13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

21η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

753 π.Χ.: Ιδρύεται η πόλη της Ρώμης. Το ζήτημα της εύρεσης της ακριβούς ημερομηνίας ίδρυσης της ιστορικής πόλης που μετέπειτα εξελίχθηκε στο Βασίλειο της Ρώμης, στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και τέλος, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, έχει διαφορετικές απαντήσεις, αν και η πιο διαδεδομένη και αποδεκτή είναι αυτή της 21ης Απριλίου του 753 π.Χ.


1864: Γεννιέται στην Ερφούρτη της Πρωσίας ο Μαξιμίλιαν Καρλ Έμιλ Βέμπερ, Γερμανός φιλόσοφος, πολιτικός οικονομολόγος και ένας από τους πατέρες της Κοινωνιολογίας. Γόνος πλούσιας οικογένειας, ο Βέμπερ τελείωσε το σχολείο στο Βερολίνο και φοίτησε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και αργότερα στο Βερολίνο και το Γκέτινχεν, όπου και ασχολήθηκε με την οικονομική Ιστορία. Το 1894 έλαβε μία έδρα στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και δίδαξε πολιτική οικονομία. Το φιλοσοφικό του έργο περιλαμβάνει κυρίως τις απόψεις του για την κοινωνική θεωρία και την κοινωνική έρευνα. Ο Βέμπερ εστιάζει στην ατομική-κοινωνική δράση και την τοποθετεί στο κέντρο της κοινωνικής επιστήμης, ενώ παράλληλα απορρίπτει τις τελολογικές και ντετερμινιστικές θεωρήσεις για τα κοινωνικά φαινόμενα και εισάγει την έννοια της απροσδιοριστίας. Απεβίωσε τον Ιούνιο του 1920 στο Μόναχο, όντας μαζί με τον Μαρξ και τον Ντιρκέμ ένας από τους «κλασικούς» της Κοινωνιολογίας.


1926: Γεννιέται στο Λονδίνο η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη, ευρύτερα γνωστή ως Ελισάβετ Β’, βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και της βρετανικής Κοινοπολιτείας των Εθνών. Στα πρώτα της χρόνια έλαβε κατ’ οίκον εκπαίδευση. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο υπήρξε συνταγματάρχης των Γρεναδιέρων, μέλος του Συμβουλίου του Κράτους και επίτιμη ανθυπολοχαγός της βοηθητικής υπηρεσίας γυναικών, όπου και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός. Το 1947 νυμφεύθηκε τον Πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και πέντε χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 1952 ανέβηκε στον βρετανικό θρόνο, μετά και τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ του Ηνωμένου Βασιλείου.


1929: Ελληνικές γερουσιαστικές εκλογές. Διενεργήθηκαν από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία και αναδείχθηκε νικήτρια. Το Κόμμα Φιλελευθέρων συγκέντρωσε ποσοστό 54,58% και έλαβε 64 έδρες. Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα του Παναγή Τσαλδάρη με ποσοστό 19,05% και 10 έδρες, ενώ τρίτη δύναμη υπήρξε το Αγροτικό και Εργατικό Κόμμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου με 6,58% και 4 έδρες. Η ελληνική Γερουσία ήταν ένας βραχύβιος θεσμός, η ύπαρξη του οποίου προβλεπόταν στο Σύνταγμα του 1927.


*Θα ακολουθήσει ειδικό αφιέρωμα από το OffLine Post για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967*


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ