22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΆγιοι Τόποι: όλα ξεκίνησαν μ’ ένα φιλί

Άγιοι Τόποι: όλα ξεκίνησαν μ’ ένα φιλί


Της Ευγενίας Κολοβού,

Την μόνη επαφή που έχει σήμερα ένας «κοινός» Χριστιανός με την ιερότητα των Αγίων Τόπων είναι με το Άγιο Φως που φτάνει σε αυτόν κάθε Πάσχα στην Ανάσταση. Αν για κάποιον αυτό δεν είναι αρκετό και νιώθει την ανάγκη να ζήσει μια ισχυρή εμπειρία που θα τον κατακλύσει «ψυχή τε και σώματι», τότε επιβάλλεται να ταξιδέψει τη συγκεκριμένη περίοδο στα Ιεροσόλυμα. Μια τέτοια εξόρμηση βέβαια θα ήταν μισή, αν κανείς δεν αφιέρωνε λίγο χρόνο στην εξερεύνηση των αξιοθέατων που κάνουν το πολιτιστικό κέντρο του ισραηλινού κράτους ξεχωριστό, μιλώντας φυσικά για το Τελ Αβίβ.

Ταξιδεύοντας αεροπορικώς από την Αθήνα, προσγειώνεσαι στο Τελ Αβίβ από όπου μπορείς να πάρεις ένα λεωφορείο και να φτάσεις στην ισραηλινή πρωτεύουσα. Περίμενε. Μη βιαστείς. Έχεις τόσα να δεις στο πολιτιστικό αυτό κέντρο που θα σου μείνουν αξέχαστα.
Πέρνα από την «Λευκή Πόλη» και ρίξε μια ματιά στη μία από τις μεγαλύτερες συλλογές κτηρίων «international» ή «Bauhaus» τύπου που μόνο βαρετά δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Πρόκειται μάλιστα, για μια περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2003. Πέρα από το σημείο αυτό, αξίζει να επισκεφθείς το μεγαλύτερο Μουσείο Τέχνης του Ισραήλ και να θαυμάσεις τα έργα τέχνης καλλιτεχνών διεθνούς προέλευσης. Βασισμένα στον ιμπρεσιονισμό και στον μετά- ιμπρεσιονισμό μπορείς να απολαύσεις δημιουργήματα του Monet, καθώς φιλοξενούνται και έργα του Dali και του Picasso.

Μετά από αυτή την ευχάριστη εικαστική παρεμβολή, το βασικό κίνητρο της πνευματικής σου λύτρωσης σε επαναφέρει στον αρχικό σου στόχο που δεν είναι άλλος από την προσέγγιση της Ιερουσαλήμ. Εκεί, τη Μεγάλη Παρασκευή θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις τη Μεταφορά του Τιμίου Σταυρού στον Γολγοθά και ο ίδιος να διασχίσεις την Οδό του Μαρτυρίου, δηλαδή τη διαδρομή που με βάση την παράδοση ακολούθησε ο Ιησούς για να καταλήξει στο σημείο της σταύρωσής του. Η συγκεκριμένη διαδρομή καθιερώθηκε το 18ο αιώνα και περιλαμβάνει 14 στάσεις: Από το Πραιτώριο -όπου ο Ιησούς καταδικάστηκε σε θάνατο- έως τον Πανάγιο Τάφο.

Το Μεγάλο Σάββατο, σπεύσε στον Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος απαντάται στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Θεωρείται ότι βρίσκεται στο σημείο του Γολγοθά, ο λόφος στον οποίο σταυρώθηκε και τάφηκε ο Ιησούς Χριστός. Αρχικά, ο ναός χτίστηκε υπό τις διαταγές της Αγίας Ελένης (της μητέρας του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄) στα μέσα περίπου του 4ου αιώνα και από τότε αποτελεί τόπο προσκυνήματος. Η παρούσα μορφή του διατηρείται από το 1810 ως σήμερα, αφού πρωτύτερα είχε υποστεί πολλές καταστροφές. Κάθε τέτοια μέρα, στον Ναό της Αναστάσεως γίνεται η Ακολουθία του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο, στα πλαίσια μιας συγκλονιστικής τελετής από τον Ορθόδοξο Πατριάρχη.

Πριν φύγεις από την ιερή πόλη, θα είχε ενδιαφέρον να επισκεφθείς κι άλλα σημαντικά μνημεία, όπως τον Κήπο της Γεσθημανής, ο οποίος αποτελεί το μέρος που προσευχήθηκε για τελευταία φορά ο Χριστός, πριν τον προδώσει ο Ιούδας και τον συλλάβουν οι Ρωμαίοι.

Προσκύνησε τον Τάφο της Παναγίας στην Κοιλάδα των Κέδρων και ολοκλήρωσε την βόλτα σου με μια επίσκεψη στο Μουσείο των βιβλικών λαών που μελετά την κουλτούρα των Περσών, των Φοινίκων, των Χετταίων και άλλων λαών που αναφέρονται στη Βίβλο. Δέκα χιλιόμετρα μακριά από την Ιερουσαλήμ βρίσκεται η Βηθλεέμ (ο τόπος που γεννήθηκε ο Χριστός) και φυσικά η Βασιλική της Γεννήσεως που θα είναι «αμαρτία» να χάσεις.

Οι αναμνήσεις σου τώρα πια – φλόγα- στο κερί της πίστης σου.


Πηγές:

https://www.cnn.gr/taksidi/protaseis/story/123802/pasxa-stoys-agioys-topoys-mia-empeiria-sygklonistiki
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%BC
https://www.itraveljerusalem.com/


Ευγενία Κολοβού
Γεννημένη το 1997 στο New Jersey και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Θρακομακεδόνων και προπτυχιακή φοιτήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Αρθρογράφος στον τομέα του τουρισμού στην κατηγορία Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ