12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΗ μάστιγα των πλαστικών, ένα πρόβλημα το οποίο σε αφορά!

Η μάστιγα των πλαστικών, ένα πρόβλημα το οποίο σε αφορά!


Του Αλέξανδρου Πανταζή,

Συνεχώς χρησιμοποιούμε δεκάδες πλαστικά αντικείμενα προκειμένου να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες. Θα μπορούσε εύλογα να πει κανείς ότι τα πλαστικά διαμορφώνουν την ζωή μας, αφού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Από τον πρωινό καφέ ο οποίος καταναλώνεται με καλαμάκι έως και το περιτύλιγμα του κολατσιού ή ακόμα και τον «εξοπλισμό» για κάθε πάρτι, προτιμώνται τα πλαστικά μίας χρήσης.

Όλες οι παραπάνω συνήθειες οδήγησαν τις εταιρίες πλαστικών να αυξήσουν την παραγωγή τους, αφού η ζήτηση ήταν υψηλή. Ενώ το 1950 η παραγωγή πλαστικών ήταν μόνο 1,5 εκατομμύριο τόνοι, μέσα σε βάθος περίπου μισού αιώνα αυξήθηκε κατά περίπου 163 φορές φτάνοντας τους 245 εκατομμύρια τόνους και αυτός ο αριθμός πρόκειται να αυξηθεί κατά 40% μέχρι το 2030.  Όσο αυξάνεται η παραγωγή το πρόβλημα θα γιγαντώνεται, δεδομένου ότι το 80% των πλαστικών καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και δεν ακολουθούν καμία ορθολογική διαχείριση, δηλαδή την ανακύκλωση.

Αυτά τα πλαστικά μίας χρήσης ή καλύτερα ψήγματα της καθημερινότητάς μας είναι υπεύθυνα για το 70-80% των αποβλήτων που βρέθηκαν στους ωκεανούς και στις θάλασσές του πλανήτη. Απόρια του παραπάνω φαινομένου είναι ο θάνατος της θαλάσσιας πανίδας, αφού τα ψάρια, οι θαλάσσιες χελώνες ακόμα και η φάλαινες μπερδεύουν την τροφή τους με τα πλαστικά απορρίμματα με αποτέλεσμα να ‘’πνίγονται’’ μέσα στο νερό.

Ενημερωμένοι λοιπόν ως κοινωνία για την κατάσταση αυτή, πρέπει να παρθούν μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ‘’από προσώπου γης’’ εξαφάνιση των πλαστικών θα ήταν η καλύτερη λύση. Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο αγγίζει την σφαίρα του παραφυσικού, οπότε πρέπει να βρεθεί μία πιο ρεαλιστική λύση η οποία θα συμβαδίζει με τις καθημερινές ανάγκες του κόσμου. Συγκεκριμένα, η ενημέρωση του κόσμου είναι μία από τις βασικότερες ενέργειες που μπορούν να διενεργηθούν σε πρώτη φάση. Σημαντικό βέβαια είναι αφενός, να δοθεί βάση στο πως τα πλαστικά επηρεάζουν την ζωή μας και αφετέρου, ενναλακτικές λύσεις που θα αντικαταστήσουν τις πλαστικές συσκευασίες.

Συνεχίζοντας, ο πλέον αποδοτικότερος τρόπος για να ακουστούν οι ιδέες σου είναι αδιαμφησβήτητα ο διαδραστικός.  Επενδύοντας σε αυτόν τον τομέα μία ομάδα ανθρώπων στην Σιγκαπούρη δημιούργησε ένα σπήλαιο κατασκευασμένο από 18 χιλιάδες χρησιμοποιημένα πλαστικά ποτήρια. Στόχος του εγχειρήματος, που ονομάστηκε “plastikophobia”, ήταν η αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των επισκεπτών, κάτι το οποίο πέτυχαν με την σωστή χρήση του φωτισμού ώστε το σπήλαιο να είναι φωτογραφίσιμο σκηνικό. Έτσι οι επισκέπτες, έχουν την δυνατότητα να κοινοποιήσουν φωτογραφίες στα μέσα δικτύωσης από το σπήλαιο και παράλληλα να διεγείρουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των ανθρώπων που αλληλεπιδρούν μαζί τους.

Φωτογραφία μέσα από το σπήλαιο.

Έτσι, λοιπόν, με κάθε δυνατό μέσω, κρίνεται σκόπιμη η μετρίαση αυτού του οικολογικού προβλήματος με την σύμπραξη όλων των ανθρώπων. Από τις κυβερνήσεις που πρέπει να λάβουν μέτρα εν προκειμένου να λειτουργεί σωστά η ανακύκλωση, μέχρι και τον ίδιο τον άνθρωπο ο οποίος μπορεί να μειώσει δραστικά την κατανάλωση πλαστικού με την χρήση επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών και την χρησιμοποίηση της πράσινης σακούλας. Συν τοις άλλοις, οι καμπάνιες καθώς και οι δράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων πρέπει να εντατικοποιηθούν ούτως ώστε να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα του φαινομένου.

Κλείνοντας, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εξάρτηση μας από το πλαστικό και ιδιαίτερα αυτό της μιας χρήσης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς γιγαντώνεται με φρενήρης ρυθμούς. Η ρύπανση που προκαλεί το πλαστικό βρίσκεται παντού,  από τον οργανισμό μας μέσω της τροφικής αλυσίδας, μέχρι και τις πιο απομακρυσμένες ακτές. Είναι αναγκαίο λοιπόν να δράσουμε πριν ο κόσμος γίνει εξ ολοκλήρου πλαστικός.


Αλέξανδρος Πανταζής

Είναι φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στον Νομό Χανίων λόγω της φοιτητικής του ιδιότητας, ενώ τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του και έχει λάβει μέρος στην προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ