρα με την κοινωνία, με καθιστά βέβαιο ότι η Προοδευτική Συμμαχία δεν θα χρειαστεί να διαχειριστεί όσα το σΣύνταγμα προβλέπει για όσους πάρουν τη δεύτερη εντολή. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική συμμαχία θα εκφράσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λάου.

  • Οι περιπτώσεις των κκ. Κουρουμπλή, που συνάντησε έναν -κατά γενική ομολογία- μισαλλόδοξο μητροπολίτη και Πολάκη, που επετέθη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, σας βρίσκουν σύμφωνο; Αυτό δεν συνιστά ακραία συλλογιστική;

Καταρχάς θεωρώ ότι μιλάμε για δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Βρίσκω μεγάλο πολιτικό λάθος τη συνάντηση του κ. Κουρουμπλή με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, μετά από όσα έχει πει ο τελευταίος και όλες τις μισαλλόδοξες πρακτικές που έχει υπερασπιστεί. Προεκλογικά, δεν υπάρχει κανένα σημείο διάλογου με όλους όσους πρεσβεύουν τις απόψεις του συγκεκριμένου μητροπολίτη.

Για ότι άφορα τον κ. Πολάκη, μπορεί ο τρόπος που εξέφρασε την άποψη του να μοιάζει ακραία για κάποιους,  δεν τίθεται όμως θέμα πολιτικής διαφωνίας. Απέναντι στην άκρως φιλελεύθερη άποψη του κ. Κυμπουρόπουλου, που δε θέλει μόρια για τα ΑμΕΑ, που φαίνεται πως και ο ίδιος μόλις πρόσφατα ενστερνίστηκε, η δική μου σοσιαλιστική προσέγγιση, που άφορα την ισότητα στην απόλαυση των αγαθών κι όχι μόνο στις ευκαιρίες, με κάνει να πιστεύω και να αγωνίζομαι για να μπορούν οι αδύναμοι, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους, να τυγχάνουν ιδιαίτερων προνομίων.

  • Το 2013, μερικοί υποστηρίξαμε σθεναρά να μην μπει λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση. Το σημερινό, ωστόσο, προϊόν σας αφήνει ικανοποιημένο;

Καταρχάς είναι ευτύχημα ότι η δημοσιά τηλεόραση είναι ξανά ανοιχτή γιατί ακόμη και μη εμπορικά αλλά σημαντικά πολιτιστικά προϊόντα, που θα έμεναν στα αζήτητα από τα ιδιωτικά κανάλια, έχουν την ευκαιρία να φτάσουν στα σπίτια μας.

Θεωρώ ότι στην ΕΡΤ το τελευταίο διάστημα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να αναδειχθεί ένα πιο πλουραλιστικό πρόγραμμα που να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών, πολιτικών και κοινωνικών τηλεοπτικών προϊόντων. Δίνεται βήμα και λόγος σε πολιτικούς από όλους τους χώρους, στη νέα γενιά, ενισχύοντας την σφαιρική ενημέρωση των πολιτών.

  • Ήσασταν συντονιστής του ελληνικού παραρτήματος των PES Activists. Έπειτα από την προσχώρησή σας στο εκλογικό σχήμα «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», ποια η σχέση σας με την ομάδα αυτή;

Με όλους τους συντρόφους, όλα τα προηγούμενα χρονιά δώσαμε σημαντικούς αγώνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, πάντα με στόχο να διαμορφώσουμε μια καλύτερη Ένωση για όλους. Κτίσαμε, πάνω στην αξία της συντροφικότητας, μια σχέση εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού, πολιτικής φιλίας και με αρκετούς και πραγματικής φίλιας. Σέβομαι όλους όσους επέλεξαν να μείνουν στο Κίνημα Αλλαγής, παρόλη τη συντηρητικοποίησή του, κι ελπίζω σύντομα να βρεθούμε ξανά στους κοινούς αγώνες για το μεγάλο και το ωραίο, στο οποίο πάντα πιστεύαμε.

Δυστυχώς, λόγω των αποστάσεων που πήρε το ΚΙΝΑΛ από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) η αποχώρησή μου από το πρώτο, ταυτόχρονα και λόγω καταστατικού, σήμανε και την αποχώρησή μου από τους PES Activists.

Δε σήμανε όμως και την εγκατάλειψη των ιδεών και των πολίτικων προτάσεων για τις οποίες έχω αγωνιστεί και για τα οποία θα αγωνιστούμε μέσα από τη νέα πολιτική κίνηση που ιδρύσαμε και με την οποία συμμετέχουμε στην Προοδευτική Συμμαχία.

Δυστυχώς αφήνουμε πίσω κάποιους συντρόφους, βρίσκουμε όμως ξανά το μεγάλο κομμάτι της προοδευτικής κοινωνίας.

  • Τέλος, γιατί ένας ψηφοφόρος να ψηφίσει Θοδωρή Δουλουμπέκη στις επερχόμενες ευρωεκλογές;

Για εμένα η Ευρώπη είναι ένα βαθύ συναίσθημα. Το σπίτι μου. Δεν έρχομαι από κανένα τζάκι, από κανέναν μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκα, σε κάθε γωνιά της Ένωσης, σε δρόμους, σε καταυλισμούς, σε pride, σε πορείες αλλά και στις κλειστές  αίθουσες των Βρυξελλών, κουβαλώντας μόνο τις ιδέες μου για μια Ευρώπη της συνεργασίας, της ισότητας στην απόλαυση των αγαθών, της κοινής ανθρωπότητας που μοιράζονται όλα τα άτομα αδιακρίτως, για μια Ευρώπη της γενιάς του Erasmus, των νέων ανθρώπων που διεκδικούν το δικαίωμα τους στον έρωτα και την πρόοδο, των ανθρώπων που πλέον έχουν αρχίσει να δομούν την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Έδωσα, ως πολιτικός ακτιβιστής, αγώνες δίπλα στους καθημερινούς ανθρώπους. Από αυτούς ζητάω την ψήφο.

Ξέρω πως δουλεύει η Ένωση, είδα ποιους αδικεί και ποιους ευνοεί με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση, ξέρω πώς μπορεί να αλλάξει και να δουλέψει ξανά για τους πολλούς. Ξέρω να πετυχαίνω ότι διεκδικώ και γι αυτό βγαίνω μπροστά, ως άνθρωπος μιας νεώτερης γενιάς, χωρίς υλικούς πόρους, αλλά με μια νεανική ομάδα παθιασμένης  για αλλαγή, και ζητάω την ψήφο των καθημερινών ανθρώπων της χώρας.

Τους ζητάω, μέσα από την ψήφο τους σε εμένα, να γίνουν και οι ίδιοι ακτιβιστές της μεγάλης αλλαγής, αλλά και να αποδείξουν ότι η προοδευτική συμμαχία μπορεί να γίνει το όχημα της Ελλάδας των πολλών, της Ευρώπης των λαών.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Ερμής, Ιδρυτής
Νικόλαος Ερμής, Ιδρυτής
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, Κρήτης και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες προσομοιώσεις, συνέδρια και σεμινάρια της νέας γενιάς. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο ελεύθερο του χρόνου ασχολείται με την ιστορία ως ακαδημαϊκό αντικείμενο και την μελέτη του ελληνικού τραγουδιού.