12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκδηλώσειςΤο OffLine Post επισκέφθηκε την Λιβαδειά και γνώρισε από κοντά τους νέους...

Το OffLine Post επισκέφθηκε την Λιβαδειά και γνώρισε από κοντά τους νέους του Δικτύου Νέων Βοιωτίας σε μια εκδήλωσή τους με θέμα: «Αναβιώνοντας το παρελθόν»


Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Κίτης και Γεώργιος-Ερμής Μπουγιούρης,

Το OffLine Post βρέθηκε στην εκδήλωση «Αναβιώνοντας το παρελθόν» του Δικτύου Νέων Βοιωτίας (Voiotia Youth Network) που έλαβε χώρα στη Λιβαδειά. Στο τέλος της εκδήλωσης είχαμε την τιμή και την ευκαιρία να υπάρξουμε συμμέτοχοι σε τέσσερις εποικοδομητικές συζητήσεις με νέα πρόσωπα του Δικτύου. Σε αυτήν τη συζήτηση συστήνονται τέσσερα άτομα με καταγωγές και διαφορετικές αφετηρίες που έχουν, ωστόσο, κάποια κοινά σημεία. Θα εξιστορήσουν όλοι τα δικά τους βιώματα, θα σχολιάσουν την κατάσταση των νέων στην Ελλάδα γενικότερα και την Λιβαδειά ειδικότερα, τις σκέψεις τους για τις επόμενες δράσεις του Δικτύου στο μέλλον και πολλά ακόμη. Είναι όλοι τους «φρέσκα» πρόσωπα με όρεξη για πρόοδο, καινοτομία και διακρίσεις. Είναι οι νέοι που θα επιθυμούσε κάθε πολιτεία να χαρακτηρίζει ως την «γενιά του μέλλοντος», το Δίκτυο Νέων Βοιωτίας.

Βασίλης

Ονομάζομαι Βασίλης Τσεμπερλίδης. Είμαι co-founder του «Βοιωτία youth network», υπεύθυνος Marketing & Social Media και Foundation μαζί με τη Δήμητρα Κοϊτσάνου.

Έχω θέσει ως προσωπικό στόχο να αφυπνίσουμε τη νεολαία της Λιβαδειάς, να της δείξουμε ότι υπάρχει ο τρόπος να παίρνεις πρωτοβουλίες και να καταφέρνεις πράγματα και μόνος σου, παρόλο που δε συμβαίνουν αρκετά πράγματα τα τελευταία χρόνια στη πόλη μας και στο νομό μας γενικότερα, σε όλη τη Βοιωτία. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε η νεολαία να ασχοληθεί η ίδια με τα πράγματα που θέλει να δημιουργήσει και όχι να τα περιμένει έτοιμα από τους άλλους.

Ξεκινήσαμε την 28η Οκτωβρίου και κάναμε μια εκδήλωση τύπου επαγγελματικού προσανατολισμού. Φέραμε 6 ομιλητές, καταξιωμένους στο χώρο τους. Δώσαμε, δηλαδή, τη βάση για να δούν οι ενδιαφερόμενοι με διαφορετική σκοπιά από τον κλασσικό επαγγελματικό προσανατολισμό, τις κατευθύνσεις και όλα τα υπόλοιπα. Δείξαμε τις καριέρες 6 επιτυχημένων ανθρώπων και πώς μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο οι ίδιοι. Τώρα, στην σημερινή εκδήλωση θελήσαμε να δείξουμε λίγο την ιστορία, γιατί για να προχωρήσεις μπροστά πρέπει να γνωρίζεις τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Γιατί και η ιστορία επαναλαμβάνεται και επίσης δεν έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που οι γιαγιάδες μας ήταν, εδώ πιο πάνω, στο βουνό και είχαν τα πρόβατα. Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια και δυστυχώς θεωρούμε πολλά πράγματα δεδομένα και λόγω του ίντερνετ και όλων των ευκολιών που υπάρχουν πλέον, δε κυνηγάμε πράγματα, δεν κυνηγάμε τα όνειρά μας. Τα περιμένουμε να έρθουν έτοιμα και δεν έρχονται ποτέ. Οπότε αυτός είναι και ο στόχος της δεύτερης εκδήλωσης και στο προσεχές μέλλον θέλουμε να βάλουμε τους νέους να ασχοληθούν ακόμα πιο πολύ με την πόλη τους, με τα πράγματα που θέλουν να δημιουργήσουν γι αυτήν. Για τις καινοτομίες και τις δράσεις θα κάνουμε μια διαβούλευση και θα αποφασίσουμε ποια θα είναι ακριβώς η επόμενη μας εκδήλωση

Προς το παρόν, έχουμε κάνει ήδη αρκετές συνεργασίες με δίκτυα, όπως είναι της Κατερίνης, της Ξάνθης. Έχουμε κάνει με το OffLine Post, ως προς την επικοινωνία. Γενικότερα είμαστε πολύ υπέρ της συνεργασίας γιατί μόνο μέσα από τη συνεργασία γίνεται κάτι επιτυχημένο. Υπάρχουν εξαιρετικές πρωτοβουλίες και σύνδεσμοι στην Ελλάδα όπου κάποιοι κάνουν αξιόλογο και επιτυχημένο έργο. Σίγουρα θέλουμε να κάνουμε κάποια προσημείωση στο άμεσο μέλλον. Είναι ένας στόχος της ομάδας και ελπίζουμε να γίνει σύντομα.

Τέλος, υπάρχουν διάφορα προτερήματα που μπορούν να βρεθούν σε αυτήν την πόλη έστω κι αν μιλάμε για μια πόλη της επαρχίας στην οποία είναι λογικό να υπάρχει  έλλειμμα μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Γενικότερα, τα πλεονεκτήματα της Λιβαδειάς είναι ότι είναι μια πολύ όμορφη πόλη, μια πανέμορφη πόλη. Έχει το ποτάμι μέσα που κυλάει, έχει τις κατάλληλες υποδομές που βοηθούν σε πράγματα απλά τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί για άγνωστους λόγους. Έφυγε το Πανεπιστήμιο κλπ. Επίσης, το ότι είναι πολύ κοντά στην Αθήνα, τη πρωτεύουσα, περίπου 1,5 ώρα είναι ένα θετικό. Υπάρχουν πολλοί άξιοι νέοι στη πόλη μας που μπορούν να ασχοληθούν, που έχουν παραστάσεις και απλά δίνουμε αυτή τη στιγμή το βήμα, όλοι μαζί, ώστε να το καταφέρουμε. Τώρα όσα λέγονται για τη «κλειστή» κοινωνία, υφίστανται παντού. Δε γίνεται να το αποφύγεις, ούτε να το εξαλείψεις από τη μια μέρα στην άλλη. Δε θα κάνουμε δηλαδή μια εκδήλωση και θα το εξαλείψουμε. Αν καταφέρουμε, όμως τη γενιά μας, να την αφυπνίσουμε με όλη αυτή τη θεωρία και να καταλάβει ότι δεν είναι τίποτα παρά στον εγκέφαλό μας, τότε θα έχουμε πετύχει και το στόχο μας.

Γιώργος

Λέγομαι Τσέτσος Γεώργιος και σπουδάζω στη Σάμο μαθηματικά, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Βρίσκομαι στο 3ο έτος τώρα και αφιερώνω το χρόνο μου στο Πανεπιστήμιο και στο «Βοιωτία youth network».

Είμαι ένας εκ των 5 μελών της οργανωτικής επιτροπής. Εγώ ο Βασίλης, η Δήμητρα, ο άλλος Βασίλης και ο Γιάννης, δημιουργήσαμε το περασμένο καλοκαίρι το Δίκτυο και το τρέχουμε μαζί σήμερα.

Οι στόχοι μου είναι, όπως και της υπόλοιπης ομάδας όταν ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε, να δημιουργήσουμε κάτι στη Λιβαδειά το οποίο δεν υπήρχε. Κάτι το οποίο έλειπε όταν ήμασταν εμείς νέοι. Το οποίο χρειάζεται η πόλη για να πάει μπροστά, πρωτίστως η νεολαία. Ο κινητήριος μοχλός της κοινωνίας. Βοηθάμε άτομα πιο μικρής και παρόμοιας ηλικίας για να τους δώσουμε το έναυσμα ώστε να αλλάξουν τη πόλη τους και να γίνουν καλύτεροι πολίτες και δημότες. Κάτι που έλειπε όταν ήμασταν εμείς στην ηλικία τους.

Τώρα, όσον αφορά το έργο μας, εμείς προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο πολλές δράσεις μπορούμε στο χρονικό διάστημα που μας επιτρέπει οι δραστηριότητές μας και οι σχολές του καθενός ξεχωριστά. Και προετοιμάζουμε ακόμα μεγαλύτερα πράγματα από σήμερα, πιο τρανταχτά. Που θα ακουστούν πιο πολύ και σε άλλους νομούς της Ελλάδος. Συνεργασίες και με άλλα δίκτυα νέων στην Ελλάδα. Και τα καλύτερα έρχονται.

Επίσης, για το θέμα των προσομοιώσεων, είναι και αυτό στα πλάνα μας για το μέλλον. Σίγουρα θα πρέπει να το συζητήσουμε και μεταξύ μας αλλά προφανώς και είναι κάτι πολύ σημαντικό το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ τη νεολαία. Από τη αρχή το σκεφτόμασταν και επειδή ήρθαμε σε επαφή με άλλα δίκτυα, που το έχουν ήδη κάνει και έχουν πιο πολύ εμπειρία από εμάς, αυτός είναι και ο στόχος μας. Να μπορούμε και να ερχόμαστε σε επαφή με άλλα δίκτυα νέων, για να παίρνουμε παραδείγματα από αυτούς και εκείνοι από εμάς. Και έτσι συνεχίζουμε μαζί, σε μία διάδραση.

Ως προς αυτό, και με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πενιχρή κατάσταση στην οποία διαμένουν οι πρόσφυγες στην Λιβαδειά, προσπαθούμε να βρούμε τους τομείς που εμείς γνωρίζουμε καλύτερα, που μπορούμε να βοηθήσουμε και που μπορούμε να δείξουμε και στους υπολοίπους, έτσι ώστε να πάρουν έναυσμα για την κατάσταση.

Τέλος, στο θέμα του τόπου μας, της Λιβαδειάς, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι τομείς κοινωνικής παθογένειας, όπως ας πούμε προβλήματα με τη κυκλοφορία των αναπήρων. Σε σχέση με τη πολιτεία και την ευαισθησία που έχει ανάμεσα σε τέτοια άτομα με ειδικές ανάγκες και το τι μπορεί να κάνει, οφείλουμε να δράσουμε. Είμαστε μια μικρή πόλη, μία μικρή κοινωνία, περίπου 25 με 30 χιλιάδες κατοίκους, που πρέπει να αναβαθμιστούν στον τομέα αυτό και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους καθώς και να δώσουμε στη πολιτεία να καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν, είναι δίπλα μας και πρέπει να βοηθηθούν. Είναι ένα από τα πλάνα μας για το μέλλον. Υπάρχει ένας ειδικός τομέας γι αυτό στο δίκτυό μας. Είναι κάτι που πρέπει να καταλάβουμε και εμείς οι νέοι και οι μεγαλύτεροι γιατί όντως είναι ένα ζήτημα φλέγον που πρέπει να το τακτοποιήσουμε.

Μαριάνθη

Ονομάζομαι Μαριάνθη Κοτσώνη και έχω βοηθητικό ρόλο στο Δίκτυο, το οποίο και γνώρισα μέσω ενός φίλου μου.

Καταρχάς πιστεύω ότι η κοινωνία χρειάζεται κάποιον να την παρακινήσει, όπως και τις περισσότερες μικρές πόλεις, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική ακόμα και η σπίθα για να ξεκινήσει κάτι ώστε να κινητοποιηθούν οι νέοι και να ενσωματωθούν μέσα στην ίδια τους την κοινότητα, για να μπορέσουν να κάνουν αυτό που θέλουν, όπως να ασχοληθούν με την ιστορία, αφού αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινωνίας τους. Οι δράσεις που θα ήθελα να γίνουν είναι ξεκάθαρα συλλογικές μέσα από το Δίκτυο. Οπότε συνδιαμορφώνοντας κάθε απόφαση μέσα από μια πληθώρα προτάσεων, να την φέρουμε στην εφαρμογή της.

Θεωρώ πως η Δικτύωση είναι το άλφα και το ωμέγα όπως άλλωστε αντιλαμβανόμαστε και από τις δικές μας δράσεις στο Δίκτυο, καθώς μόνο έτσι ακουγόμαστε. Όσον αφορά τους πρόσφυγες νομίζω είναι ανάγκη της τοπικής κοινωνίας να αναδειχτεί το θέμα, μέσω των νέων δημοτών της. Έχουμε ιδέες και τρόπους να το επιτύχουμε.

Ωστόσο, όσον αφορά την πόλη της Λιβαδειάς, προσωπικά εγώ δεν έχω δει κάποια ιδιαίτερη διαφορά έπειτα από την αποχώρηση του Πανεπιστημίου από την πόλη. Υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ενασχόληση, καθώς θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες που βλέπουμε. Σίγουρα ο,τι παραπάνω μπορεί να γίνει, ενδεχομένως με την επιχειρηματικότητα και τους χώρους άθλησης περνάει από το χέρι μας.

Δήμητρα

Ονομάζομαι Δήμητρα Κοϊτσάνου και είμαι φοιτήτρια στο τρίτο έτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Δίκτυο συμμετέχω στην οργανωτική επιτροπή και έχω αναλάβει τα Social Media.

Αρχικά έγινα μέλος του Δικτύου επειδή όταν ήμουν μαθήτρια ήθελα να ενεργοποιηθώ με κάποιο τρόπο, ψάχνοντας συνέδρια τα οποία εντούτοις δεν υπήρχαν στον τόπο μου. Όταν «έριξε» την ιδέα ο Βασίλης φυσικά με χαροποίησε και δέχτηκα. Και έτσι αποφασίσαμε να ενεργοποιηθούμε στον τόπο μας και να δώσουμε στους νέους ό,τι εμείς δεν είχαμε, με δράσεις όπως για την επαγγελματική κατάρτιση αλλά και την σημερινή, για να θυμίσουμε στην γενιά μας την σημασία της ιστορίας του τόπου μας.

Σκεφτόμαστε την πραγματοποίηση μιας προσομοίωσης γενικότερα αλλά, καθώς βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο ακόμα και επείγουν πιο «άμεσες» εκδηλώσεις για τους νέους, το έχουμε αφήσει για το προσεχές μέλλον. Όσον αφορά τα άλλα δίκτυα, διευρύνουμε τις επαφές μας. Έχουμε σκεφτεί κάποια συγκεκριμένα event σχετικά με την προσομοίωση και την τεχνολογία και έχουμε αρχίσει να βάζουμε κάτω συγκεκριμένες ιδέες.

Τέλος, στο θέμα της Λιβαδειάς πιστεύω πως το φυσικό περιβάλλον και ο φυσικός πλούτος της είναι ένα μεγάλο προτέρημα. Όμως η έλλειψη πολυπολιτισμικότητας είναι μια σημαντική πληγή για την τοπική κοινωνία και θεωρούμε ότι η ένταξη των προσφύγων είναι ένα θετικό βήμα. Στο Δίκτυο επιθυμούμε την διοργάνωση δράσεων για την τόνωση του πολυπολιτισμικού στοιχείου τόσο στην Λιβαδειά όσο και στη Βοιωτία ευρύτερα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ