16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Νίκος Γραικός μιλάει στο OffLine Post για την Ελλάδα, την αριστερά...

Ο Νίκος Γραικός μιλάει στο OffLine Post για την Ελλάδα, την αριστερά και τις Ευρωεκλογές του ’19 : “Η νεολαία θα φέρει το καινούριο κι εμείς θα προχωρήσουμε μαζί της.”


Του Ραφαήλ Μπελενιώτη,

Ο Νίκος Γραικός πρόκειται για έναν από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ζει στη Γαλλία εδώ και πολλά χρόνια και είναι παντρεμένος με τον Φιλίπ Ρενιέ, που είναι δραστήριο μέλος σε πολλές κοινωνικές οργανώσεις. Ο Νίκος Γραικός παλεύει για την αναγνώριση της διαφορετικότητας στην κατά κανόνα συντηρητική παροικία και συμμετέχει σε οργανώσεις ασθενών. Η πρώτη επαφή του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική έγινε σε ηλικία 16 ετών όταν και οργανώθηκε στην ΚΝΕ ιδρύοντας την Οργάνωση Βάσης ιδιωτικών σχολείων βορείων προαστίων ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του λυκείου στο οποίο φοιτούσε. Ο Νίκος Γραικός υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού και ενεργό μέλος σε πολλές συλλογικότητες για την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό.

Καλησπέρα σας κ. Νίκο Γραικέ, και σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να παραχωρήσετε, αυτή τη συνέντευξη και ειδικά για το γεγονός ότι υπήρξατε ευδιάθετος και θετικός από τη πρώτη στιγμή. Ενόψει της πολιτικής επικαιρότητας αλλά και των επικείμενων Ευρωεκλογών, για όλους και όλες εμάς, που αρθρογραφούμε εθελοντικά στο OffLine Post, είναι σημαντικός ο σοβαρός και ποιοτικός δημόσιος διάλογος. Ως πρωταρχικό σκοπό έχουμε, εξάλλου, τη δικτύωση και ενεργοποίηση της νέας γενιάς, αλλά και το έργο να φέρουμε τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες πιο κοντά στους νέους και στις νέες.

  • Τι σας ώθησε στην απόφαση να κατέλθετε υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε πως η πορεία σας από την ΚΝΕ ως και τις Ο.Μ. Παρισιού του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν τα θεμέλια για την ενεργή ενασχόληση σας με τα κοινά; Η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, τι συναισθήματα σας προξένησε;

Η συμμετοχή στην πολιτική πάλη είναι σχεδόν έμφυτη για μένα. Στη μεταπολίτευση ήμουν στο γυμνάσιο. Έζησα την έντονη πολιτικοποίηση, θετικό στοιχείο για την αναζήτηση και την εγρήγορση και την έντονη κομματικοποίηση, αρνητικό, και καταστρεπτικό πολλές φορές, για την ανάπτυξη προσωπικής θεώρησης των πραγμάτων.

Αλλά έμαθα από μικρός ότι η προσωπική ευτυχία εξαρτάται κυρίως από την αλληλεγγύη, την ανοχή, τη σχέση μας με τους άλλους και τους συλλογικούς αγώνες. Κι αυτό σημάδεψε την πορεία μου και με βοήθησε κι επαγγελματικά. Γιατί ο καθηγητής αν δεν ξέρει να λειτουργεί αφουγκραζόμενος την ομάδα, την τάξη, δεν μπορεί να κάνει μάθημα.

Η πρόταση, λοιπόν, των συντρόφων μου για τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο δεν ήταν παρά μια επιβράβευση μιας μακράς πορείας. Μια νέα ανάληψη ευθυνών.

Όσο για τον επώδυνο συμβιβασμό του 2015 δεν ήταν μεταστροφή. Ήταν απαραίτητος ελιγμός για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Οι εξελίξεις από τον Αύγουστο του 2018 δικαιώνουν όλους εμάς που παραμείναμε στις θέσεις μας.

Δε θα ξεχάσω ποτέ ότι εκείνο το τρομερό βράδυ, το καλοκαίρι του 2015, γύρισα στο ξενοδοχείο τρομερά αναστατωμένος κι έχοντας κλάψει πολύ. Οι ενήλικες Γάλλοι μαθητές που μετείχαν στο σεμινάριο στην Πάρο με είδαν κι άρχισαν όλοι μαζί να μου τραγουδούν:« Τίποτα δεν πάει χαμένο …». Άρα εγώ πρέπει να αναστήσω, μαζί τους, το όνειρο.

  • Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον γενικό ριζοσπαστικό του λόγο, απειλούσε μεταξύ άλλων και το καθιερωμένο status quo της Ευρώπης. Ποίοι λόγοι οδηγούν τώρα το ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου «Προοδευτικής Συμμαχίας» εν όψει των εφετινών ευρωεκλογών; Πιστεύετε πως το νέο εκλογικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές μπορεί να δώσει μια απάντηση στην Επέλαση των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη (ΛεΠέν, Σαλβίνι, Vox).

Η συσπείρωση των αντιδραστικών κι ακροδεξιών δυνάμεων είναι γεγονός. Άρα οι δημοκράτες δεν μπορούμε παρά να ενωθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί και τώρα το status quo. Αν καταφέρουμε να αποτρέψουμε την συντηρητική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο θα παλεύουμε από καλύτερες θέσεις.

Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και χρειάζεται μια πλατιά συσπείρωση, όπως την εποχή της εθνικής αντίστασης. Να κρατάμε όμως το ταξικό κριτήριο ως βασική προϋπόθεση σε κάθε μας απόφαση. Όχι δογματικά, όπως πολλοί νομίζουν ή όπως πολλοί έκαναν, αλλά ως μπούσουλα για να μη χαθούμε στην πορεία και να αντισταθούμε στις σειρήνες του συστήματος που πολύ θα ήθελε να μας χρησιμοποιήσει.

  • Η επαφή των ομογενών με τη πατρίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο γιατί δεν έχουν ακόμη όλοι οι ομογενείς το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές;

Η επαφή της ομογένειας με το λεγόμενο «εθνικό κέντρο» είναι σημαντική. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τη συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού.

Θα δοθεί ψήφος στον απόδημο ελληνισμό. Θα παλέψω για αυτό με όλες μου τις δυνάμεις. Αλλά θα δοθεί στους απόδημους κι όχι στους ομογενείς τρίτης και τέταρτης γενιάς.

Η μάχη που θα δοθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο σχετίζεται και με τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και με την ενίσχυση των οργανώσεων της διασποράς. Είμαι περήφανος που στο ψηφοδέλτιό μας έχουμε την πρόεδρο ελληνικών κοινοτήτων Ιταλίας.

  • Eν μέσω κρίσης και δυσκολιών, η αριστερά ή όποια υπαρκτή αριστερά, μπορεί να συγκινήσει θετικά έναν νέο και μια νέα, όπως την εποχή της μεταπολίτευσης; Τι έχει αλλάξει πολιτιστικά στην αριστερά, στον λόγο που αρθρώνει, στον πηλό των λέξεων και των προταγμάτων της;

Η Αριστερά δεν είναι πια ο μπροστάρης που καθοδηγεί και αποφασίζει. Είναι η φωνή των κινημάτων στα οποία μετέχει ενεργά. Οι νέοι σύντροφοι που μετέχουν στο ψηφοδέλτιο είναι άξιοι εκπρόσωποι της νεολαίας.

Η νεολαία απαιτεί έναν πιο ευφάνταστο τρόπο δράσης, πιο οριζόντια οργάνωση των κομμάτων, χρήση των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η νεολαία θα φέρει το καινούριο κι εμείς θα προχωρήσουμε μαζί της. Αριστερά είναι ο καθένας μας. Ο ξύλινος συνθηματικός λόγος ήταν, είναι και θα είναι απωθητικός.

  • Κάθε Σάββατο στην Avenue des Champs-Elysées όλος ο κόσμος παρατηρεί τα Κίτρινα Γιλέκα να διαδηλώνουν. Μερικοί συμπολίτες υποστηρίζουν αναφανδόν τα αιτήματά τους. Εντούτοις, θεωρείται από μία άλλη μερίδα κόσμου ότι κάποιοι επωφελούνται ολοφάνερα από την ύπαρξη αυτών των «δυναμικών» διαδηλωτών. Εσείς πιστεύετε ότι είναι ένα αυθόρμητο κίνημα ή έχει παρεισφρήσει εντός των κόλπων του η ακροδεξιά;

Οι εξεγέρσεις, οι επαναστάσεις δεν αποφασίζονται από κομματικά επιτελεία.. Που μπερδεύει μερικές φορές το λόγο της Λεπέν με το λόγο κάποιων αριστερών που  έχουν ως σύνθημα: «να φύγουν όλοι».

Οι γραμμές αυτές γράφονται ενώ το κίνημα είναι στους δρόμους. Δεν ξέρουμε μέχρι πού θα πάει.  Βλέπουμε ότι ξαφνικά όλοι το υποστηρίζουν. Κάποιοι θέλουν να το κατευθύνουν. Πολλοί είχαν ήδη βρεθεί μαζί στους δρόμους, όπως τα κόκκινα γιλέκα των συνδικαλιστών που ενώθηκαν με τα κίτρινα γιλέκα. Κάτι που δεν έγινε τυχαία. Έρχεται από μακριά.

Μήπως σε πολλά επεισόδια είναι αναμεμειγμένοι και προβοκάτορες και άλλοι ύποπτοι; Πιθανόν. Το κίνημα της Λεπέν κι άλλες ακραίες συντηρητικές δυνάμεις θα ωφεληθούν; Πιθανόν. Αλλά έχουμε και παραδείγματα απομόνωσης των ακροδεξιών στοιχείων από τους διαδηλωτές.

  • Στην Ελλάδα υπάρχει το κακό συνήθειο να ασχολούνται τα ΜΜΕ περισσότερο με την προσωπική ζωή κάποιου, παρά με το έργο που έχει να επιδείξει. Σαν ένα σύνδρομο εθνικού κουτσομπολιού…Είναι εφικτό να υπάρξει μια πραγματική «φιλελευθεροποίηση» της νοοτροπίας μας τα επόμενα χρόνια;

Θα τελειώσει κι αυτό. Είναι μη θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σεβάστηκε πάντα την προσωπική μου ζωή και με στήριξε. Νιώθω πολύ ήρεμος στις τάξεις του. Είμαι περήφανος με τις υποψηφιότητες από τα κινήματα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την πάλη ενάντια στις διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού. Αλλά κάθε προσωπικότητα είναι πολύπλευρη. Θα επιβάλλω την αντίληψη που με κρίνει για το έργο μου κι όχι για τον γάμο. Αν και ακόμα κι αυτός είναι μια πολιτική πράξη για την αγάπη, τον σεβασμό και την ισονομία.

  • Τέλος, τι προσδοκάτε να δώσετε στην Ελλάδα με την υποψηφιότητα σας, στην περίπτωση ειδικά που καταφέρετε να εκλεγείτε στη νέα ευρωβουλή;

Πιστεύω ότι οι ευρωβουλευτές, όπως κι όλοι οι αιρετοί, είναι απλοί μαχητές όπως όλοι. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι δυνατές προσωπικότητες είναι όσοι ξέρουν να εντάσσονται στο σύνολο.

Άρα κι εγώ θα λειτουργήσω συλλογικά με όλους τους ευρωβουλευτές και την Κοινοβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Είναι γνωστός ο τρόπος λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κάθε βουλευτής εργάζεται με ομάδα συνεργατών, ειδικών σε πολλούς τομείς.

Ευελπιστώ λοιπόν να γίνω η φωνή των συλλογικών αποφάσεων, των αιτημάτων των κινημάτων, των διεκδικήσεων του ελληνικού αλλά και του γαλλικού λαού. Σε ζητήματα χρηματοπιστωτικής πολιτικής, θα βασιστώ στις αποφάσεις και τις προτάσεις του κόμματος μου αλλά και κινημάτων στην Ελλάδα ή στη Γαλλία, όπως η ATTAC ή Les économistes atterrés .

Σε θέματα όμως παιδείας, προστασίας της πολυγλωσσίας, πολιτιστικών ανταλλαγών όπου έχω πολύχρονη εμπειρία θα συμβάλλω και με πρωτότυπες προτάσεις.

Ο σεβασμός των μειονοτήτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απειλούνται με την άνοδο των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη θα είναι το κύριο μέλημά μου. Μην ξεχνάμε ότι οι βουλευτές δεν συμμετέχουν μόνο στην ολομέλεια αλλά σε πολυάριθμες επιτροπές. Έχουν δε τη δυνατότητα να διοργανώνουν ημερίδες και συσκέψεις με εκπροσώπους φορέων.

Η υποβάθμιση όμως του ρόλου του Κοινοβουλίου και η λήψη αποφάσεων από μη αιρετά όργανα είναι βασικός φραγμός στη δράση των ευρωβουλευτών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ