19.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 8/4-12/4

Financial Report: 8/4-12/4


Της Μαριάννας Τζανέτου,

08/04/2019: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ωστόσο δείχνει πως παρά τη διόρθωση να διατηρεί τις 750 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε καθίζηση από 754,42 (την Παρασκευή), στις 753,58 μονάδες (0,11%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 747,23 μονάδες και το υψηλότερο στις 757,02 μονάδες.

Νευρικότητα χαρακτήριζε σήμερα την ελληνική αγορά, η οποία κατάφερε να ελέγξει τη διόρθωση και να κρατήσει τις 750 μονάδες, σημείο, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ζωτικής σημασίας για την αγορά, αν θέλει να ξεφύγει και να κινηθεί αποφασιστικά προς τις 800 μονάδες. Το εγχείρημα αυτό δε θα είναι εύκολο, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τόσο την κόπωση ορισμένων τίτλων, όσο και τις στρατηγικές κινήσεις των funds.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές αναμένουν την έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση του νέου ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχειρίσεις Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Αυτή η έξοδος στις αγορές θα είναι η τρίτη για τη χώρα, έπειτα από την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης  τον Αύγουστο. Κίνηση δέοντος σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ελληνικά ομόλογα καθημερινά καταγράφουν χαμηλά ιστορικά, ενώ την ίδια στιγμή τα ομόλογα της γειτονικής Ιταλίας κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθούν οι νέες χαμηλές αποδόσεις του πενταετές και του δεκαετές ομολόγου, οι οποίες διαμορφώνονται σε 2,293% και 3,479% αντίστοιχα.

09/04/2019: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο, το οποίο συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τη διόρθωση, ωστόσο παρέμεινε  στις 750 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης  δέχτηκε πτώση από 753,58 στις 753,16  μονάδες (-0,06%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 750,92 μονάδες και το υψηλότερο στις 758,93 μονάδες.

Νευρικότητα συνεχίζει να χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά, η οποία ωστόσο δείχνει να ελέγχει τη διόρθωση. Σχετικά με αυτό οι αναλυτές αναφέρουν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών χρειάζεται χρόνο, ώστε να αφομοιώσει τα υψηλά οκτώ μηνών στα οποία βρίσκεται, ώστε να μπορέσει να τα ξεπεράσει και να βαδίσει με αποφασιστικότητα προς τις 800 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρετανικό fund Oceanwood, συνεχίζει να στηρίζει τον τραπεζικό κλάδο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι  οι κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα είναι υπαρκτοί, ωστόσο ο κλάδος αντιτίθεται και οδεύει προς επιπλέον άνοδο.

Σημαντική στήριξη στην ελληνική αγορά συνεχίζει να παρέχει η αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων διαμορφώνονται σε νέα χαμηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου βρίσκεται στα 2,29%, ενώ του δεκαετούς στα 3,48%.

10/04/2019: Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το διήμερο διόρθωσης, με την αγορά ομολόγων να είναι ο κύριος καταλύτης.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο από 753,16 στις 755,53 μονάδες  (+0,31%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 747,49 μονάδες και το υψηλότερο στις 755,53 μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων, αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας, καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ είναι πιο ακριβά από αυτά της Ευρωζώνης. Σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η Societe Jeneral εκτιμά πως μετά την έγκριση του Eurogroup για την εκταμίευση των κερδών από τα ομόλογα ANFs το έργο της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόωρη εξόφληση μέρους του δανείου θα είναι πιο εύκολο.

Υποστήριξη στην ελληνική αγορά συνεχίζει να αποτελεί η αγορά ομολόγων, καθώς αυτά καταγράφουν νέα χαμηλά ιστορικά. Ακριβέστερα, η απόδοση του πενταετές ομολόγου  βρίσκεται στα 2,260% ενώ του δεκαετές στα 3,446%.

11/04/2019: Με θετικό πρόσημο έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 750 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε  αύξηση από 755,53 στις 764,13 μονάδες  (+1,48%) το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 755,94 μονάδες και το υψηλότερο στις 767,08 μονάδες.

Στραμμένοι φαίνεται να είναι οι επενδυτές στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία πρόκειται να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα την Παρασκευή και να ολοκληρωθεί την Κυριακή  στην Ουάσιγκτον. Στη Σύνοδο των Θεσμών αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης περί πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ. Εάν αυτό γίνει δεκτό από τους θεσμούς και εγκριθεί στη συνέχεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σταθερότητας, επαγωγικά  θα μειωθεί το ελληνικό χρέος και θα υποστηριχθεί η βιωσιμότητά του. Διατηρώντας όμως και την επίβλεψη της χώρας από το ΔΝΤ, το οποίο θέλει η Γερμανία. Στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στις αγορές, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έκδοση του νέου ομολόγου στους επόμενους μήνες.

Σημαντική ώθηση δέχτηκε σήμερα η ελληνική αγορά από τη ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της. Η οικονομική ελάφρυνση της επιχείρησης σε συνδυασμό με το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά.

Η αγορά ομολόγων για άλλη μία μέρα σημείωσε ιστορικά χαμηλά, με το πενταετές να διαμορφώνεται στα 2,162% και το δεκαετές στα 3,34%.

12/04/2019: Ήρεμα κινήθηκε σήμερα η ελληνική αγορά, η οποία διατήρησε την άνοδο των τελευταίων ημερών και κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της εβδομάδας.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε άνοδο από 764,13 στις 765,67 μονάδες (+0,20%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 761,54 μονάδες και το υψηλότερο στις 768,12 μονάδες.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μοιρασμένα εμφανίζονται τα πρόσημα στους  χρηματιστηριακούς τίτλους, γεγονός το οποίο γίνεται εμφανές στην οριακή άνοδο του Γενικού Δείκτη. Ταυτόχρονα, φαίνεται να διατηρεί σταθερά τις 760 μονάδες, γεγονός που αποδεικνύει την ομαλότητα στην ελληνική αγορά. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεχίσει σταθερά και αποφασιστικά οδεύοντας προς περαιτέρω άνοδο.

Κύριος καταλύτης για άλλη μία μέρα υπήρξε η αγορά ομολόγων, με το πενταετές ομόλογο να διαμορφώνεται στα 2,18% και το δεκαετές στα 3,293%.


Μαριάννα Τζανέτου

Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ