18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

23η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1821: Μάχη της Αλαμάνας. Οι Έλληνες οπλαρχηγοί, Διάκος, Πανουργιάς και Δυοβουνιώτης, οχυρώνονται με τους 1.500 άντρες τους, με στόχο να καλύψουν τις διαβάσεις του Σπερχειού ποταμού, εμποδίζοντας έτσι τους 8.000 Οθωμανούς των Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ να φτάσουν στην Άμφισσα και τη Λιβαδειά. Οι Οθωμανοί, οι οποίοι είχαν ως αντικειμενικό σκοπό να καταπνίξουν την επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και στη συνέχεια να άρουν την πολιορκία της Τριπολιτσάς στην Πελοπόννησο, εφόρμησαν εναντίον των θέσεων των επαναστατών έχοντας την αριθμητική υπεροχή. Οι δυνάμεις του Πανουργιά και του Δυοβουνιώτη υποχώρησαν, αλλά ο Αθανάσιος Διάκος επέμεινε στην άμυνα της γέφυρας της Αλαμάνας μαζί με 48 άντρες του. Κατά τη διάρκεια της μάχης οι Οθωμανοί έχασαν περίπου 500 άντρες, ενώ οι Έλληνες περίπου 200. Ο Αθανάσιος Διάκος αιχμαλωτίστηκε τραυματίας και οδηγήθηκε στη Λαμία, όπου και εκτελέστηκε βάναυσα διά ανασκολοπισμού. Οι Οθωμανοί παρά την αρχική τους επιτυχία, θα σταματηθούν αργότερα από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τους άντρες του στη Μάχη της Γραβιάς.


1920: Τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ ιδρύουν στην Άγκυρα τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, το νομοθετικό σώμα που θα εμπέδωνε τη δημιουργία ενός τουρκικού εθνικού κράτους μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και εν μέσω του πολέμου στη Μικρά Ασία. Η συνέλευση ξεκίνησε τις εργασίες της αποκηρύσσοντας την κυβέρνηση του σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ’, ενώ παράλληλα εργάστηκε με στόχο τη σύνταξη ενός προσωρινού συντάγματος.


1944: Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, καθοδηγούμενες από αξιωματικούς της Γκεστάπο, καθώς και από ντόπιους συνεργάτες τους, επιτίθενται στους Πύργους Εορδαίας, χωριό που τότε ονομαζόταν Καστράνιτσα και σφαγιάζουν τον ντόπιο πληθυσμό. Από τους 1.300, περίπου, κατοίκους του χωριού, θανατώνονται περίπου οι 350. Το ολοκαύτωμα των Πύργων Κοζάνης αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο που διεπράχθη στην περίοδο της Κατοχής, μετά από αυτό των Καλαβρύτων.


2010: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνει από το Καστελόριζο το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ