22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

25η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

404 π.Χ.: Ο ταυτόχρονος σπαρτιατικός αποκλεισμός της Αθήνας από ξηρά και θάλασσα, τόσο με την ύπαρξη στρατού στην οχυρωμένη Δεκέλεια, όσο και με την ύπαρξη του στόλου του Λυσάνδρου στο λιμάνι του Πειραιά, οι Αθηναίοι αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν και ο Πελοποννησιακός Πόλεμος λήγει με σαφή σπαρτιατική νίκη. Ως αποτέλεσμα, η Αθήνα στερήθηκε όλων τα πλοίων της εκτός από 12, τα Μακρά Τείχη της κατεδαφίστηκαν, οι πολιτικοί εξόριστοί της επέστρεψαν στην πόλη τους και οι Αθηναίοι αναγκάστηκαν να ακολουθούν τους Σπαρτιάτες και να «έχουν τους ίδιους φίλους και εχθρούς».


 

1599: Γεννιέται στο Χάντινγκντον της Αγγλίας ο Όλιβερ Κρόμγουελ, Άγγλος στρατιωτικός και πολιτικός. Βαθιά θρησκευόμενος ως Πουριτανός, ο Κρόμγουελ εκλέχθηκε Μέλος του Κοινοβουλίου για πρώτη φορά το 1628 και απέκτησε φήμη για τα κατορθώματά του κατά τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο μεταξύ των Κοινοβουλευτικών και των Βασιλοφρόνων, πολεμώντας για τους πρώτους. Ο Κρόμγουελ ανελίχθηκε στις τάξεις της παράταξής του και μετά την εκτέλεση του βασιλιά Καρόλου Α’ κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της χώρας, ενώ παράλληλα ανέλαβε την αγγλική εκστρατεία στην Ιρλανδία (1649-1650), όπου και μετά τη νίκη του επέβαλε σκληρή νομοθεσία εναντίον των Ρωμαιοκαθολικών. Επιστρέφοντας στην Αγγλία συνέχισε να ασκεί εξουσία με μεγάλη επιρροή μέσω των Κοινοβουλίων και το 1653 ανέλαβε Λόδρος Προστάτης της νεοσυσταθείσας Κοινοπολιτείας της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, κυβερνώντας αυταρχικά και ασκώντας διώξεις στους Καθολικούς, έως και τον θάνατό του, τον Σεπτέμβριο του 1658. Θεωρείται ακόμα και σήμερα μία αρκετά αμφιλεγόμενη μορφή της ιστορίας της Αγγλίας.


1940: Γεννιέται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ο Αλφρέντο Τζέιμς Πατσίνο, ευρύτερα γνωστός ως «Αλ» Πατσίνο, Ιταλοαμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ξεκίνησε την υποκριτική του καριέρα στη μεγάλη οθόνη το 1969 (Me, Natalie) και προοδευτικά την απογείωσε, ερμηνεύοντας μερικούς από τους πιο διάσημους ρόλους του σύγχρονου κινηματογράφου, όπως ο γκάνγκστερ Τόνι Μοντάνα (Scarface, 1983) και ο μαφιόζος Μάικλ Κορλεόνε (The Godfather, 1972). Έχει λάβει ένα Όσκαρ Α’ Αντρικού Ρόλου (Scent of a Woman, 1992), 4 Χρυσές Σφαίρες, δύο βραβεία Έμμυ, ένα Βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς και δύο θεατρικά βραβεία Τόνι.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ