21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣΥΡΙΖΑ: The Day After

ΣΥΡΙΖΑ: The Day After


Του Μίνωα Ράπτη,

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει στις Ευρωεκλογές. Ας πάρουμε κι ότι χάνει και τις εθνικές. Προσωπικά μόνο δεδομένα δεν τα θεωρώ, αλλά ας υποθέσουμε πως έτσι έχουν τα πράγματα.

Τι περιμένει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη;

Ήδη και λόγω του διαλόγου που έχει ανοίξει σε σχέση με τον ιδεολογικό προσανατολισμό που πρέπει να έχουν οι συνεργασίες του κόμματος – ή ακόμα και το ίδιο το κόμμα – έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι τάσεις και τα στρατόπεδα, με διάφορους «δελφίνους» να ξεπροβάλλουν, στραβοκοιτάζοντας προς την θέση του Πρωθυπουργού.

Φυσικά, το κατά ποσό μπορούν όλοι αυτοί να συναγωνιστούν τον Αλέξη Τσίπρα – που ακόμη και σήμερα αποτελεί το βασικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές – μένει να φανεί.

Ποιες είναι οι τάσεις και ποιοι οι υποψήφιοι;

Νίκος Κοτζιάς 

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών είχε γίνει έκδηλο από αρκετούς μήνες πριν την παραίτησή του ότι χτίζει ένα καθαρά προσωπικό προφίλ του δεινού διπλωμάτη (χαρακτηριστικό παράδειγμα η απέλαση των Ρώσων διπλωματών και η συνέντευξη αμέσως μετά με αναφορές στη «διπλωματία της κότας»). Δεν ήταν λίγες οι φορές που κινήθηκε γύρω από, και όχι πάνω στην επίσημη πρωθυπουργική γραμμή, ή που προσπάθησε να καπηλευθεί ο ίδιος σε αποκλειστικότητα τα εύσημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κορύφωση φυσικά στη στάση του αυτή αποτέλεσε ο διαχωρισμός του από την κυβερνητική πολιτική έπειτα από την παραίτησή του, ενώ ακόμη κι έπειτα φρόντισε να τονίσει τη διαφορετική του στάση και μέσα από τον φορέα «Πράττω» του οποίου ηγείται, ο οποίος στις δημοτικές εκλογές για την Αθήνα στηρίζει τον Παύλο Γερουλάνο, υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, κι όχι τον επίσημο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Φίλης 

Ο Νίκος Φίλης είναι ίσως ο άνθρωπος εντός του ΣΥΡΙΖΑ που έχει μιλήσει πιο πολλές φορές ανοιχτά κατά της κυβέρνησης ή κάποιας επιλογής της. Όλοι θυμόμαστε τα σχόλιά του για την «παραδιοίκηση» της ΕΡΤ. Ήταν επίσης πρόσφατα που βγήκε εκτός γραμμής και ζήτησε δημόσια από τον Νίκο Παππά να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση Πετσίτη, ή που έδωσε αυστηρή απάντηση στον Κυρίτση για το σχόλιό του περί νεκρών από μολότοφ.

Ο Νίκος Φίλης είναι σάρκα απ’ τη σάρκα της λεγόμενης κινηματικής αριστεράς εντός του ΣΥΡΙΖΑ, και έχει προκαλέσει πολλές φορές αντιδράσεις με σχόλια του είτε για τη Μακεδονία, είτε για τη γενοκτονία των Ποντίων, είτε για εκκλησιαστικά θέματα, πολλές φορές φέρνοντας τον αντιμέτωπο όχι μόνο με την πιο συντηρητική αντιπολίτευση, αλλά και με την πιο κεντρώα «συνιστώσα» εντός του ίδιου του του κόμματος.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Έχει παρατηρηθεί πολλάκις, ειδικά μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, ότι ο Υπουργός Οικονομικών φροντίζει να κρατάει αποστάσεις από ορισμένες κυβερνητικές πολιτικές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αυτοπροσδιορίζεται ως μαρξιστής και ανήκει στους λεγόμενους «53+» του ΣΥΡΙΖΑ που κρατούν κριτική στάση σε ιδεολογικές μετατοπίσεις του κόμματος προς το Κέντρο ή ακόμη και συνεργασίες με πρόσωπα από το παλιό ΠΑΣΟΚ και τη λαϊκή δεξιά. Είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν τον Τσακαλώτο να ετοιμάζεται για μετεκλογική σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό, ενώ πρόσφατα ακούστηκαν και φήμες ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να τον προτείνει για Επίτροπο στην Ε.Ε, ώστε να διασφαλίσει την εσωκομματική επικυριαρχία του.

Έφη Αχτσιόγλου 

Φαντάζει να είναι το αουτσάιντερ. Βρέθηκε από το γραφείο του νυν Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, πολιτική προϊσταμένη της γενικής γραμματείας κοινωνικών ασφαλίσεων, εργασιακών κ.α. σε ηλικία οριακά μεγαλύτερη των 30. Ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τις αξιολογήσεις που έκλεισαν μέσα από το «Κουαρτέτο», ενώ όντας πλέον το… αστέρι του κυβερνητικού σχήματος (και πολλοί ισχυρίζονται και του ίδιου του Πρωθυπουργού, όταν κάνει σχέδια για τη συνέχειά του) έγινε πλέον η Υπουργός που έβαλε την υπογραφή της στην πρώτη αύξηση κατώτερου μισθού μετά από μια δεκαετία. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο φρέσκα πρόσωπα που έχει να προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και από τα πιο δημοφιλή μέλη της Κυβέρνησης, με μέντορα πλέον έναν εκ των κορυφαίων υπουργών της Κυβέρνησης.

Αυτοί φαίνονται να είναι οι βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει να κρατήσει ψηλά τα ποσοστά του κόμματος σε αυτές τις δυο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που θα έρθουν μέχρι το Φθινόπωρο. Βασικά, για να δούμε και επίσημα μια τέτοια διαδικασία, πρέπει αυτά που στην αρχή πήραμε ως δεδομένα, να φτάσουν να γίνουν πραγματικότητα…


Μίνωας Ράπτης

Γεννημένος και μεγαλωμένος από το 1998 στην Αθήνα, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Κομοτηνή, στην κατεύθυνση της Πολιτικής Επιστήμης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.