17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Ευρωεκλογές: Φόβοι και διλήμματα

Ευρωεκλογές: Φόβοι και διλήμματα


Του Νίκου Βασιλόπουλου,

Στις 26 Μαΐου οι πολίτες της Ελλάδας ως Ευρωπαίοι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους αντιπροσώπους τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ωστόσο, οι εκλογές αυτές υπερβαίνουν την διαδικασία απλής ανάδειξης αντιπροσώπων, στην πραγματικότητα αποτελούν ένα δημοψήφισμα, ένα δημοψήφισμα μέσω του οποίου οι λαοί όλων των ευρωπαϊκών χωρών  θα κλιθούν να αποφασίσουν και δια της ψήφου τους να δείξουν την κατεύθυνση την οποία θέλουν η ευρωπαϊκή ένωση να ακολουθήσει.

Όμως, οι εκλογές αυτές είναι πιο σημαντικές από όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις γιατί αυτή την φόρα γίνεται ολοένα και πιο φανερή η άνοδος της ακροδεξιάς, γιατί οι κρίσεις που χτύπησαν την Ευρώπη και φανέρωσαν τις αδυναμίες της οδήγησαν πολλούς πολίτες να στρέψουν το βλέμμα τους στις ακραίες εκφάνσεις του ευρωσκεπτικισμού, τους έκανα να αναρωτηθούν αν η Ευρώπη αξίζει ή όχι. Είναι ο φόβος και η ανασφάλεια που θέτουν το δίλημμα της Ευρώπης των συνεργασιών και της αποδοχής ή της Ευρώπης των κλειστών συνόρων.

Επιπρόσθετα, σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο αντιλήψεις, αντιλήψεις που υπάρχουν από την απαρχή της ευρωπαϊκής ένωσης   η πρόοδος και η συντήρηση γιατί η διαχείριση που προκρίθηκε για όλες αυτές τις κρίσεις που ταλαιπωρούν την Ευρώπη συντηρούν την ανασφάλεια και σε τελική ανάλυση οδηγούν τους πολίτες να αμφισβητήσουν την ευρωπαϊκή ιδέα  έχουν χρώμα . Για αυτό οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν συμφωνούν με τις λύσεις που έχουν σήμερα υιοθετηθεί από την ευρωπαϊκή διαχείριση ή αν θέλουν κάτι να αλλάξει.

Ωστόσο, αυτές οι ευρωεκλογές πέρα από τους φόβους, πέρα από τα διλήμματα που κρύβουν αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία να έρθουν στο προσκήνιο τα μεγάλα προβλήματα και ταυτόχρονα οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση, η ενεργειακή κρίση ,η πληθυσμιακή έκρηξη της Αφρικής και η άνοδος των κοινωνικών ανισοτήτων είναι  μόνο μερικά από τα προβλήματα στα οποία θα κλιθεί να πάρει θέση η Ε.Ε.

Με το  δίλημμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να  παραμένει θα έλεγε κανείς πως οι ευρωεκλογές αυτές πράγματι αποτελούν κομβικό σταθμό για την πορεία της Ευρώπης.


Νίκος Βασιλόπουλος

Είναι πρωτοετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ασχολείται ενεργά με το φοιτητικό κίνημα και αποτελεί  μέλος του Κινήματος Μαθητών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.