16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΕθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης5ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης: Νέοι Δικηγόροι επί το έργον

5ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης: Νέοι Δικηγόροι επί το έργον


Του Παντελή Ζηβόντση,

Ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης επιστρέφει για 5η συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά στην πόλη των Αθηνών, δίνοντας την ευκαιρία σε προπτυχιακούς φοιτητές της νομικής αλλά και ασκούμενους, να εφαρμόσουν στην πράξη τις νομικές τους γνώσεις και να εξασκήσουν τη ρητορεία τους σε συνθήκες «πραγματικής» δικής. Με τις ευλογίες της Eυρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών Ελλάδας (ELSA), η καρδιά της προσομοίωσης ελληνικού δικαστηρίου θα χτυπά στις αίθουσες του Συμβουλίου Επικρατείας και του Εφετείου Αθηνών από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Απριλίου.

Βέβαια η δημοφιλία και η επιτυχία του διαγωνισμού εικονικής δίκης δεν ήρθε ξαφνικά, ούτε είναι προϊόν τύχης. Γυρνώντας το χρόνο πίσω, τον Μάιο του 2015 όταν και πρωτοδιοργανώθηκε ο διαγωνισμός στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τον Απρίλιο του 2017, παρατηρούνταν μια σταδιακή αύξηση των ενδιαφερομένων αλλά και μία ποιοτική διεύρυνση των θεμάτων. Το έτος 2018 ήταν τομή, το βήμα παραπάνω για το διαγωνισμό αφού αποφασίστηκε να αυξηθούν οι υποθέσεις, οι οποίες μάλιστα θα προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους του Δικαίου καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα μεγαλύτερο φάσμα.

Τι να περιμένουμε λοιπόν το 2019; Αρχικά, όπως πέρσι έτσι και φέτος, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με την τελετή έναρξης να γίνεται αυτή την Παρασκευή (12 Απριλίου) στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Στο θεωρητικό μέρος, φέτος αποφασίστηκε να προσομοιωθούν δύο Δικαιοδοσίες, μία Δημοσίου και μία Ιδιωτικού Δικαίου. Η πρώτη θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου και θα πραγματεύεται μια ακυρωτική διαφορά του ΣτΕ σχετική με την παραβίαση των Ανθρωπινών Δικαιωμάτων. Η δεύτερη θα γίνει στο Εφετείο Αθηνών ενώπιον Πολιτικού Δικαστηρίου με θέμα μια διαφορά Εμπορικού Δικαίου. Βέβαια οι συμμετέχοντες θα έχουν δίπλα τους μερικά σπουδαία ονόματα του νομικού χώρου όπως αυτά της κα. Πρεβεδούρου Ευγενίας και του κ. Γιώργου Βλαχόπουλου, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι στην υπόθεση Δημοσίου Δικαίου, ενώ αντίστοιχα για την υπόθεση ιδιωτικού δικαίου το βάρος θα πέσει στους ακαδημαϊκούς κ. Παρασκευά Αρβανιτάκη και κ. Δημήτρη Μπαμπινιώτη.

Από την άλλη, στο πρακτικό κομμάτι ο βαθμός δυσκολίας και οι απαιτήσεις είναι εμφανώς μεγάλες. Τις υπόλοιπες δυο μέρες της προσομοίωσης οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επεξεργαστούν την υπόθεση τους και να καταθέσουν την αντίστοιχη δικογραφία, δίνοντας τη σκυτάλη στη συνέχεια στην προφορική διαδικασία. Εκεί θα ξεκινήσει ο τελικός γύρος και το πιο ενδιαφέρον μέρος του διαγωνισμού αφού ασκούμενοι και φοιτητές νομικής θα έχουν τη δυνατότητα να αγορεύσουν σε δικαστήριο, να ασκήσουν τη ρητορική τέχνη παίρνοντας μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Συνοψίζοντας, ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης (ΕΔΕΔ) αποτελεί μια σημαντική εμπειρία για όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τη νομική επιστήμη. Αποτελεί χωρίς δεύτερη σκέψη τη μεγαλύτερη σε εμβέλεια ακαδημαϊκή δραστηριότητα της ELSA Greece με περισσότερες από 250 αιτήσεις, 120 συμμετέχοντες και 30 ακαδημαϊκούς και δικαστικούς εκπροσώπους. Με λίγες μέρες να απομένουν για την επίσημη έναρξη, ολόκληρη η νομική κοινότητα στρέφει πλέον το βλέμμα της στο μοναδικό διαγωνισμό προσομοίωσης ελληνικού δικαστηρίου.


Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ