22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήTrump vs. Biden: Η μάχη μεγατόνων και το δυνατό χαρτί των Δημοκρατικών

Trump vs. Biden: Η μάχη μεγατόνων και το δυνατό χαρτί των Δημοκρατικών


Της Κατερίνας Κοντογιάννη,

Μπορεί να βρισκόμαστε σε αναβρασμό εξαιτίας των επικείμενων εκλογών άλλα δεν είμαστε οι μόνοι καθώς, σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρόλο που οι εκλογές που θα καθορίσουν την επόμενη προέδρία αργούν ακόμα καθώς, θα λάβουν μέρος το 2020. Ήδη, έχουν ανακοινωθεί πολλοί υποψήφιοι που θέλουν να διεκδικήσουν είτε το δημοκρατικό είτε το ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Μέσα σε όλα τα ονόματα και τις υποψηφιότητες σάλος προκλήθηκε με την απόφαση του τέως αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Ομπάμα, Τζό Μπάιντεν, να συμμετέχει στον “αγώνα” για την προεδρία.

Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του θα γίνει την επόμενη τετάρτη μέσω ενός βίντεο, όπως ανακοινώνουν πηγές του περιβάλλοντος του. Προτού καν ριχθεί στον προεκλογικό ¨στίβο”, ο Τζο Μπάιντεν κυριαρχεί ήδη στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των δημοκρατικών υποψηφίων του, με ποσοστό 30%, σύμφωνα με τον μέσο όρο που υπολόγισε το RealClearPolitics έναντι 22,5% για τον ανεξάρτητο γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, με τους δυο τους να προηγούνται κατά πολύ από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα σε δύο ομάδες ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις προεδρικές του Νοεμβρίου του 2020: την εργατική τάξη, που εν μέρει ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μαύρους ψηφοφόρους.

Όσον αφορά τις θέσεις του Μπάιντεν, υιοθετεί κυρίως κεντρώες ιδέες, ενώ αυτό που τον οδήγησε να μιλήσει κατά του νυν Πρόεδρου Τράμπ ήταν το περιστατικό στο Charlottesville. Ο ίδιος υπογράμμισε σε μία ομιλία του ενώπιον 1.000 υποστηρικτών και πολιτικών των Δημοκρατικών στη διάρκεια ενός δείπνου στο Ντόβερ της πολιτείας Ντέλαγουερ, ότι έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η «ραχοκοκαλιά» της χώρας, όμως για αυτό τον σκοπό χρειάζεται πολιτική ομοφωνία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τρέχον «κακό», «μικροπρεπές» και «εμπαθές» πολιτικό περιβάλλον. Ενώ αναφερόμενος στον Τραμπ, επεσήμανε, «Γνωρίζουμε ποιος είναι, πρέπει να μάθουμε ξεκάθαρα ποιοι είμαστε εμείς», παράλληλα, χαιρετίζοντας το Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο «επέλεξε την αλήθεια από τα ψέματα και την ενότητα αντί της διχόνοιας».

Ο “γηραιός” κύριος της πολιτικής με την τόσο μακρά και αξιοθαύμαστη πορεία – καθώς ήταν 36 χρόνια στην γερουσία-, ήρθε προσφάτως αντιμέτωπος με κατηγόριες για απρεπή συμπεριφορά και ανάρμοστα αγγίγματα σε γυναίκες. Ο ίδιος απάντησε σε αυτές τις κατηγορίες με ένα δίλεπτο βίντεο που μεταξύ άλλων ανέφερε: “Οι κανόνες αλλάζουν. Καταλαβαίνω και έχω ακούσει τι λένε αυτές οι γυναίκες. Η πολιτική για μένα ήταν πάντα η δημιουργία συνδέσεων, αλλά τώρα θα είμαι πιο προσεκτικός στο να σέβομαι τον προσωπικού χώρου των άλλων στο μέλλον. Αυτή είναι δική μου ευθύνη.”

Ο Μπάιντεν πρέπει να είναι έτοιμος για μία μεγάλη μάχη όχι μόνο έναντι του Ντοναλντ Τράμπ αλλα και του χρόνου, καθώς ανακοίνωσε αργά την υποψηφιότητα του συγκριτικά με το βεληνεκούς της δημοφιλίας του και θα πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα οι καμπάνιες και η χρηματοδότηση τους. Πάντως, όσον αφορά την μάχη με τον Ντοναλντ Τράμπ, για δεύτερη θητεία του νύν Προέδρου στον Λευκό Οίκο αναφέρεται πως είναι πιο πιθανή από ό,τι το να χάσει στις προεδρικές εκλογές ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman Sachs, που ανέλυσαν τα δεδομένα για τη μεγάλη μάχη του 2020. Πρέπει να περιμένουμε για τη ερχόμενη βδομάδα για να δούμε τι μας επιφυλάσσει ο τέως αντιπρόεδρος και ως τον Νοέμβριο το 2020 για να δούμε την μεγάλη μάχη…


Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ